А ви це знали? Що насправді означає розбити посуд - народні прикмети

Серед народних прикмет чи не найбільше тих, що пов’язані з розбитим посудом. Ці забобони настільки глибоко вкоренилися в культурі, що передавалися з покоління у покоління як дуже несприятливий знак, передають Патріоти України.

Розбитий посуд традиційно вважається передвісником бід, труднощів та нещасть. OBOZ.UA розбирався, що насправді означає прикмета про розбиті тарілки.

Негативне значення прикмети

У народі кажуть, що розбитий посуд лише віщує зміни, а радісні чи ні – залежить від ситуації.

Одна з наймістичніших версій пов’язана зі злими духами та домовими. Вважалося, що розбиті тарілки можуть спровокувати гнів містичних істот та призвести до нещасть в домі.

Розбите скло на підлозі забобонні люди розглядають як передвісник сварок у родині. За іншим трактуванням, тріщина на тарілці є пересторогою про наближення непередбачуваних подій, які, до речі, можуть бути як позитивними, так і негативними.

Позитивне значення

Насправді історія походження прикмети про розбитий посуд доволі цікава. У давні часи посуд був рідкістю для незаможних верств населення. Навіть звичайні глиняні ємності було складно дістати, а дорогі порцелянові взагалі берегли як зіницю ока.

У побуті трапляються прикрі випадковості, а порцеляна – матеріал делікатний і крихкий, тому кожна розбита тарілка була підставою для суму, сварок і розчарувань – особливо на адресу того, хто ненароком випустив з рук таку дорогоцінність.

Згодом, щоб не надто переживати щодо втрати посуду, вкоренилася традиція промовляти, що це "на щастя". Звідси й пішло повір’я: того, хто розіб’є посуд скоро неодмінно чекає щось дуже хороше та радісне.

У сучасному світі варто сприймати розбитий посуд як просту побутову випадковість та не надавати цьому серйозного значення.

"Золоті правила"! Як зберегти фрукти та овочі свіжими якомога довше

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:00

Досі відвідуєте продуктові магазини частіше, ніж хотілося, тому що овочі і фрукти у вашому холодильнику псуються надто швидко? Тоді дочитайте до кінця, передають Патріоти України. Фудблогерка Емі Кросс у своєму Instagram поділилась чудовим лайфхаком зі...

Забудете про проблему! Як за дві хвилини позбутися неприємного запаху в холодильнику

п’ятниця, 26 липень 2024, 19:55

Якщо скористатися такими підручними засобами, вам не доведеться мити холодильник, неприємний запах зникне, як і не було, передають Патріоти України. Наразі літо, а світло вимикають настільки часто, що продукти в холодильнику псуються дуже швидко. І щоб...