Бережіться! Вчені назвали інгредієнти у тістечках та печиві, що можуть збільшити ризик діабету 2 типу

Малорухливий спосіб життя, нездорова їжа, ожиріння можуть підвищити ризик розвитку діабету 2 типу. Попередні дослідження також показують, що помірне споживання ультраоброблених продуктів, які зазвичай містять велику кількість цукру, жиру, солі та харчових добавок, може підвищити ризик захворювання, передають Патріоти України.

Тепер нове дослідження, проведене дослідниками з Національного науково-дослідного інституту сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища (INRAE) та Національного інституту охорони здоров’я та медичних досліджень (INSERM) у Франції, виявило, що споживання семи специфічних харчових емульгаторів, що містяться в ультраоброблених продуктах, може бути пов’язане з підвищеним ризиком розвитку діабету 2 типу. Дослідження нещодавно було опубліковано в журналі The Lancet Diabetes & Endocrinology.

За словами Бернарда Срура, доктора філософії, молодшого професора INRAE та співавтора цього дослідження, емульгатори є одними з найбільш часто використовуваних добавок у оброблених харчових продуктах.

«Їх часто додають до оброблених і упакованих харчових продуктів, таких як тістечка, печиво та десерти, а також до морозива, шоколадних батончиків, хліба, маргарину та готових страв, щоб покращити їх зовнішній вигляд, смак і текстуру та подовжити термін придатності та можливість змішувати речовини на водній основі з речовинами на масляній».

Які емульгатори найбільш шкідливі

Для цього дослідження Срур та його команда проаналізували медичні дані понад 104 000 громадян Франції, які брали участь у веб-когортному дослідженні NutriNet-Santé між 2009 і 2023 роками. Понад 14 років учасники дослідження надавали принаймні 2 дні записів щодо свого харчування кожні 6 місяців. Споживані продукти порівнювали з базами даних, щоб визначити наявність і кількість харчових добавок.

Після середнього спостереження протягом 7 років вчені визначили сім емульгаторів, пов’язаних із підвищеним ризиком діабету 2 типу. Це:

трикалію фосфат (E340) — ризик підвищується на 15% при перевищенні 500 міліграмів (мг) на день

гуарова камедь (E412) — підвищення ризику на 11% при перевищенні 500 мг на день

ксантанова камедь (E415) — підвищення ризику на 8% при перевищенні 500 мг на день

ефіри моно- та діацетилвинної кислоти, моно- та дигліцеридів жирних кислот (E472e) — підвищення ризику на 4% при перевищенні 100 мг на добу

цитрат натрію (E331) — підвищення ризику на 4% при перевищенні 500 мг на день

карагенани (загальні карагенани та E407) — підвищення ризику на 3% при перевищенні 100 мг на день

гуміарабік (E414) — 3% збільшення ризику при перевищенні 1000 мг на день.

Але найнесподіванішим відкриттям було те, що ці добавки з’явилися серед інгредієнтів деяких продуктів і напоїв, які люди часто вважають здоровими.

«Дивно, але деякі емульгатори були присутні в так званих „здорових“ харчових продуктах. Це, наприклад, рослинні маргарини, деякі види хліба, рослинне молоко, ароматизовані йогурти, і тому навіть учасники з більш сприятливими харчовими звичками піддавалися впливу цих речовин», — сказав Срур.

Матильда Тув'є, доктор філософії, керівник досліджень INSERM, координатор NutriNet-Santé та співавтор цього дослідження, розповіла, що дослідницька група вирішила вивчити потенційний вплив емульгаторів харчових добавок на ризик діабету 2 типу, бо невеликий. ряд експериментальних досліджень — in vitro, на тваринах і короткотермінових рандомізованих контрольованих досліджень — свідчать про несприятливі ефекти деяких емульгаторів.

«Два когортних дослідження нашої групи показали зв’язок між впливом різних емульгаторів і підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань і раку. Наскільки нам відомо, такого дослідження для оцінки ризику діабету 2 типу ще не проводилося. Тому ми вирішили вивчити ці асоціації в через NutriNet-Santé, оскільки маємо детальні та повторювані дані про дієту, включаючи комерційні бренди споживаних продуктів, у поєднанні з тривалим спостереженням».

У майбутньому команда досліджуватиме потенційні механізми, що лежать в основі цього зв’язку, оскільки вони наразі неясні.

«Ми будемо вивчати варіації в певних маркерах крові та кишковій мікробіоті, пов’язані зі споживанням цих добавок, щоб краще зрозуміти механізми, що лежать в основі», — сказала Тув'є. «Ми також розглянемо вплив сумішей добавок на здоров’я та їх потенційний «коктейльний ефект».

Деяких вчених не здивували результати дослідження. Так, вони зазначають, що добавки є великим фактором, що сприяє ожирінню печінки, збільшенню ваги та резистеності до інсуліну.

Як уникнути харчових емульгаторів

Для тих, хто хоче споживати менше харчових добавок, є проста порада: зосередьтеся на споживанні справжніх цільних продуктів. Пам’ятайте, що навіть до багатьох дієтичних добавок, протеїнових батончиків, протеїнових коктейлів, до чогось сушеного доводиться додавати різні консерванти, щоб продукти довше зберігалися. Тож чим більше натуральних продуктів ми споживаємо, тим краще. Їжте більше фруктів, а не фруктові батончики, соки і газовані напої. Замість протеїнових батончиків варто їсти сир, м’ясо або рослинний білок.

Якщо ви купуєте готові упаковані продукти, читайте список інгредієнтів та таблицю харчової цінності, щоб зрозуміти склад і профіль поживних речовин їжі. Також варто слідкувати за тим, яку кількість тістечок, печива, шоколаду та інших ультрароброблених продуктів ви вживаєте. Замініть частину такої їжі на натуральні цільні продукти, щоб покращити свій раціон та загальне здоров’я.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

Вся правда про банани: Ось кому їх не можна їсти

неділя, 19 травень 2024, 17:50

Цей екзотичний фрукт, давно перестав бути чимось незвичайним. Сьогодні він доступний в нас і іноді коштує дешевше, ніж яблука. Але чи приносять користь банани нашому організму, чи навпаки шкодять? Поговоримо про це просто зараз. Насамперед, що можна ск...

Не помиліться! ТОП-5 порад, як правильно вибрати каву

неділя, 19 травень 2024, 17:30

Кава - це популярний напій, який має чимало шанувальників по всьому світу. Однак часом не виходить приготувати її так само смачно, як це роблять у кав’ярнях. Найчастіше так відбувається не лише через спосіб приготування, а й через неправильний вибір са...