А ви це знали? Що таке вуглеводи та чи варто їх боятися

Вуглеводи – це одне з головних енергетичних джерел для людини. Спеціально для читачів TSN.Lady ендокринологиня Катерина Толстікова розповіла про вуглеводи, їхні види, користь і де ж їх шукати, щоб поповнювати власні запаси.

Вуглеводи містяться в крохмалі, цукрі та навіть у волокнах свіжих овочів та фруктів, крупах, а також у молочних продуктах. Дуже багато їх у рослинній їжі. У молочних продуктах – у вигляді молочного цукру, тобто лактози.

Види вуглеводів

У харчових продуктах вуглеводи зустрічаються у таких видах:

  • Загальні цукри. Це і натуральні цукри, які самі по собі перебувають у продуктах, як, наприклад, у молоці. І цукор, який додається під час приготування страв, наприклад, солодощі, десерти, випічка;
  • Харчові волокна. Такі вуглеводи організму людини важко перетравлювати. Продукти, що мають вуглеводи цього виду, – це горіхи, цілісні зерна, боби, овочі та фрукти;
  • Цукрові спирти. Організм людини їх не засвоює зовсім. Їх додають замість цукру у різні продукти, як, наприклад, жувальна гумка.

За хімічним складом вуглеводи складаються з кисню, вуглецю та водню. Вуглеводи можуть об’єднуватися та створювати полімери або інші типи вуглеводів:

  • Дисахариди – це дві молекули цукру, з’єднані разом. Наприклад, лактоза складається з глюкози та галактози, а сахароза складається з фруктози та глюкози;
  • Моносахариди – це одна одиниця цукру. Галактоза міститься у молочних продуктах, фруктоза – в овочах та фруктах, а глюкоза – це основне джерело, яке підтримує необхідний рівень енергії в організмі людини;
  • Полісахариди – це цілі ланцюжки, які можуть містити величезну кількість моносахаридів. Це крохмаль, якого багато у картоплі, пшениці, рисі. Целюлоза є головним компонентом структури рослин.

Вуглеводи бувають прості (моносахариди та дисахариди) та складні (полісахариди). Завдяки першим можна швидко отримати енергію, але водночас почуття голоду невдовзі повернеться. Головне джерело швидких вуглеводів – солодощі, білий хліб та цукор.

Складні вуглеводи так називаються, тому що складаються з довгих ланцюжків і їх багато в цільнозернових продуктах, а також у продуктах, в яких багато клітковини. На них багаті фрукти, овочі, бобові тощо. Повільні вуглеводи приносять більше користі здоров’ю людини, адже завдяки їм у вас буде тривале відчуття насичення, а також у таких продуктах міститься більше клітковини.

Навіщо потрібні вуглеводи

Вони забезпечують наш організм енергією. Кращим джерелом активності є саме складні вуглеводи, оскільки вони довше засвоюються, отже, забезпечують більш тривале надходження енергії. Прості вуглеводи засвоюються швидко, забезпечуючи організм короткочасним надходженням енергії.

Отже, обидва види цього компонента задовольняють потребу організму в отриманні енергії, але саме складні роблять це ефективніше. Але тут важливо враховувати те, в яких продуктах містяться вуглеводи та в яких кількостях.

Хоча складна група найчастіше і є потрібними та поживними продуктами, але не завжди вони корисніші за прості вуглеводи. Тому важливо враховувати загальну харчову цінність і склад продукту, а не орієнтуватися виключно на те, наскільки він солодкий і які саме вуглеводи в ньому містяться.

Користь та шкода вуглеводів

Після їди вуглеводи розщеплюються до глюкози, рівень якої підвищується в крові. Паралельно з цим підшлункова залоза виробляє інсулін – це гормон, який і бере участь у виробленні енергії. Якщо є часті стрибки глюкози в крові, клітини в тканинах зношуватимуться, а інсулін перестане вироблятися. Цей процес називається резистентністю до інсуліну.

Самі собою вуглеводи не шкодять організму, але у певних випадках їхнє надмірне вживання може бути одним із чинників, які впливають на виникнення цукрового діабету. Інсулінорезистентність також може бути причиною проблем із серцево-судинною системою.

Продукти з корисними вуглеводами – фрукти, овочі, злаки, бобові – містять величезну кількість корисних речовин, зокрема вітаміни та мінерали. Вони важливі для підтримки здоров’я. Це враховує нутриціолог під час складання спеціального раціону для своїх пацієнтів.

Продукти з корисними вуглеводами

Є таке поняття, як глікемічний індекс – це показник, який вказує на те, з якою швидкістю їжа підвищує рівень глюкози у крові. Продукти з високим ГІ викликають різкі стрибки глюкози, а з меншим – призводять до балансу у цій галузі.

До переліку продуктів з низьким ГІ входять:

  • Макаронні вироби із твердих сортів пшениці. Вони дають багато енергії;
  • Фрукти і ягоди. Останні вважаються одним із кращих джерел корисних вуглеводів. У бананах, яблуках та манго не лише високий рівень хороших вуглеводів, а й вітамінів, клітковини, мінералів;
  • Цільнозерновий хліб. Він виготовляється з цільнозернового борошна та висівок, у яких багато клітковини – вона потрібна для нормального процесу травлення;
  • Бурий рис;
  • Вівсянка;
  • Овочі. В них багато клітковини та вітамінів;
  • Горіхи. Вони містять корисні рослинні жири;
  • Сухофрукти;
  • Цілісні зерна також є джерелом вуглеводів, але є й очищені зерна, зокрема пшеничне і кукурудзяне борошно, білий рис.

Все просто! Як видалити будь-які плями з килима за 5 хвилин без хімії

неділя, 23 лютий 2025, 8:30

Якщо у вас є непривабливі плями на килимі, ви, мабуть, шукали найкращі способи їх вивести. Більше всього, що інгредієнт, який вас врятує, уже є на вашій кухні. Йдеться про звичайний білий оцет, пише OBOZ.UA, передають Патріоти України. Білий оцет — це ...

Не втрачайте пильності! Водії можуть залишитися без прав через пішоходів

неділя, 23 лютий 2025, 7:22

В Україні правоохоронні органи почали більш суворо контролювати дотримання правил дорожнього руху, зокрема щодо проїзду пішохідних переходів. Водії, які не надають переваги пішоходам, можуть бути оштрафовані за порушення цього важливого правила. Про це...