Бережіться! В Україні почали підмішувати вапно в мед - як виявити небезпечний фальсифікат

На ринках і в супермаркетах України велика частина меду - це фальсифікований продукт, який може містити небезпечні для здоров'я компоненти. Уникнути покупки підробки з шкідливими добавками не так вже й просто, передають Патріоти України.

Мед в Україні дорожчає рекордними темпами, але при цьому недобросовісні виробники не соромляться підмішувати в бджолиний продукт небезпечні речовини. "Нормального продукту зараз дуже мало", - повідомила експерт з якості харчових продуктів Олена Сидоренко.

Левова частка українського меду йде на експорт в країни Євросоюзу, той бджолиний продукт, який залишається в країні, надходить на ринки і в супермаркети. Однак, якщо до якості експортованого меду пред'являються найжорсткіші вимоги, то контролю на внутрішньому ринку практично немає.

Відсутність контролю за якістю бджолиного меду, який продають в Україні, спровокувала збільшення частки фальсифікату. Наприклад, минулорічні залишки меду розігрівають до високих температур, щоб продукт став рідким і його можна було продати як мед нового врожаю. Варто відзначити, що при нагріванні меду до температури вище 40 градусів Цельсія в ньому утворюється токсичний канцероген, який може провокувати розвиток небезпечних захворювань у людини.

Крім того, в мед низької якості додають крохмаль і навіть вапно в якості загусників. Звичайно ж, після цього мед перестає бути цілющим продуктом, а перетворюється на небезпечну отруту.Експерти стверджують, що в супермаркетах ризик придбати фальсифікований мед нижчий, ніж на ринку. Однак ймовірність купити підробку зберігається. Найчастіше відрізнити небезпечний мед від натурального і якісного дуже складно.

Фахівці рекомендують купувати бджолині продукти тільки у перевірених бджолярів. Не варто купувати мед, якщо його ціна нижча за середню по регіону. З огляду на збільшені витрати бджолярів, дешевим натуральний і якісний продукт бути не може.

Народні прикмети на 12 грудня: Чому цього дня чоловікам варто бути щедрими, а жінкам - обережними

п’ятниця, 12 грудень 2025, 7:09

Християни східного обряду 12 грудня за новим календарем (25 грудня за старим) вшановують пам'ять святого Спиридона Триміфунтського, який зціляв від недуг і воскрешав людей. У народному календарі - Спиридонів день. За старим стилем 12 грудня шанували св...

Не робіть помилок! Чому сир швидко псується навіть у холодильнику

п’ятниця, 12 грудень 2025, 6:42

Сир часто псується швидше, ніж очікується, навіть у холодильнику. Найпоширеніша причина - неправильне зберігання та недотримання умов, потрібних для різних видів цього продукту, передають Патріоти України. Вологість, повітряний потік і температура впл...