Вуглеводи – це одне з головних енергетичних джерел для людини. Спеціально для читачів TSN.Lady ендокринологиня Катерина Толстікова розповіла про вуглеводи, їхні види, користь і де ж їх шукати, щоб поповнювати власні запаси.
Вуглеводи містяться в крохмалі, цукрі та навіть у волокнах свіжих овочів та фруктів, крупах, а також у молочних продуктах. Дуже багато їх у рослинній їжі. У молочних продуктах – у вигляді молочного цукру, тобто лактози.
У харчових продуктах вуглеводи зустрічаються у таких видах:
За хімічним складом вуглеводи складаються з кисню, вуглецю та водню. Вуглеводи можуть об’єднуватися та створювати полімери або інші типи вуглеводів:
Вуглеводи бувають прості (моносахариди та дисахариди) та складні (полісахариди). Завдяки першим можна швидко отримати енергію, але водночас почуття голоду невдовзі повернеться. Головне джерело швидких вуглеводів – солодощі, білий хліб та цукор.
Складні вуглеводи так називаються, тому що складаються з довгих ланцюжків і їх багато в цільнозернових продуктах, а також у продуктах, в яких багато клітковини. На них багаті фрукти, овочі, бобові тощо. Повільні вуглеводи приносять більше користі здоров’ю людини, адже завдяки їм у вас буде тривале відчуття насичення, а також у таких продуктах міститься більше клітковини.
Вони забезпечують наш організм енергією. Кращим джерелом активності є саме складні вуглеводи, оскільки вони довше засвоюються, отже, забезпечують більш тривале надходження енергії. Прості вуглеводи засвоюються швидко, забезпечуючи організм короткочасним надходженням енергії.
Отже, обидва види цього компонента задовольняють потребу організму в отриманні енергії, але саме складні роблять це ефективніше. Але тут важливо враховувати те, в яких продуктах містяться вуглеводи та в яких кількостях.
Хоча складна група найчастіше і є потрібними та поживними продуктами, але не завжди вони корисніші за прості вуглеводи. Тому важливо враховувати загальну харчову цінність і склад продукту, а не орієнтуватися виключно на те, наскільки він солодкий і які саме вуглеводи в ньому містяться.
Після їди вуглеводи розщеплюються до глюкози, рівень якої підвищується в крові. Паралельно з цим підшлункова залоза виробляє інсулін – це гормон, який і бере участь у виробленні енергії. Якщо є часті стрибки глюкози в крові, клітини в тканинах зношуватимуться, а інсулін перестане вироблятися. Цей процес називається резистентністю до інсуліну.
Самі собою вуглеводи не шкодять організму, але у певних випадках їхнє надмірне вживання може бути одним із чинників, які впливають на виникнення цукрового діабету. Інсулінорезистентність також може бути причиною проблем із серцево-судинною системою.
Продукти з корисними вуглеводами – фрукти, овочі, злаки, бобові – містять величезну кількість корисних речовин, зокрема вітаміни та мінерали. Вони важливі для підтримки здоров’я. Це враховує нутриціолог під час складання спеціального раціону для своїх пацієнтів.
Є таке поняття, як глікемічний індекс – це показник, який вказує на те, з якою швидкістю їжа підвищує рівень глюкози у крові. Продукти з високим ГІ викликають різкі стрибки глюкози, а з меншим – призводять до балансу у цій галузі.
До переліку продуктів з низьким ГІ входять:
При приготуванні котлет дуже важливо не лише вибрати хороші продукти та замісити якісний фарш, передають Патріоти України. Ключове значення набуває сам процес смаження, адже часом котлети, які вийшли ідеальними, ні в яку не хочуть відставати від поверх...
Православна церква України 20 січня за новим стилем вшановує пам'ять вірменського священика і пророка Євфимія Великого. За старим стилем 20 січня відзначають Собор Іоанна Хрестителя або по-народному - Іванів день. . Цей день здавна вважається небезпе...