Здоров'я нації: Вітчизняні фахівці розповіли, чи є антибіотики в українському м’ясі і як відтепер обирати правильного виробника

Використання антибіотиків виробниками харчових продуктів – одна з найбільших проблем сучасності. Проведені Держпродспоживслужбою дослідження вказують на те, що в українському м’ясі немає залишків антибіотиків, повідомляють Патріоти України з посиланням на УНН.

«Планами державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів передбачено відбір та проведення лабораторних досліджень (випробувань), у тому числі антибактеріальних субстанцій (антибіотиків) і за проведеними результатами яких, у необроблених харчових продуктах тваринного походження, залишків антибіотиків не виявлено», – зазначили у Держпродспоживслужбі.

Також там повідомили, що нині активно займаються вивченням теми резистентності до антибіотиків, яка турбує увесь світ.

«Стосовно підвищення обізнаності про стійкість до антимікробних препаратів та популяризації передового досвіду у даній сфері, інформуємо, що представники Держпродспоживслужби разом з представниками міністерств, громадських об’єднань та асоціацій постійно приймають участь в міжнародних та національних симпозіумах, конференціях та тренінгах з питань антибіотикорезистентності мікроорганізмів до антимікробних препаратів», – зазначили у Держпродспоживслужбі.

Минулого року у Всесвітній організації охорони здоров’я оголосили про запуск нової глобальної кампанії по боротьбі з лікарською стійкістю, яку прийнято називати «антимікробною резистентністю».

«Антимікробна резистентність – одна з найбільших на сьогодні проблем у сфері охорони здоров’я, яка загрожує перекреслити ціле століття медичних досягнень. Всі країни повинні знайти баланс між використанням антибіотиків і заходами з боротьби з лікарською стійкістю», – сказав глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус.

Саме тому використання антибіотиків виробниками харчових продуктів – одна з найбільших проблем сучасності.

1 січня 2020 року асоціація «Союз птахівників України» почала моніторинг найбільших виробників курятини та яєць на використання антибіотиків.

Йдеться про контрольований моніторинг залишків інгібіторів і токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції і продуктах життєдіяльності птиці протягом всього циклу її вирощування на чотирьох підприємствах – членах асоціації, які добровільно погодилися пройти тестування, мова про:

ЗАТ «Миронівська птахофабрика» Групи МХП (ТМ «Наша Ряба»);

ТОВ «Вінницька птахофабрика» Групи МХП (ТМ «Наша Ряба»);

ЗАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» (ТМ «Епікур»);

ТОВ «Ясенсвіт» ГК «Ovostar Union» (ТМ «Ясенсвіт»).

В разі успішного проходження аудиту, ці виробники отримають право наносити на свою продукцію маркування «без антибіотиків».

Нема на що скаржитися? Майже 3 тис. євро за пів року - ось що пропонують українським біженцям в Іспанії

четвер, 20 листопад 2025, 17:56

Українці в Іспанії можуть отримувати від 400 євро (17 400 грн) на дорослого та 100 євро (4 350 грн) на дитину щомісяця протягом пів року за умови відсутності доходів та наявності статусу тимчасового захисту. Податися на допомогу можна через місцеві соц...

Кажуть, що стане "батогом" для тих, хто може працювати, але не хоче: Що відомо про новий сервіс "Обрій"

четвер, 20 листопад 2025, 12:45

Мінцифри запускає в Дії цифрову екосистему зайнятості "Обрій", яка через штучний інтелект шукатиме українцям роботу. Проте президент Конфедерації роботодавців України Олексій Мірошниченко заявив, що новий цифровий сервіс "Обрій" може пожвавити ринок пр...