Дуже смачно! Маринований гострий перець на зиму - готуємо за справжнім кавказьким рецептом!

Кулінар Сергій Джуренко розповів, як замаринувати гострий перець в банках на зиму за справжнім кавказьким рецептом. Експерт запевняє, це дуже просто, недорого і швидко. Про це Сергій розповів на своєму особистому сайті, зазначають Патріоти України.

"Маринується перець нескладно. Важливо правильно підібрати зелень, маринад і правильно приварити перці", - запевняє кулінар.

Інгредієнти для заготовки на зиму:

  • Перець червоний гострий - 6-10 шт.
  • Зелень кінзи - 3 гілочки
  • Зелень кропу - 3 гілочки
  • Зелень м'яти (за бажанням) - 1 гілочка
  • Часник - 1 головка
  • Виноградний оцет - 100 мл
  • Сіль, caxap, коріандр горошком, гвоздика, перець чорний і запашний горошком, лавровий лист, спеції

Покрокове приготування страви

Візьміть ідеально дозрілі перці без домішки зелених і бурих прожилок. З зелених гілочок кінзи, м'яти, кропу треба обірвати всі листочки, видаливши жорсткі стебла (вони в маринаді не використовуються). Подрібнювати зелень не потрібно - залиште листочки цілими.

Часник розберіть на часточки, але не очищайте (часник теж замаринується і стане відмінною закускою).

Стручки перців вимийте і проткніть тонким ножем наскрізь, в місці плодоніжки, інакше при маринуванні всередині залишиться повітря. Складіть стручки в каструлю і залийте окропом. Витримайте під кришкою 5 хвилин, а потім злийте воду і ще раз залийте окропом. Так треба зробити 3-4 рази, щоб приварити перці, але не зварити.

Важливо, щоб стручки були м'якими, але, ні в якому разі, не розлізлися в кашу.

Можна також залити перці в керамічній каструлі холодною водою, поставити на вогонь і зварити після закипання 2-3 хвилини. Потім вимкнути вогонь і протримати під кришкою 15 хвилин.

Тим часом вимийте скляну банку відповідного розміру - треба щоб всі перці влізли в банку, і ще залишилося небагато місця для часнику, зелені і маринаду. Банку обов'язково залийте крутим окропом з чайника, хоча б на 5 хвилин. Або стерилізуйте будь-яким доступним способом.

У каструлю налийте 1,5 склянки холодної води, додайте туди:

  • 1 ч. л. солі
  • 2 ч. л. caxapa
  • 2 ч. л. коріандру горошком
  • 5-6 горошин чорного перцю
  • 2-3 горошини запашного перцю
  • 1-2 гвоздики
  • 2-3 лаврових листки
  • всі зубчики часнику
  • всю підготовлену зелень

Доведіть маринад до кипіння і влийте туди 100 мл виноградного оцту - з білого або червоного винограду. Кип'ятіть маринад 2-3 хв, потім зніміть каструлю з вогню і дайте постояти 15 хвилин.

У стерилізовану банку на саме дно викладіть з маринаду всю зелень і часник. Акуратно витягніть з каструлі зварені гострі перці, намагаючись не пошкодити їх, і покладіть в банку. Коли всі стручки укладені в банку, залийте маринад, намагаючись, щоб в банку потрапили всі горошини коріандру, чорного і запашного перцю, гвоздика.

Акуратно тупим кінцем вилки притисніть стручки перцю всередині банки, намагаючись, щоб вони залишилися цілими, і з них вийшло максимум повітря. Залийте банку киплячим маринадом під самий край горлечка, скільки влізе. Залишки маринаду можна вилити і відразу ж закупорити банку кришкою. Укутайте маринований гострий перець в банках теплим пледом і залиште до повного охолодження.

Зберігати маринований гострий перець можна поза холодильником.

Водіям на замітку! Що робити, коли забули ключі всередині автомобіля

понеділок, 19 травень 2025, 17:37

Чимало водіїв стикалися з ситуацією, коли ключі від авто залишилися замкненими всередині. Фахівці закликали не розбивати вікно, натомість є декілька кращих способів. Про це пише АВТОПІЛОТ, передають Патріоти України. 1. Перевірте всі двері. Насамперед,...

Це може здивувати! Чому старі рушники краще вбирають вологу, ніж нові

понеділок, 19 травень 2025, 16:44

Старі рушники справді поглинають вологу краще, ніж нові – і це не відчуття, а науковий факт. Вони позбавляються заводських покриттів, їхні волокна розпушуються, і з часом тканина "працює" так, як і має, передають Патріоти України. Проте важливо не допу...