А ви це знали? Які овочі втрачають свою користь після приготування

Розповідаємо, які овочі після тривалого приготування втрачають практично всю свою користь, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

  • Броколі. Цей зелений суперфуд багатий на вітамін С та антиоксидантні сполуки. Та броколі не можна піддавати тривалій термічній обробці, бо тоді овочі втрачають до 70% поживних речовин. Найкраще готувати броколі на пару або злегка обсмажувати на мінімальному вогні. Тоді збережеться максимальна кількість вітамінів та корисних сполук.
  • Шпинат містить потужну частку вітаміну С, який під дією високої температури розпадається. Тому після термічної обробки зазвичай шпинат втрачає до 80% своєї користі. Його рекомендовано вживати у сирому вигляді, наприклад, додавати в салати, соуси та смузі.
  • Перець. Болгарський перець багатий на вітамін А, В, С й антиоксиданти. Та під час обсмажування чи запікання ці корисні сполуки частково руйнуються. Найоптимальніший варіант — вживати перець сирим чи злегка підсмажувати на грилі, щоб він не втратив свої корисні властивості.
  • Часник містить антисептичну сполуку — аліцин, яка руйнується під дією високих температур. Щоб зберегти користь овоча, краще додавати його до страв наприкінці приготування.
  • Помідори. Так, помідори після термічної обробки втрачають багато вітаміну С, але досить цікаво, що вміст антиоксидантів після приготування, навпаки, збільшується. Тому у випадку з томатами невелика термічна обробка навіть корисна.

Легко та смачно! Ідеальне тісто на сухих дріжджах для домашньої піци

середа, 2 липень 2025, 23:10

Якщо ви давно мріяли приготувати смачну піцу вдома, але не знали, з чого почати, ми готові поділитися з вами секретом ідеального тіста на сухих дріжджах. Цей рецепт ідеально підійде навіть для початківців, а результат вас приємно здивує, передають Патр...

Вчені знайшли "споживачів" хімікатів: Які бактерії вбивають рак і виводять токсини з організму

середа, 2 липень 2025, 18:30

Університет Кембриджа зробив справжній прорив у боротьбі з вічними хімікатами - PFAS, які роками накопичуються в організмі, провокують рак, безпліддя й вроджені вади, передають Патріоти України. Дослідники виявили, що певні кишкові бактерії «витягують»...