А ви це знали? Як кава може знизити ризик діабету

Десятиліття тому багато вчених вважали, що вживання кави шкідливе для здоров'я. Але кава пережила дивовижний поворот. Дослідження за дослідженням показують, що щоденне вживання однієї-двох чашок кави - з кофеїном або без кофеїну - може подовжити тривалість вашого життя і знизити ризик хронічних захворювань, передають Патріоти України.

Одним з найбільш вражаючих висновків є те, що любителі кави менш схильні до розвитку діабету 2 типу. Багато великих досліджень виявили, що люди, які п'ють три-чотири чашки кави щодня, мають приблизно на 25 відсотків нижчий ризик захворювання порівняно з тими, хто п'є мало кави або не п'є взагалі. Ймовірність розвитку діабету зменшується приблизно на 6 відсотків з кожною чашкою кави, яку ви вживаєте щодня, але лише до шести чашок.

Багато досліджень про каву і здоров'я мають важливе застереження. Зазвичай це великі обсерваційні дослідження, які показують кореляцію, а не причину і наслідок. Це означає, що цілком можливо, що щось інше може пояснити отримані результати. Можливо, люди, які п'ють каву, також частіше займаються спортом, вживають менше алкоголю, дотримуються більш здорової дієти або мають інші звички, які зміцнюють їхнє здоров'я.

Але є й інші причини вважати, що отримані дані не є міражем. Захисний ефект кави від діабету зберігається навіть тоді, коли вчені беруть до уваги інші особливості способу життя. Цей ефект було виявлено в десятках досліджень за участю понад мільйона учасників з Європи, Північної Америки та Азії. Він був виявлений у жінок і чоловіків, у молодих і літніх людей, у курців і некурців, у людей з ожирінням і без нього.

Дослідники також показали, що ризик зростає і знижується зі зміною споживання кави. У дослідженнях, які відстежували тисячі чоловіків і жінок протягом двох десятиліть, вчені виявили, що коли кавомани збільшували споживання кави на одну-дві додаткові чашки на день, ризик діабету знижувався на 11 відсотків. Але коли люди зменшували споживання кави приблизно на стільки ж, ймовірність розвитку діабету зростала на 17 відсотків. Вчені не побачили такого ж ефекту, коли досліджували зміни у споживанні чаю.

Чому кава отримала погану славу

Експерти кажуть, що кава - це більше, ніж просто система доставки кофеїну. Вона містить сотні інших сполук, які можуть мати дивовижний вплив на наш метаболізм. У короткостроковій перспективі, коли ви п'єте каву - особливо якщо ви п'єте її нерегулярно - кофеїн, що міститься в ній, викликає реакцію "бий або тікай". Це стимулює підвищення рівня адреналіну, підвищення кров'яного тиску та рівня цукру в крові, а також зниження чутливості до інсуліну.

Ви отримуєте стресову реакцію, - каже Роб ван Дам, експерт з питань впливу кави на здоров'я та професор Школи громадського здоров'я Інституту Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона.

Саме через ці фізіологічні зміни десятиліття тому вчені вважали, що пити каву взагалі шкідливо.

У той час були доступні лише дослідження, в яких людям давали лише каву або лише кофеїн, а потім спостерігали за ними протягом кількох годин і бачили очевидні негативні наслідки, - каже ван Дам, який також є ад'юнкт-професором дієтології в Гарвардській школі громадського здоров'я ім. Т.Х. Чана.

Кава - це рідкий овоч?

Але, як може підтвердити будь-який кавоман зі стажем, коли ви вживаєте каву досить довго, у вас формується толерантність до її стимулюючого ефекту. Нервова, неприємна і, здавалося б, шкідлива фізіологічна реакція стає менш вираженою.

Протягом тижня ці реакції практично зникають, - каже ван Дам. – Ви більше не відчуваєте сильного стресу, і ви не бачите впливу на кров'яний тиск або рівень глюкози.

