Чому гарячу їжу не можна ставити у холодильник - причини, про які ви не знали

Всі ми з дитинства знаємо про одне з основних правил користування холодильником - гарячу їжу в нього ставити не можна, передають Патріоти України.

Однак чи задумувалися ви, у чому сенс цієї заборони? Якщо холодильники призначені для охолодження, чому ми повинні чекати, поки їжа досягне нормальної температури, перш ніж ставити її всередину? Насправді заборона пов’язана не лише з функціональністю приладу. Що станеться, якщо поставити гарячу їжу в холодильник, розповіло виданняScience ABC.

Чому гарячу їжу не варто класти в холодильник

В інструкціях з експлуатації, які, звісно, мало хто читає, зазвичай вказують, що гаряча їжа в холодильнику може вплинути на роботу приладу в довгостроковій перспективі. Зберігання гарячої їжі призводить до додаткового тиску на холодильне обладнання, тому цього слід уникати.

Однак, крім роботи холодильника, є й інші причини, пов'язані, зокрема, з якістю їжі. Наявність гарячих страв підвищує температуру всередині приладу – тобто всі продукти починають нагріватися, а компресор холодильника повинен працювати інтенсивніше, щоб підтримувати температуру всередині на бажаному рівні.

Конвекція

Згадаємо шкільний курс фізики: другий закон термодинаміки полягає у тому, що тепло переміщується від місць з вищою температурою до місць з нижчою.

Конвекція – це спосіб теплообміну, який відбувається у вільних для руху станах, як-от рідина чи газ. Коли гаряча рідина або газ нагрівається, вони стають легшим і піднімаються вгору, тоді як холодніше повітря надходить, щоб замінити його внизу.

Конденсат

Коли ми ставимо гаряче в холодильник, різниця температур викликає конденсацію. Краплі потрапляють на задню стінку холодильника. Їжа, котра лежить у безпосередній близькості до цієї стінки може заморозитися. Крім того, конденсація збільшує рівень вологості, що не рекомендується для зберігання продуктів.

У результаті комбінованого процесу конвекції та конденсації після того, як ми кладемо гарячу їжу, внутрішнє середовище холодильника стає несприятливим для збереження продуктів. Фактично функціональність в рази знижується через підвищення внутрішньої температури та вологості.

Оптимальний час

Відповідно до вказівок CDC щодо захисту та безпеки харчових продуктів, їжу можна зберігати поза холодильником протягом максимум двох годин після приготування. Після цього часу може початися розмноження бактерій.

Дві години – достатній термін для охолодження гарячої страви.

Але як діяти, якщо вам потрібно терміново поставити гарячу страву в холодильник і піти, наприклад, на важливу зустріч, що триватиме до вечора? Один із способів захистити холодильник від перегріву в такій надзвичайній ситуації — розділити їжу на менші порції. Залиште простір навколо їжі, щоб холодне повітря могло "обтікати" її, що прискорить процес охолодження.

Все просто! Тренер розповів, як скинути 10 кілограмів без будь-яких змін раціону

вівторок, 4 березень 2025, 18:09

Повільне споживання їжі може стати важливим кроком на шляху до зниження ваги. Така звичка допомагає контролювати кількість споживаних калорій, що дозволяє ефективніше скинути до 10 кілограмів. РБК-Україна (проект Styler) також повідомляє про продукти, ...

Водіям на замітку! Названо ненадійні сімейні кросовери, які часто ламаються

вівторок, 4 березень 2025, 17:59

Позашляховики витісняють класичні хетчбеки у сегменті сімейних авто. Причиною такого переходу стали їхні переваги в просторі, практичних функціях та доступності. Однак не всі моделі однаково надійні. Деякі автомобілі, незважаючи на сучасний дизайн і ви...