Чому пиво зазвичай продають у темних пляшках - цікаве пояснення

Алкоголь шкодить здоров’ю – це всім відома істина, однак фахівці кажуть, що помірні дози вживання є допустимими. Пиво здавна було одним з найулюбленіших напоїв у багатьох народів світу, передають Патріоти України.

Ви, певно, помічали, що пиво зазвичай продають виключно у темних пляшках. Видання CNN розбиралося, чому пивовари надають перевагу коричневій тарі та чи відрізняється смак та аромат пива у зелених пляшках.

Чак Скайк, директор технічних проектів пивоваріння в Асоціації пивоварів, є власником та керівником відомих крафтових броварень. Він розповів, що раніше обмежень щодо тари для пива не існувало – його розливали фактично у будь-які ємності. При цьому напій швидко набував неприємного запаху, причина якого стала зрозуміла лише приблизно в 1960-х роках.

Коли хміль у пиві потрапляє під вплив яскравого світла, відбувається реакція фотоокислення, утворюючи сполуку 3-метил-2-бутен-1-тіол. Саме для того, щоб запобігти виникненню неприємного запаху, пивовари зробили вибір на користь темного тонованого скла.

Пивовари надають перевагу темній тарі – як правило, коричневій. Але це не єдиний допустимий колір пивних пляшок – деякі виробники також використовують зелене скло. Зелений майже не захищає від світла, причина його використання в основному маркетингова.

"Якщо ви перевірите, які бренди представлені в зеленому склі, ви, ймовірно, знайдете в основному традиційні марки, які вже зарекомендували себе на ринку. Значна кількість європейських пивоварів використовує саме зелене скло. Зелені пляшки – це їхній образ і стиль", – наголосив експерт.

Це не означає, що пиво у зеленій тарі зіпсоване. Просто воно має інший смак і аромат.

Скло не тільки сприймається споживачами як більш екологічний матеріал (у порівнянні з пластиком) – воно також виглядає якіснішим. Пластик натомість сприяє карбонізації пива.

Пивовари наголошують, що на смак та аромат пива впливає також процес, відомий як термічне старіння. Фахівці кажуть, що у цій галузі потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, яка упаковка є оптимальною для зберігання пива.

"Пиво – це в основному вода, ячмінь, іноді пшениця, хміль і дріжджі – це харчовий продукт. І як будь-який інший харчовий продукт, він схильний до втрати свіжості", – сказав експерт.

За його словами, втрату свіжості будь-якого харчового продукту, окрім вищеописаної фотохімічної реакції, провокують також це вплив кисню та високої температури.

Ви будете приємно здивовані! Нове дослідження показало, що кава може бути корисною для серця

п’ятниця, 14 листопад 2025, 5:40

Згідно із результатами нового дослідження, кава знижує ризик серцевої аритмії на 39%. Про це йдеться у дослідженні Університету Каліфорнії в Сан-Франциско (University of California, San Francisco (UCSF)), що опубліковано в журналі JAMA, передають Патрі...

Народні прикмети на 14 листопада: На Пилипів день треба бути обережним

п’ятниця, 14 листопад 2025, 1:04

Православне свято 14 листопада за новим календарем (27 листопада за старим) - день пам'яті святого Пилипа, одного з дванадцяти апостолів і улюблених учнів Ісуса, нагадують Патріоти України. Також сьогодні - заговини на Різдвяний піст. За юліанським кал...