Чому виникає біль у суглобах та як з ним боротись

Від стану опорно-рухової системи залежить якість життя. Якщо суглоби здорові, ви можете вільно переміщатися, займатися спортом та активно відпочивати. Якщо є відчуття болю, можливості значно звужуються.

Більшість вважає, що біль у суглобах притаманний лише людям літнього віку. Однак є багато випадків, коли навіть молоді люди відчувають його. Біль заважає повноцінно жити та, найімовірніше, свідчить про хворобу.

Чому болять суглоби

Суглоб – це орган з кістково-хрящовими з’єднаннями, оточений капсулою та укріплений зв'язками. Біль виникає під час розвитку патології структурних компонентів (суглобових хрящів, капсул або порожнини) та допоміжних елементів суглоба (зв'язок та менісків).

До найпоширеніших захворювань, що викликають хворобливі відчуття, належать:

  • артрити;
  • артрози.

Також біль може виникнути після перенесених травм або важких фізичних навантажень.

Артрити

Особливістю артритів є гострий запальний процес, що активно розвивається. Причинами захворювання можуть стати інфекції, порушення обміну речовин, патологія імунної системи чи обтяжена спадковість.

Основні симптоми:

  • набряклість та гіперемія ураженої ділянки;
  • болі (переважно нічні та ранкові);
  • скутість рухів.

Існують випадки, коли патологічний стан супроводжується підвищеною температурою тіла, пітливістю, ознобом, головним болем, зниженням ваги та загальною слабкістю.

Артрози

При артрозах відбувається деформація та руйнування хрящової тканини в місцях, де сходяться суглобові зчленування.

Причинами захворювання можуть бути травми та пошкодження, надмірні фізичні навантаження, переохолодження, порушення обміну речовин, зайва вага, ендокринні патології, запальні процеси в організмі, вроджені аномалії (плоскостопість, різна довжина кінцівок).

Больовий синдром при артрозах виникає під час або відразу після фізичної активності. Основний симптом – це біль, який часто супроводжується хрускотом. У важких випадках суглоб деформується (деформуючий остеоартроз).

Хто в групі ризику

На біль у суглобах часто страждають:

  • люди віком від 60 років;
  • жінки в період менопаузи;
  • люди з надмірною вагою тіла;
  • професійні спортсмени.

Також больовий синдром може з’явитися у спеціалістів, які змушені проводити на ногах тривалий час або систематично повторювати однотипні дії. Мовиться про хірургів, вчителів, вантажників, касирів та музикантів.

Як лікувати біль у суглобах

Особливості лікування болю в суглобах залежать від першопричини патологічного стану. Як правило, лікарі призначають знеболювальні та протизапальні препарати, а також ліки, що допомагають стимулювати регенерацію кісткових, хрящових та м'яких тканин. Серед таких препаратів варто виокремити мазь і таблетки Цель Т.

Ці лікарські засоби містять натуральні компоненти, що усувають запалення та больовий синдром, і сприяють поліпшенню рухливості суглоба. Таблетки Цель Т ефективні не тільки при дегенеративних захворюваннях, але й при травмах і переломах.

Препарат нормалізує процеси обміну речовин у суглобі й тим самим зупиняє дегенерацію хряща. Цель Т не містить гормональних речовин і місцевих анестетиків із короткочасним ефектом. Біль зникає внаслідок дії натуральних рослинних компонентів, серед яких:

  • живокіст аптечний;
  • арніка гірська;
  • сангвінарія канадська.

ТОП-3 речі, які ви робили неправильно, коли варили пельмені

четвер, 28 березень 2024, 18:57

Виявилося, що цей напівфабрикат не такий простий у приготуванні, як це вважається. У кулінарів є свої хитрощі. Здавалося б, тут може бути складного. Закип’ятити воду, посолити, поперчити, кинути в каструлю лавровий лист і, нарешті, пельмені, передають...

Психологічний тест: Що вам потрібно для щастя

четвер, 28 березень 2024, 18:07

Іноді так буває, що ми відчуваємо внутрішню порожнечу, немов нам чогось бракує для душевної рівноваги і абсолютного щастя, передають Патріоти України. Але як зрозуміти, яка ж частина пазла загубилася і заважає нам відчути себе "цілісною" і задоволеною...