Їсти ядра кісточок свіжих плодів не можна: в них міститься амігдалін, який в організмі перетворюється на отруйну речовину синильну кислоту, або ціаністий водень, він здатен викликати отруєння і навіть смерть, передають Патріоти України.
Дорослій людині потрібно з'їсти від 150 до кількох тисяч кісточок, залежно від сорту яблук, щоб отруїтися ціанідом, а в яблуку зазвичай 5 – 8 насінин. Тому отруїтися можна, якщо з'їсти відразу 18 плодів, пережовуючи їхні кісточки.
Ядра абрикоса, персика і вишні більші, тому отруїтися ними простіше. Чоловік у Великій Британії отруївся трьома з'їденими ядрами вишневих кісточок. Смертельним для дорослого вважається вживання більш як трьох ядер кісточок абрикоса, для дитини молодшої за три роки — половину одного ядра.
Точна доза, яка може нашкодити, не визначена, оскільки кісточки можуть бути різного розміру та містити різну кількість амігдаліну. Крім того, його дію посилює речовина бета-глюкуронідазу, якої багато в стручковій квасолі, персиках, селері та моркві, тому краще не заїдати їх ядрами кісточок вишні, абрикосу та інших плодів.
У результаті може відбутися порушення серцевого ритму, роботи печінки та смерть.
Раніше вважалося, що абрикосові кісточки можуть допомогти в лікуванні раку, з них отримують амігдалін і виробляють препарат "Лаетріл", а іноді люди їдять ядра абрикоса, сподіваючись перемогти рак таким методом. Але FDA не схвалило застосування цього препарату – докази ефективності його дії проти онкології не підтвердились.
Хороша новина – фермент, який переводить амігдалін в ціаністий водень, руйнується при нагріванні, тому ядра плодів стають безпечними при обсмажуванні та варінні. Вишневі кісточки зі звареного компоту або подрібнені ядра при приготуванні сиропу або глазурі не зашкодять здоров'ю.
У світі здорового харчування багато хто вважає, що продукти з маркуванням низькожирний, корисний або натуральний автоматично допомагають підтримувати вагу. Проте експерти британської клініки з питань схуднення Optimal You застерігають: не всі такі прод...
Суп часто варять у великій кількості, щоб вистачило на довше і не доводилося готувати щодня. Але мало хто замислюється, скільки часу ця страва може залишатися безпечною для вживання. Неправильне зберігання або надто довгий термін у холодильнику можуть ...