Делікатесів не буде? Найпопулярніші сири з пліснявою на межі зникнення, вчені назвали причину

Для гурманів сири брі та камамбер - делікатеси, а от для вчених та біологів - це ціла екосистема, що складається з певного набору грибів і бактерій, здатних перетворити молочні жири та білки на сотні різних сполук. Проте, наразі камамбер та брі знаходяться на межі вимирання, а точніше ті мікроорганізми, які його створюють. Про це повідомляє The Washington Post, передають Патріоти України.

Камамбер і брі виробляють за допомогою одного типу плісняви: Penicillium camemberti, який надає їм білий відтінок, пухнасту оболонку й запах. У 1950-х роках він став «золотим стандартом» – інші штами, які забарвлювали їх у відтінки синього, помаранчевого і зеленого кольорів, були забраковані.

Залежність виробництва сирів від плісняви одного виду може стати причиною їхнього зникнення, вважають вчені. Річ у тім, що цей штам втратив можливість до розмноження. Наразі Penicillium camemberti доводиться клонувати, а це означає, що кожен сир виробляється з генетично ідентичного штаму. Відсутність різноманітності робить його вразливими для патогенів або інших змін навколишнього середовища: кожна пліснява є копією іншої, тож одна хвороба може знищити цілу популяцію Penicillium camemberti.

Водночас науковці сподіваються, що технології допоможуть створювати сири в нових реаліях, зокрема завдяки іншим видам плісняви.

А ви це знали? Не в холодильнику: Ось де зберігати шоколад, щоб він довго залишався смачним

вівторок, 16 грудень 2025, 19:10

Перед різдвяно-новорічними святами у наших домівках може зібратися непоганий запас шоколаду: від цукерок до інших виробів. З часом ви можете виявити, що цей шоколад став крейдяним або втратив свій насичений смак, передають Патріоти України. Часто це т...

Ви могли це не знати! Навіщо кактусу колючки та чим загрожує їх втрата

вівторок, 16 грудень 2025, 18:45

Їхня назва походить від латинського succus - “сік”, адже головний резервуар води ховається всередині м’ясистого стебла. В пустелі дощі випадають рідко, а пекуче сонце миттєво випаровує вологу. Щоб зберегти дорогоцінну воду, кактуси покриваються товстою...