Беруть клієнтів у лещата, щоб вберегти від шахраїв: "ПриватБанк", "Ощадбанк" і monobank ускладнюють правила грошових переказів

Тепер переказати гроші з картки ПриватБанку або іншого банку буде складніше, ніж раніше.

Постанова Нацбанку від 29 травня 2021 року посилює норми інформаційної безпеки, що діють в сфері грошових переказів, повідомляють Патріоти України.

Тепер переказати гроші з картки ПриватБанку або іншого банку буде складніше, ніж раніше. Причому, зробити це з мобільного телефону буде ще важче, ніж зі стаціонарного.

За словами економіста Євгена Невмержицького, нові правила, запроваджені НБУ, будуть поширюватися на всі платіжні системи, в тому числі найбільш популярні - Visa і Mastercard.

У чому суть нововведень

Грошові перекази в ПриватБанку та інших банках країни хочуть максимально убезпечити, поставивши на шляху потенційних шахраїв якомога більше перешкод. Зокрема, для підтвердження грошового переказу з одного рахунку на інший потрібно буде ввести довгий одноразовий пароль.

"Одноразовий пароль повинен містити не менше 8 символів, серед яких - маленькі і великі латинські літери. І використовуватися такий пароль повинен не довше 10 хвилин", - говорить Невмержицький.

Природно, запам'ятати всі 8 або більше символів відразу, щоби відтворити їх в SMS, зможе лише людина, яка володіє феноменальною пам'яттю. Ну, а оскільки в природі таких небагато, то доведеться під час набору восьмизначного пароля три-чотири рази відриватися від процесу і підглядати в повідомлення, отримане від ПриватБанку.

Звичайно, тому, хто знаходиться за стаціонарним комп'ютером, буде простіше. Він може попередньо набрати пароль, а потім лише його скопіювати. А ось зробити переказ за допомогою смартфона тепер буде справою непростою.

"Наприклад, при перерахуванні невеликої суми, до 5 000 грн, користувач повинен буде застосувати більш довгий пароль, при введенні якого він сам може помилитися, набираючи маленькі і великі символи і перемикаючись мінімум 3 рази між великими та малими. Без листочка, на якому можна записати такий одноразовий пароль, просту операцію переказу невеликої суми буде зробити складно, якщо обмежені можливості копіювання даного пароля, наприклад, з мобільного телефону ", - зазначив економіст.

У Нацбанку вважають, що такий спосіб ускладнить для кібершахраїв процес перехоплення пароля за допомогою якої-небудь хакерської програми.

Загалом, аферисти вдосконалюють свій арсенал паралельно вдосконаленню банківських програм. Тому особливо сподіватися на те, що такий спосіб надійно і надовго захистить грошові перекази, не варто. Однак виконувати розпорядження НБУ зобов'язані і ПриватБанк, і інші фінустанови.

Нацбанк дає їм на перехід до нових правил грошових переказів 12 місяців. За цей час вони повинні адаптувати свої програми до нових вимог і привчити до них своїх клієнтів.

Точність здивує! Що про людину може сказати її підпис

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:08

Існує наука графологія, яка вивчає зв'язок між почерком людини і її особистісними якостями. Вчені визначили, що підпис може розповісти про особливості характеру і якості свого автора, передають Патріоти України. Розмір підпису:. Тип підпису:. Натиск:....

Це така смакота! Курячі котлети точно не будуть сухими - просто додайте це до м'яса для кращого смаку

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:50

Котлети з курки, зазвичай, виходять надто сухими. Все через те, що м'ясо нежирне і досить дієтичне. Але йому можна додати соковитості, якщо скористатись наступною технологією приготування, передають Патріоти України. Ідея приготування соковитих курячих...