Бережіться! Вчені назвали два дуже популярних і дуже шкідливих для здоров’я продукти


Команда вчених Гарвардської школи громадської охорони здоров’я під час дослідження виявила два найшкідливіші для здоров’я продукти, які можуть скоротити людині життя, передають Патріоти України.

– Вживання солодких або підсолоджених напоїв, а також сильно оброблених продуктів може збільшити ризик серцевих захворювань, – йдеться в повідомленні.

Дослідження

Учені 30 років відстежували споживання ультраобробленої їжі понад 200 тис. медичних працівників, щоб з’ясувати, чи розвинулися в них серцеві захворювання або інсульт.

Автори дослідження розділили ультраоброблені продукти на 10 груп. Три найпопулярніші типи серед випробовуваних – хліб і пластівці, солодкі закуски та десерти, а також готові страви.

Результати

Дослідники визначили, що не всі ультраоброблені продукти погані. Наприклад, гострі закуски, пластівці та десерти на основі йогурту/молочних продуктів пов’язані з нижчим ризиком серцевих захворювань, а ультраоброблений хліб і пластівці – з нижчим ризиком інсульту.

Експерти з харчування давно застерігають від солодких газованих напоїв та обробленого м’яса. Занадто велика кількість доданого цукру може призвести до хронічного запалення серця і кровоносних судин та підвищити ризик діабету.

Оброблене м’ясо готують шляхом соління, в’ялення, копчення або додавання хімічних консервантів. Сіль може підвищувати артеріальний тиск, а насичені жири – рівень холестерину.

Слід відмовитися

Учені дійшли висновку, що слід відмовитися від газованих напоїв та обробленого м’яса, а також потрібно враховувати поживну цінність ультраоброблених продуктів перед вживанням.

Знизити споживання натрію, насичених жирів, доданих цукрів і різноманітних добавок, які не необхідні для здоров’я людини, резюмували автори дослідження.

Ви могли це не знати! Чому олія піниться під час смаження та як цього уникнути

неділя, 28 грудень 2025, 19:06

Піна на сковороді під час смаження - це нормально і не небезпечно. Основні причини, передають Патріоти України. Як запобігти піноутворенню:. Висновок: піна — природне явище, але правильна підготовка їжі та контроль температури зменшують її утворення та...

А ви це знали? Навіщо досвідченим господиням радять заморожувати лавровий лист

неділя, 28 грудень 2025, 18:45

Лавровий лист давно став класичною спецією на кухні, але більшість господинь використовує його звичним способом - у сушеному вигляді, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Водночас професійні кухарі знають нестандартний метод оброблення спец...