Чим відмити шпалери від бруду, жовтизни і нікотину: ТОП-5 кращих засобів

Шпалери, як і будь-які інші поверхні, мають властивість забруднюватися від часу або неакуратного ставлення. Якщо у вас в будинку є діти або домашні тварини, то плями на шпалерах будуть з'являтися набагато швидше, передають Патріоти України.

Як відмити шпалери, що не миються, і не пошкодити їх

Перш, ніж починати процес прибирання, ви повинні уважно вивчити маркування на шпалерах. Це необхідно для того, щоб після очищення настінне покриття не втратило свого привабливого виду і властивостей. Вся потрібна вам інформація вказана у вигляді піктограми у вигляді хвиль:

  • одна хвиля - стійкі до вологи, можна протирати вологою ганчіркою;
  • дві хвилі - допустимо мити вологою губкою і мильним розчином;
  • три хвилі - висока водостійкість, можна очищати різними миючими засобами.

На деяких моделях шпалер також зображена щітка - це значить, що вони стійкі до стирання. Наприклад, якщо на шпалерах стоїть маркування в три хвилі + щітка - значить, їх можна інтенсивно терти з великою кількістю води або миючих засобів.

Як відбілити пожовклі шпалери і чим їх мити

Існує кілька засобів, які точно є в шафці справжньої господині. Вам не доведеться витрачати на них нечувані суми, зате саме ці речовини допоможуть швидко очистити шпалери.

Спирт

Якщо вам потрібно відмити шпалери від червоного вина, фруктового соку або маркера, то спирт - відмінне рішення. Через те, що спирт є розчинником, він відмінно видаляє навіть такі складні плями. Змочіть ватний тампон в спирті і потріть пляму до повного її зникнення. Те ж саме стосується і клею від стікерів - в цьому випадку вам потрібно притиснути ватяну паличку, змочену спиртом, до плями і трохи потримати. Бруд розчиниться і вбереться вологою, а спирт випарується сам - змивати його не потрібно.

Оцет, сіль або лимон

Кислоти - ще один ефективний засіб проти будь-яких плям на шпалерах. Вибирати засіб потрібно в залежності від того, які саме плями потребують усунення. Якщо вам потрібно з'ясувати, чим відмити шпалери від нікотину, жиру або спиртових маркерів, то ваш вибір - лимонна кислота або лимонний сік. Їх потрібно розвести у воді, змочити губку і терти пляму, поки вона не зникне.

Оцет добре відчищає шпалерний клей - його в чистому вигляді наносять на проблемну ділянку, залишають на 5 хвилин, а потім змивають. Соляну кислоту в 3 або 5% розчині можна використовувати, якщо на шпалерах є плями від зеленки. Нанесіть кислоту на шматочок тканини, обробіть забруднення, залиште на 5 хвилин і протріть губкою, змоченою у воді.

Мило

Господарським або декоративним милом можна обробити шпалери, щоб зняти легкий наліт і повернути матеріалу блиск. Розведіть мило з водою в пропорції 1:10, змочіть губку в отриманому розчині, вимийте шпалери, а потім протріть насухо. Зазвичай використовується саме рідке мило, але якщо плями старі і в'їдаються, то краще брати господарське і терти його на тертці, а вже готову стружку розчиняти у воді.

Перекис

Аптечний засіб, який ефективно бореться з різними барвниками, плямами від крові або соку. Використовувати його можна тільки на світлих шпалерах, так як перекис здатний ще й освітлювати матеріал, на який потрапляє. Для того, щоб отримати бажаний результат, змочіть шматок тканини в перекису і протріть пляму від країв до центру. Після того, як вся ділянка буде оброблена, змийте перекис чистою водою.

Сода або тальк

Сода - відомий універсальний харчовий порошок, яким можна, при бажанні, відмити підлогу квартири. Соду розведіть з водою до стану кашки, нанесіть на пляму і залиште на 20-30 хвилин. Після цього злегка потріть проблемне місце на шпалерах і змийте його водою.

Альтернативний варіант - тальк, який чудово прибирає жир з шпалер. Найкраще він покаже себе, якщо ви використовуєте його відразу як тільки забруднили настінне покриття. Необхідно присипати тальком пляму, накрити папером і залишити на 15-20 хвилин. Після цього зчистити м'якою щіткою. Якщо результату немає, то процедуру потрібно повторити ще раз.

Чим відмити паперові шпалери, флізелінові або вінілові

Шпалери бувають різними і відрізняються не тільки орнаментом або кольором, але і матеріалом, з якого зроблені. Паперові можуть бути одно - або двошаровими. У першому випадку показана тільки суха чистка, а ось багатошарові паперові шпалери піддаються легкому вологомуу прибиранню губкою.

Флізелінові теж бувають одно- або двошаровими. Одношарові клеються, найчастіше, під фарбування - вони досить міцні і легко миються. Двошарові - це спінений або тиснений вініл, бамбук, текстиль. Якщо ви не знаєте, як очистити бамбукові шпалери від бруду, то запам'ятайте - ці матеріали найкраще очищати пилососом, щоб не зіпсувати.

Вінілові - одні з найпопулярніших шпалер, двошарові, в основі - папір або флізелін. Зверху на них наноситься вініловий полімер. Залежно від технології його нанесення потрібно вибирати і спосіб чищення. Якщо поверхня рефлена, то доступне тільки сухе очищення шпалер. Якщо ж у вас шовкографія або вініл гарячого тиснення, то їх можна сміливо терти щіткою разом з будь-якими миючими засобами.

Чим помити шпалери, що миються, на кухні від жиру - інструкція

Якщо у вас в кімнаті або на кухні поклеєні водостійкі шпалери, які можна очищати, не боячись зіпсувати, робіть це правильно:

  • очистіть стіни від пилу щіткою, віником або пилососом;
  • обробіть плями (якщо вони є) будь-яким з вищевказаних засобів;
  • приготуйте відповідний миючий розчин;
  • змочіть в ньому губку і протріть шпалери;
  • змийте миючі з шпалер ганчіркою, змоченою у воді;
  • витріть шпалери насухо.

Завдяки таким простим порадам і нехитрим маніпуляціям, у вас вийде легко очистити шпалери від будь-яких плям.

Не робіть так! ТОП-2 продукти, які не можна додавати у фарш для котлет

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:13

Важко знайти господиню, яка ніколи не займалася виготовленням котлет. Справа в тому, що ця м’ясна страва є неймовірно апетитною та поживною. Її люблять гурмани різного віку. І все ж любителі поїсти далеко не завжди задоволені домашніми котлетами, перед...

От у чому секрет! Навіщо під час варіння бульйону досвідчені господині додають оцет

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:15

Зазвичай бульйон з’являється у нашому раціоні в основному для того, щоб покращити стан здоров’я, передають Патріоти України. Ця страва вважається неймовірно корисною. Тому бульйон часто входить у рекомендації дієтичного харчування, а також допомагає шв...