А ви це знали? Які овочі втрачають свою користь після приготування

Розповідаємо, які овочі після тривалого приготування втрачають практично всю свою користь, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

  • Броколі. Цей зелений суперфуд багатий на вітамін С та антиоксидантні сполуки. Та броколі не можна піддавати тривалій термічній обробці, бо тоді овочі втрачають до 70% поживних речовин. Найкраще готувати броколі на пару або злегка обсмажувати на мінімальному вогні. Тоді збережеться максимальна кількість вітамінів та корисних сполук.
  • Шпинат містить потужну частку вітаміну С, який під дією високої температури розпадається. Тому після термічної обробки зазвичай шпинат втрачає до 80% своєї користі. Його рекомендовано вживати у сирому вигляді, наприклад, додавати в салати, соуси та смузі.
  • Перець. Болгарський перець багатий на вітамін А, В, С й антиоксиданти. Та під час обсмажування чи запікання ці корисні сполуки частково руйнуються. Найоптимальніший варіант — вживати перець сирим чи злегка підсмажувати на грилі, щоб він не втратив свої корисні властивості.
  • Часник містить антисептичну сполуку — аліцин, яка руйнується під дією високих температур. Щоб зберегти користь овоча, краще додавати його до страв наприкінці приготування.
  • Помідори. Так, помідори після термічної обробки втрачають багато вітаміну С, але досить цікаво, що вміст антиоксидантів після приготування, навпаки, збільшується. Тому у випадку з томатами невелика термічна обробка навіть корисна.

Вся користь у шкірці? Дієтологи пояснили, чи безпечно їсти ківі без очищення

субота, 6 вересень 2025, 18:48

Звичка чистити ківі перед вживанням може відійти у минуле. У Голлівуді та соцмережах активно обговорюють новий тренд: їсти ківі разом зі шкіркою, передають Патріоти України. Популярності йому додала акторка Дженна Ортега, зірка серіалу «Венздей», яка п...

Лише спробуйте! Цей дешевий засіб усуне запахи в домі краще за будь-який освіжувач

субота, 6 вересень 2025, 17:10

Оцет - продукт, який є майже на кожній кухні, але його можливості виходять далеко за межі кулінарії. Багато господинь уже давно використовують його для прибирання: він змиває жир, видаляє накип і цвіль, пом’якшує тканини під час прання та навіть відляк...