А ви це знали? Що робити із крихтами від пасок і шкаралупою від крашанок

На Великдень прийнято освячувати паски, писанки і крашанки –-до цих святкових атрибутів здавна ставилися дуже шанобливо. Тож після свята у багатьох виникає питання: що робити із крихтами від паски та шкаралупою від крашанок, що лишаються після великоднього столу? У народі існує повір’я, що викидати у смітник освячені продукти не можна. Що робити із крихтами від пасок і шкаралупою від крашанок, розбирався OBOZ.UA, передають Патріоти України.

На Великдень існує цікава традиція битися яйцями, що, за однією з версій, символізує боротьбу добра зі злом. Символічно писанки і крашанки мовби змагаються між собою. Яйце, яке не розбилося, за повір’ями, слід зберігати в оселі принаймні протягом трьох днів після Великодня, щоб захистити родину від бід та хвороб на весь рік.

Існувала також традиція котити писанку по полю та закопувати її в землю – для щедрого та якісного урожаю. Навіть шкаралупу з освячених яєць використовували, як захисний оберіг від лиха та хвороб. Її ретельно подрібнювали пальцями та насипали маленький мішечок із бавовняної тканини червоного кольору. Цей оберіг прийнято було вішати біля входу в оселю або класти під подушку хворому.

Всі крихти з великоднього столу здавна збирали в одну тарілку. Кажуть, ні шкаралупу, ні крихти паски не можна викидати у смітник.

У багатьох регіонах зберігається традиція закопування освячених харчових решток у землю, але так, щоб по них ніхто не топтався. Це роблять або у себе на городі, або у полі чи посеред лісу. Можна навіть закопати шкаралупу у горщики з кімнатними рослинами – це буде поживним добривом. Українці здавна мали шанобливе ставлення до хліба, а до великодньої паски – тим паче. Крихти від неї збирали у мішечок та потім віддавали птахам.

Хочете максимуму чи ні? Цей психологічний тест визначить наскільки ви амбітні

неділя, 19 травень 2024, 9:07

Киньте собі виклик і дізнайтеся, чи керують вами здорові амбіції чи самовдоволення. Не вагайтеся, зроби стрибок у самопізнання і дозвольте Місяцю розкрити вашу справжню природу! Подивіться на картинку і не замислюючись оберіть місяць. Ця миттєва інтуїц...

Цвітіння без меж: Названо натуральне добриво, яке змусить орхідею довго квітнути

неділя, 19 травень 2024, 8:56

Орхідея . це квіткова рослина, що вражає своєю красою і різноманітністю. Для того, щоб вона довго радувала своїм цвітінням, потрібно знати ефективні способи підживлення. Ця рослина належить до родини орхідних (Orchidaceae) і є однією з найбільш поширен...