Господарям на замітку! Як швидко і якісно відмити духовку від жиру та нагару

Очистити духовку від жиру і нагару справа непроста, але це необхідно, оскільки зайвий бруд може впливати як на смак ваших страв, так і на естетичний вигляд вашої духовки, передають Патріоти України.

Як відмити духовку без спецзасобів

Можливо, ви хочете очистити брудну духовку не вдаючись до допомоги хімічних речовин. В такому випадку, ми рекомендуємо вам спробувати цей легкий лимонний розчин.

Поріжте п'ять лимонів навпіл, вичавіть з них сік в деко для випічки і покладіть лимонні залишки в лоток. Увімкніть вашу духову шафу і встановіть температуру в 250°C. Засічіть 30 хвилин. Сік з лимонів буде виконувати функцію парової очистки в електричній духовій шафі. Після заданого часу, дайте духовці охолонути і витріть її вологою ганчіркою.

Оцет, сода і вода

Змішайте 1/2 склянки рідкого мила для посуду з 1/2 склянки харчової соди і 1/4 склянки білого оцту. Змішайте все воєдино і нанесіть по всій духовому шафі за допомогою старої зубної щітки або абразивної губки. Тепер дайте розчину можливість вбратися, почекайте ніч і на наступний день протріть губкою з чистою водою.

Базові правила догляду за духовкою

Чим частіше, тим простіше. Якщо внутрішню поверхню духової шафи протирати після кожного приготування їжі, а раз на тиждень-півтора пропарювати духовку водою з миючим засобом, влаштовувати глобальні чистки практично не доведеться.

Щоб бруд краще піддавалася, трохи прогрійте духову шафу, включивши його на 50 °С на 15-20 хвилин. Безпосередньо перед чищенням вийміть листи, зніміть бічні напрямні. Якщо дозволяє конструкція, зніміть також дверцята і скла. Все це зручніше мити окремо.

Не використовуйте абразивні губки та металеві скребки. Відтираючи ними жир, можна пошкодити емаль духовки. Краще працювати губкою або м'якою ганчіркою. Ніколи не наносите миючий засіб, особливо хімічний, на вентилятор і нагрівальні елементи духової шафи.

А ви це знали? Не в холодильнику: Ось де зберігати шоколад, щоб він довго залишався смачним

вівторок, 16 грудень 2025, 19:10

Перед різдвяно-новорічними святами у наших домівках може зібратися непоганий запас шоколаду: від цукерок до інших виробів. З часом ви можете виявити, що цей шоколад став крейдяним або втратив свій насичений смак, передають Патріоти України. Часто це т...

Ви могли це не знати! Навіщо кактусу колючки та чим загрожує їх втрата

вівторок, 16 грудень 2025, 18:45

Їхня назва походить від латинського succus - “сік”, адже головний резервуар води ховається всередині м’ясистого стебла. В пустелі дощі випадають рідко, а пекуче сонце миттєво випаровує вологу. Щоб зберегти дорогоцінну воду, кактуси покриваються товстою...