А ви це знали? Названо найкращий час для останнього прийому їжі за день

У багатьох країнах культура ранньої вечері суворо дотримується. Традиційно – це 5 годин вечора. Такі правила виникли не на порожньому місці, вони мають підстави і підтверджені багатьма науковими дослідженнями.

У цій статті OBOZ. UA розповість, чому рання вечеря корисна, і якою має бути максимальна перерва від останнього прийому їжі до сну.

Між вечерею та сном проходить 3-4 години

Прийом їжі безпосередньо перед сном веде до нетравлення шлунка, кислотного рефлюксу, метеоризму та спазмів у кишечнику. Це тому, що їжа не перетравлюється належним чином у лежачому положенні.

Крім того, якщо між вечерею та сном проходить менше 3-4 годин, травна система працює, поки ви спите, що суттєво погіршує якість віддиху

У тих, хто пізно вечеряє, знижується здатність спалювати жир

Пізня вечеря може призвести до ваги, незалежно від калорійності їжі.

Вас може зацікавити:"Хай застрелять": перехоплення ГУР підтвердило, що окупанти відмовляються йти в наступ на Харківщині. Аудіо

Недавнє дослідження показало, що в таких випадках рівень цукру в крові майже на 20% вищий. Крім того, здатність спалювати жир у тих, хто їсть за 1-2 години до сну, знижується на 10%.

Пізній прийом їжі погано впливає на роботу серця

Вважається, що вночі кров'яний тиск має знижуватися щонайменше на 10 %. Однак пізня вечеря заважає цьому процесу, що підвищує ризик серцевих захворювань.

У такому випадку калорії перетворюються на тригліцериди – жирні кислоти, що збільшують ризик інфарктів і інсультів.

Рання вечеря означає своєчасний сніданок

Якщо ви пізно вечеряєте, ви не зможете правильно вибрати час для сніданку.

Сніданок – найважливіший прийом їжі, і його пропуск веде до зниження енергії. І навпаки, якщо ви вечеряєте рано, ваш сніданок буде оптимальним і забезпечить високий рівень енергії на весь день.

Варто знати! Як розпізнати авітаміноз та які продукти можуть відновити ресурси організму

вівторок, 9 грудень 2025, 19:20

Нестача вітамінів взимку істотно змінює людину. Якщо в організмі не вистачає мікроелементів, необхідних для нормального обміну речовин, людина може відчувати потяг до гірких, гострих, солодких або, навпаки, солоних страв. Також подібні зміни смаку можу...

Найпоширеніша помилка під час приготування вареників: Чому вони лопаються

вівторок, 9 грудень 2025, 18:15

Грудень - час, коли кухні перетворюються на справжні майстерні. Стіл завалений мисками з начинкою та рядами вареників, що чекають своєї черги. Здається, все йде за планом: тісто м’яке, начинка ароматна, але вареники лопаються під час варіння. Замість п...