Дачникам на замітку! Чому агрономи не радять викидати паростки з картоплі

Не поспішайте їх викидати — ці паростки можуть стати корисними помічниками на вашій грядці, передають Патріоти України.

  1. Світлі витягнуті паростки завдовжки 6–10 см — чудова альтернатива посадковому матеріалу, якщо картоплі для висадки обмаль.

Висаджені в ґрунт на глибину близько 7 см і рясно политі за температури не нижче +10 °C, вони добре приживаються і дають нові рослини.

  1. Ці паростки можна сміливо використовувати як органічну мульчу. Завдяки високому вмісту корисних речовин, вітамінів, кислот, макро- й мікроелементів, вони підживлюють землю та зміцнюють її родючість.

Окрім цього, така мульча сприяє захисту рослин від шкідників і грибкових інфекцій.

  1. Паростки також варто додавати до компостної купи. Вони значно підвищують поживну цінність компосту, а ще — гальмують розвиток небажаних комах і мікроорганізмів.

Щоб уникнути зайвої вологи, варто чергувати шар паростків із сухими матеріалами — наприклад, сіном, сухим листям або торфом.

  1. Достатньо залити 350 грамів подрібнених картопляних паростків двома літрами води й залишити суміш у теплому місці приблизно на 7 годин — і ви отримаєте ефективний природний стимулятор зростання. Його можна використовувати для замочування насіння або обприскування розсади та дорослих рослин.

Картопляні паростки містять природні фітогормони, які активізують утворення коренів і сприяють інтенсивному росту культур.

Джерело: ТСН.ua

Вчені знайшли ключ до довголіття - усе починається з кишечника!

неділя, 14 вересень 2025, 10:12

Кишечник виявився значно важливішим для нашого здоров’я та довголіття, ніж вважалося раніше. Дослідження, опубліковане в журналі Aging-US, показало: мікробіом кишечника безпосередньо впливає на сотні вікових змін організму, передають Патріоти України. ...

Бережіться! Названо популярні продукти, які руйнують серцево-судинну систему

неділя, 14 вересень 2025, 8:15

Серце - головний двигун нашого організму, і від того, що ми їмо, напряму залежить його здоров’я. На жаль, багато популярних продуктів, які ми споживаємо щодня, можуть непомітно шкодити судинам і підвищувати ризик серцево-судинних захворювань, передають...