Досвідчені господині кладуть мокрий рушник і кубики льоду в духовку: У чому користь лайфхака


Кожна господиня мріє, щоб її випічка була не тільки ідеально готовою, але і мала хрустку скоринку. Домогтися бажаного результату можна небагатьма способами. Ми розповімо про один з них, передають Патріоти України.

Вологість повітря в духовці впливає на поведінку тесту, "хрусткість" кірки і її колір. Гаряча пара утворює конденсат, який осідає на найхолоднішій частині хлібної заготовки – поверхні.

Волога поверхня також уповільнює формування кірки, вона виходить тонше і більш хрусткою. Крім того, волога "розбавляє" крохмалі, які присутні на поверхні заготовки, і кірка стає глянсовою, блискучою.

Як використовувати пар в електричній духовці

За 40-60 хвилин до передбачуваного початку випічки поставте сковороду на дно духовки і залиште розігріватися разом з духовкою. Одночасно з посадкою вироби в духовку в розпечену сковороду кидають кубики льоду. Краще використовувати для цього маленький кухлик з довгою ручкою або високу склянку. Лід перетворюється спочатку в рідину, потім в пар.

У якийсь момент пар випарується, і в духовці відновиться режим "без пари". Для надійності можна після закінчення періоду випічки з парою на секунду відкрити духовку, випустивши пар.

Як використовувати пар в газовій духовці

За 5 хвилин до початку випічки покладіть в сковороду зім'ятий кухонний рушник (краще старе махровий) і рясно змочіть його окропом.

Рушник збільшує площу випаровування і довше утримує воду. Поставте сковороду на дно духовки. Через пару хвилин вода в сковороді закипить і створить потрібну кількість пара. Через час, вказаний в рецепті, дістаньте сковороду з духовки і продовжите випічку хліба без пари.

Врахуйте, що пар не потрібен, якщо випікається виріб змазано яйцем або молоком: волога поверхня і так досить еластична.

Справжній прорив! Нова дієта може знизити ризик деменції на 25% та уповільнити старіння

субота, 28 червень 2025, 18:05

Американські вчені опублікували масштабне дослідження, яке показало: дотримання спеціальної дієти під назвою MIND з 40 років значно знижує ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Навіть початок цієї дієти після 60 років допомагає захистити...

Розставлено крапки над "і": Чи дійсно дерев’яні ложки небезпечно використовувати на кухні

субота, 28 червень 2025, 17:38

Дерев’яні ложки - звичний кухонний інструмент для багатьох. Вони не дряпають посуд, зручні у використанні та екологічні. Але в мережі все частіше з’являються застереження: мовляв, дерев’яні ложки - ідеальне середовище для бактерій і плісняви, передают...