Для гурманів сири брі та камамбер - делікатеси, а от для вчених та біологів - це ціла екосистема, що складається з певного набору грибів і бактерій, здатних перетворити молочні жири та білки на сотні різних сполук. Проте, наразі камамбер та брі знаходяться на межі вимирання, а точніше ті мікроорганізми, які його створюють. Про це повідомляє The Washington Post, передають Патріоти України.
Камамбер і брі виробляють за допомогою одного типу плісняви: Penicillium camemberti, який надає їм білий відтінок, пухнасту оболонку й запах. У 1950-х роках він став «золотим стандартом» – інші штами, які забарвлювали їх у відтінки синього, помаранчевого і зеленого кольорів, були забраковані.
Залежність виробництва сирів від плісняви одного виду може стати причиною їхнього зникнення, вважають вчені. Річ у тім, що цей штам втратив можливість до розмноження. Наразі Penicillium camemberti доводиться клонувати, а це означає, що кожен сир виробляється з генетично ідентичного штаму. Відсутність різноманітності робить його вразливими для патогенів або інших змін навколишнього середовища: кожна пліснява є копією іншої, тож одна хвороба може знищити цілу популяцію Penicillium camemberti.
Водночас науковці сподіваються, що технології допоможуть створювати сири в нових реаліях, зокрема завдяки іншим видам плісняви.
Попередні дослідження свідчать, що люди високого зросту частіше отримують вищі доходи. Американські вчені вирішили з’ясувати, чи не формуються передумови для цієї переваги ще у шкільні роки. Для аналізу були використані дані близько пів мільйона школяр...
Тепла погода асоціюється у нас із довгими сонячними днями в саду з барбекю і, що менш чарівно, з комахами, які вторгаються у наш дім, передають Патріоти України. Якщо ви страждаєте від мух та інших комах, то вам пощастило, тому що експерт із боротьби з...