Алкоголь шкодить здоров’ю – це всім відома істина, однак фахівці кажуть, що помірні дози вживання є допустимими. Пиво здавна було одним з найулюбленіших напоїв у багатьох народів світу, передають Патріоти України.
Ви, певно, помічали, що пиво зазвичай продають виключно у темних пляшках. Видання CNN розбиралося, чому пивовари надають перевагу коричневій тарі та чи відрізняється смак та аромат пива у зелених пляшках.
Чак Скайк, директор технічних проектів пивоваріння в Асоціації пивоварів, є власником та керівником відомих крафтових броварень. Він розповів, що раніше обмежень щодо тари для пива не існувало – його розливали фактично у будь-які ємності. При цьому напій швидко набував неприємного запаху, причина якого стала зрозуміла лише приблизно в 1960-х роках.
Коли хміль у пиві потрапляє під вплив яскравого світла, відбувається реакція фотоокислення, утворюючи сполуку 3-метил-2-бутен-1-тіол. Саме для того, щоб запобігти виникненню неприємного запаху, пивовари зробили вибір на користь темного тонованого скла.
Пивовари надають перевагу темній тарі – як правило, коричневій. Але це не єдиний допустимий колір пивних пляшок – деякі виробники також використовують зелене скло. Зелений майже не захищає від світла, причина його використання в основному маркетингова.
"Якщо ви перевірите, які бренди представлені в зеленому склі, ви, ймовірно, знайдете в основному традиційні марки, які вже зарекомендували себе на ринку. Значна кількість європейських пивоварів використовує саме зелене скло. Зелені пляшки – це їхній образ і стиль", – наголосив експерт.
Це не означає, що пиво у зеленій тарі зіпсоване. Просто воно має інший смак і аромат.
Скло не тільки сприймається споживачами як більш екологічний матеріал (у порівнянні з пластиком) – воно також виглядає якіснішим. Пластик натомість сприяє карбонізації пива.
Пивовари наголошують, що на смак та аромат пива впливає також процес, відомий як термічне старіння. Фахівці кажуть, що у цій галузі потрібні додаткові дослідження, щоб визначити, яка упаковка є оптимальною для зберігання пива.
"Пиво – це в основному вода, ячмінь, іноді пшениця, хміль і дріжджі – це харчовий продукт. І як будь-який інший харчовий продукт, він схильний до втрати свіжості", – сказав експерт.
За його словами, втрату свіжості будь-якого харчового продукту, окрім вищеописаної фотохімічної реакції, провокують також це вплив кисню та високої температури.
Жоден ранок не обходиться без запашного напою, який бадьорить і заряджає енергією на весь день, передають Патріоти України. Розповідаємо, чи можна підігріти каву в мікрохвильовці, як це вплине це на якість і смак напою. Так, напій можна підігрівати у м...
Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. ...