Експерт розповіла, які кавуни і дині в жодному разі не можна купувати

Сезон кавунів і динь у самому розпалі в Україні. Смачні, ароматні й соковиті баштанні манять нас з вітрин магазинів, ринків, стихійних вуличних розкладок. Звісно, цим бонусом літа насолоджуватися варто, але й про безпеку забувати не слід. Які кавуни і дині купувати не варто, розповіли в Держпродспоживслужбі, передають Патріоти України.

Так, вже багато років поспіль існує практика купувати кавуни частинами. В основному їх ріжуть навпіл, або ж на чверть. Так і нести додому легше і з'їсти сім'єю можна швидко - якщо не одразу. До того ж ціна за літні ласощі кусюча, попри сезон. Один стандартний кавун наприкінці серпня обійдеться в 100 грн і вище.

Останнім часом можна побачити й розрізані дині (особливо крупні). А деякі продавці ріжуть, зважують і одразу пишуть ціну на кавунах. Однак експерт не радить купувати такі кавуни та дині.

"У жодному разі не купуйте баштанні частинами! Бо тоді неможливо запобігти їх бактеріальному забрудненню", - попередила завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Інна Вакульчук.Що стосується перевищення норми нітратів, то, наприклад, на Волині у кавунах і динях та й в інших овочах-фруктах порушень з початку року зафіксовано не було.

Чим же так корисні кавуни та дині?

Кавуни містять речовини, які перешкоджають каменеутворенню і чинять тонізуючий ефект на організм. Останніми дослідженнями встановлено, кавуни допомагають знижувати кров’яний тиск завдяки деяким амінокислотам, що входять до їх складу.

Попри солодкий смак, кавун низькокалорійний - всього 38 ккал/100 грам, адже ягода на 92-93% складається з води. В дині міститься в 100 грамах ще менше калорій - всього 35. Зате в ній багато вітаміну С - у 200 грамах добова доза.

Її корисно їсти для профілактики серцево-судинних захворювань, при запорах, анемії, стресах, ревматизмі. Вона допоможе при проблемах з кровотворенням, підходить для людей з порушенням роботи печінки та нирок.

А ви це знали? Не в холодильнику: Ось де зберігати шоколад, щоб він довго залишався смачним

вівторок, 16 грудень 2025, 19:10

Перед різдвяно-новорічними святами у наших домівках може зібратися непоганий запас шоколаду: від цукерок до інших виробів. З часом ви можете виявити, що цей шоколад став крейдяним або втратив свій насичений смак, передають Патріоти України. Часто це т...

Ви могли це не знати! Навіщо кактусу колючки та чим загрожує їх втрата

вівторок, 16 грудень 2025, 18:45

Їхня назва походить від латинського succus - “сік”, адже головний резервуар води ховається всередині м’ясистого стебла. В пустелі дощі випадають рідко, а пекуче сонце миттєво випаровує вологу. Щоб зберегти дорогоцінну воду, кактуси покриваються товстою...