Зміна клімату стоїть на заваді: Картопляні перспективи України та якою буде ціна на бульбу восени

Щорічне виробництво картоплі в Україні сягає 20 мільйонів тонн. Наш народ утримує третє місто в світі за обсягом споживання "другого хлібу". Про перспективи та проблеми галузі розповідають аграрії, чиновники та науковці

Через цьогорічну засуху фермери почнуть копати картоплю на два тижні пізніше, бо земля взялася грудками. Саме змінений клімат стоїть і на заваді розширення промислових посівів картоплі. Аграрії, котрі вже і забули як це - вирощувати картоплю - з цікавістю приглядаються до її рекультивації, повідомляють Патріоти України з посиланням на сюжеті ТСН.

"Більше перейшли на зернові, тому що вигідніше і менше роботи, ніж на картоплі. Дуже важка робота... Будемо пробувати вирощувати, і сівозміна, і ціна на ринку пішла на товар", - говорить аграрій Олександр Бєжан.

Україна з вирощування картоплі у світі поступається лише Індії, Китаю та Росії. Але 97% внутрішнього обсягу припадає на приватний сектор та дрібних фермерів. Лише три відсотки - промислові насадження. Загалом щорічне внутрішнє виробництво сягає 20 мільйонів тонн бульби.

"Лідерські позиції залишаються в об'ємі, бо у нас багато людей вирощують вдома, а от нам треба повернути лідерські позиції в експорті і переробленні, поки що у нас тут є потенціал", - говорить заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький

На демонстраційному полі - 77 сортів української та європейської селекцій. Вітчизняна "Княгиня" поступилася лише Нідерландам. Наші селекціонери кажуть, що це тому, що напрямки різні. Там картопля йде на перероблення, у нас - переважно на споживання.

Вона втратила цікавість у аграріїв, а повернути популярність уже немає часу. Мова про картоплю. Через цьогорічну засуху фермери почнуть копати картоплю на два тижні пізніше. Бо земля взялася грудками. Саме змінений клімат стоїть і на заваді розширення промислових посівів картоплі. Про картопляні перспективи України - у сюжеті.

"Українці вживають 140 кг картоплі на душу населення в рік, це третій показник у світі. Киргизстан на першому місці, потім Білорусь. Фізіологічна норма споживання - 110 кг, і ми цю картоплю споживаємо у непереробленому вигляді. Це наклало певний відбиток на рівень селекції і напрямок селекції", - говорить вчений секретар Інститут картоплярства Наталя Захарчук.

Як не дивно, багато аграріїв, котрі хочуть повернутися до бульби, з Чернігівської області. Колись картопляний край став зерновим. Але агросиноптики попереджають, що фермерам варто поспішати.

"Подивіться, яка була температура. За таких темпів підвищення, які ми сьогодні спостерігаємо в Україні, 3-5 років чернігівські фермери можуть вирощувати картоплю. Далі все це буде складно", - говорить агросиноптик Тетяна Адаменко.

Як улюблена картопля вдарить по кишенях тих, хто сам не любить її копати, - покаже осінь.

Погода та урожай - це дві складові, від яких залежить ціна на картоплю. Парадокс: чим більше бульби у кущі, тим нижча її ціна.

Компанія, де працює Ольга Лонська, одна з небагатьох, що спеціалізується винятково на картоплі. Каже, дефіциту картоплі завдяки селянам, що вирощують у себе вдома, не буде, але недооцінювати овоч теж не варто. "У вересні буде у межах 7-9 гривень (за кілограм - ред.), я так думаю. Жовтень трохи дорожче, все залежатиме від того що, везеться в Україну, скільки і за якою ціною", - говорить Ольга Лонська.

Гривня оновила антирекорд до долара США: Нацбанк підтягнув офіційний курс до біржевого

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:56

За підсумками торгів на міжбанку Нацбанк встановив офіційний курс гривні до долара на п'ятницю, 19 квітня, на рівні 39,6037 грн/$. Це новий історичний мінімум, попередній було зафіксовано на початку цього тижня на рівні 39,5737 грн/$. . Водночас курс...

В Україні можуть різко змінити розмір пенсій: Стало відомо, чого чекати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 5:58

В Україні - найнижчий пенсійний вік в Європі. Це єдина перевага нашої пенсійної системи, яка частково пояснює і її проблеми. Зараз на пенсії у середньому українець може отримувати менше ніж 30% від своєї зарплати. Це критично низький показник, передают...