А ви це знали? Чому не треба прасувати постільну білизну та в чому шкода

Багато років існувала традиція прасувати постільну білизну після прання. Це була обов'язкова процедура, оскільки вважалося, що таким чином не лише поліпшується естетичний вигляд білизни, але і можна позбутися від бактерій, передають Патріоти України.

З плином часу все більше господинь перестали витрачати час на те, щоби годинами стояти біля прасувальної дошки.

Чому треба прасувати білизну

Основна причина того, чому багато господинь досі прасують білизну, полягає в тому, що після цієї процедури її можна укласти красивими і рівними стопочками в шафі.

Якщо ви перете білизну при низьких температурах, то прасувати білизну бажано. Праска проводить додаткову теплову обробку тканини, допомагаючи знищити бактерії та паразитів. Крім того, після відпарювання білизна стає м'якшою та приємнішою до тіла.

Ще один плюс прасування в тому, що при впливі високих температур волокна тканини з‘єднуюються між собою, перешкоджаючи їхнім розривам. Тобто таким чином можна продовжити білизні термін придатності.

Чому не треба прасувати білизну

Якщо постільну білизну прасувати постійно, то з часом знижуються її гігроскопічні функції - тканина починає гірше вбирати вологу. Крім того, структура волокон руйнується, тканина стає щільнішою, а значить гірше пропускає повітря. Цей фактор сприяє порушенню температурного режиму тіла людини, що може привести до погіршення здоров'я.

В процесі прасування постільна білизна накопичує статичну електрику, яка перешкоджає нормальному режиму сну та створює відчуття дискомфорту.

Сучасні пральні машинки мають функцію легкого прасування білизни. Крім того, можна застосовувати спеціальні миючі засоби, які допомагають досягти ефекту нем'ятої білизни без застосування праски.

Яку білизну потрібно прасувати обов'язково

Відповідаючи на запитання, чи потрібно прасувати речі новонародженого, відповідь буде однозначно позитивною. Крім того, обов'язково потрібно прасувати білизну, якщо члени вашої родини страждають шкірними захворюваннями. Також прасування є необхідним для хворих, які дотримуються постійного постільного режиму.

Які тканини не потрібно прасувати

Шовк. Він майже не мнеться і не вимогливий у догляді. Тканина добре вбирає вологу і випаровування, тому є одним з кращих варіантів при виборі постільної білизни.

Льон. Прасувати цю тканину безглуздо, тому що після першої ж ночі вона знову помнеться. Льон - екологічний натуральний матеріал, швидко вбирає воду і також швидко висихає, добре пропускає повітря і дозволяє шкірі дихати.

Бязь. Постільну білизну з цієї тканини досить добре розправити після прання, щоби вона набула акуратного вигляду. Сатин-жаккард чимось схожий на шовк, але коштує дешевше. Цю тканину також можна не прасувати.

Дуже смачно! Ця запіканка з картоплі стане вашою улюбленою вечерею

четвер, 16 травень 2024, 18:07

Смачно нагодувати родину — це завдання із зірочкою. Кожен день хочеться щось іншого та нового. Картопля є одним із найулюбленіших коренеплодів, які запікають, варять, смажать. Пропонуємо вам ще один варіант страви для вечері, які вийде ніжним та аромат...

А ви це знали? Навіщо кидати в бульйон кубик льоду

четвер, 16 травень 2024, 17:07

Іноді професійні кулінари роблять дії, які здаються нам, кухарям-аматорам дивними. Один із найяскравіших прикладів – це використання льоду при приготуванні бульйону. Перед закипанням відвару деякі кухарі відправляють у каструлю кубик льоду. Недосвідчен...