Чому пиво зазвичай продають у темних пляшках - цікаве пояснення

Алкоголь шкодить здоров’ю – це всім відома істина, однак фахівці кажуть, що помірні дози вживання є допустимими. Пиво здавна було одним з найулюбленіших напоїв у багатьох народів світу, передають Патріоти України.

Ви, певно, помічали, що пиво зазвичай продають виключно у темних пляшках. Видання CNN розбиралося, чому пивовари надають перевагу коричневій тарі та чи відрізняється смак та аромат пива у зелених пляшках.

Чак Скайк, директор технічних проектів пивоваріння в Асоціації пивоварів, є власником та керівником відомих крафтових броварень. Він розповів, що раніше обмежень щодо тари для пива не існувало – його розливали фактично у будь-які ємності. При цьому напій швидко набував неприємного запаху, причина якого стала зрозуміла лише приблизно в 1960-х роках.

Коли хміль у пиві потрапляє під вплив яскравого світла, відбувається реакція фотоокислення, утворюючи сполуку 3-метил-2-бутен-1-тіол. Саме для того, щоб запобігти виникненню неприємного запаху, пивовари зробили вибір на користь темного тонованого скла.

Пивовари надають перевагу темній тарі – як правило, коричневій. Але це не єдиний допустимий колір пивних пляшок – деякі виробники також використовують зелене скло. Зелений майже не захищає від світла, причина його використання в основному маркетингова.

"Якщо ви перевірите, які бренди представлені в зеленому склі, ви, ймовірно, знайдете в основному традиційні марки, які вже зарекомендували себе на ринку. Значна кількість європейських пивоварів використовує саме зелене скло. Зелені пляшки – це їхній образ і стиль", – наголосив експерт.

Це не означає, що пиво у зеленій тарі зіпсоване. Просто воно має інший смак і аромат.

Скло не тільки сприймається споживачами як більш екологічний матеріал (у порівнянні з пластиком) – воно також виглядає якіснішим. Пластик натомість сприяє карбонізації пива.

Пивовари наголошують, що на смак та аромат пива впливає також процес, відомий як термічне старіння. Фахівці кажуть, що у цій галузі потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, яка упаковка є оптимальною для зберігання пива.

"Пиво – це в основному вода, ячмінь, іноді пшениця, хміль і дріжджі – це харчовий продукт. І як будь-який інший харчовий продукт, він схильний до втрати свіжості", – сказав експерт.

За його словами, втрату свіжості будь-якого харчового продукту, окрім вищеописаної фотохімічної реакції, провокують також це вплив кисню та високої температури.

Господиням на замітку! Як правильно додавати соду в тісто, щоб випічка піднялася

понеділок, 24 лютий 2025, 7:12

Соду ми часто додаємо до тіста під час приготування випічки. Найчастіше її додають для того, щоб випічка піднялася, передають Патріоти України. Але сода сама по собі не може гарантувати результату. Для того, щоб відбулася потрібна хімічна реакція, її в...

Народні прикмети на 24 лютого. Чому українським жінкам та дівчатам цього дня заборонялося заплітати волосся

понеділок, 24 лютий 2025, 7:05

Християни східного обряду 24 лютого за новим стилем відзначає здобуття голови Іоанна Предтечі. В Іванів день на українців чекали перших ознак весни. У лісах вже з'являлися перші підсніжники та проліски. Починали прилітати та будувати гнізда перелітні п...