У той же час, інші властивості кави починають творити свою магію. Кава є багатим джерелом поліфенолів - сполук, що містяться у фруктах, овочах, цільному зерні та інших рослинах, які, як відомо, приносять користь здоров'ю. Чашка кави містить приблизно вдвічі більше поліфенолів, ніж чашка зеленого або чорного чаю. Чашка кави також містить клітковину - до 1,8 грама, або приблизно вдвічі менше, ніж в одній порції броколі.

Кава багато в чому схожа на рідкий овоч, каже Губерт Колб, запрошений науковець із Західнонімецького центру діабету та здоров'я в Дюссельдорфі, який вивчає вплив кави на здоров'я.

Одна порція овочів - це маленька чашка кави, якщо порівняти кількість поліфенолів, які вони містять, - додав він.

Переваги хлорогенової кислоти

Одним із найпотужніших і найпоширеніших поліфенолів у каві є хлорогенова кислота, яка, як показали деякі дослідження, покращує чутливість до інсуліну та контроль рівня цукру в крові. Хлорогенова кислота та інші поліфеноли в каві допомагають зменшити запалення і збільшити вироблення білків, які беруть участь у відновленні та захисті клітин і їхньої ДНК.

Дослідження показують, що ці ефекти відбуваються в органах по всьому тілу, але особливо в печінці та в бета-клітинах підшлункової залози, які виробляють інсулін і відіграють вирішальну роль у розвитку діабету 2 типу. На думку Колба та його колег, звичне вживання кави, ймовірно, знижує ризик розвитку діабету, оскільки допомагає запобігти погіршенню функції печінки та бета-клітин.

Уникайте забагато хорошого

За словами ван Дама з Університету Джорджа Вашингтона, хоча вживання кави має очевидні переваги для здоров'я, їх недостатньо для того, щоб вважати, що кожна доросла людина повинна почати пити каву або збільшити кількість випитих чашок.

Кава, безумовно, має свої недоліки. Залежно від того, скільки ви споживаєте, вона може порушувати сон, посилювати тривожність і викликати головний біль, нудоту та інші побічні ефекти. Вживання більше двох чашок кави на день також може збільшити ризик ускладнень у вагітних жінок.

З цих причин органи охорони здоров'я зазвичай рекомендують здоровим дорослим споживати не більше 400 мг кофеїну на день, що еквівалентно чотирьом або п'яти чашкам завареної кави. До речі, дослідження показують, що дві-п'ять чашок на день - це той діапазон, в якому люди, найімовірніше, відчувають переваги для здоров'я, такі як зниження ризику діабету, серцевих захворювань і деяких видів раку, зазначає ван Дам.

Але навіть це може бути занадто багато для деяких людей. Лікарі можуть порекомендувати скоротити споживання кави, якщо у вас є розлади сну, проблеми з серцем або глаукома.

Якщо ви не п'єте каву і не отримуєте від неї особливої насолоди, то не відчувайте тиску, щоб почати. Але тим, хто п'є її щодня, приємно знати, що ранкова кава, окрім того, що вона смачна і бадьорить, може бути корисною для вашого здоров'я.

"Золоті правила"! Як зберегти фрукти та овочі свіжими якомога довше

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:00

Досі відвідуєте продуктові магазини частіше, ніж хотілося, тому що овочі і фрукти у вашому холодильнику псуються надто швидко? Тоді дочитайте до кінця, передають Патріоти України. Фудблогерка Емі Кросс у своєму Instagram поділилась чудовим лайфхаком зі...

Забудете про проблему! Як за дві хвилини позбутися неприємного запаху в холодильнику

п’ятниця, 26 липень 2024, 19:55

Якщо скористатися такими підручними засобами, вам не доведеться мити холодильник, неприємний запах зникне, як і не було, передають Патріоти України. Наразі літо, а світло вимикають настільки часто, що продукти в холодильнику псуються дуже швидко. І щоб...