
Не кожна людина береться за варіння холодцю самостійно. Однак у родині обов'язково знайдеться кулінарний гуру, який робить це віртуозно і без будь-якого желатину! Отже, ділимося з вами бездоганним варіантом приготування холодцю, передають
Патріоти України.
Вибрати правильне м'ясо
Для
холодцю беремо тільки передні і задні ноги, обов'язково у рівних
пропорціях. У передніх ногах практично немає м'язів. Там більше м'яса, і
воно ніжне та смачне. Задні ноги свині сильніші. У них багато
желеутворювальної речовини. Вона у великій кількості знаходиться у
кістках, хрящах і шкірі тварин, ратицях, а також у рульці.
Саме ці частини свині ми будемо використовувати для приготування нашого холодцю.
Якщо
ви переживаєте, що у рульці недостатньо м'яса для холодцю, можна купити
невеликий шматочок — із запасом. Хтось навіть купує не свинину, а
яловичину або індичку. На холодець це не впливає, вирішувати вам.
Головне: ніяких заморожених ніжок і м'яса. Свіже парне — для ідеального холодцю потрібне лише таке.
Класичний рецепт
Інгредієнти:
- свинячі ноги (задні) — 2 шт.;
- свиняча рулька (у якій більше м'яса) — 1 шт.;
- цибуля — 1-2 шт.;
- морква — 1 шт.;
- лаврове листя — 2 шт.;
- часник — 3 зубчики (можна і більше, якщо полюбляєте часник);
- перець чорний горошком — 5-7 шт.;
- сіль на свій смак.
Якщо
ви полюбляєте кінзу або петрушку, то у бульйон можна додати пучок або 2
зелені цілком. Так, наприклад, коріння петрушки додасть пряний смак.
У
вас повинна бути велика каструля саме для холодцю, приблизно на 8
літрів, емальована. Велика ложка на довгій ніжці і правильні лотки — теж
емальовані або скляні. І ті й інші з кришкою. Заливати холодець у
пластик не рекомендується.
Спосіб приготування:
- Беремо
ніжки, відмочуємо їх і чистимо. Замочуємо ніжки і рульку години на
півтори — дві, а потім шкрябаємо, як морквину ножем, щоб вони стали
чистими.
- Рульку можна розрубати на
кілька частин, щоб вона зручно лягла у каструлю. Знаючи свою каструлю
для холодцю, ви можете порубати рульку ще на ринку.
- Кладемо
м'ясо ніжок, рульку у каструлю. Заливаємо холодною водою так, щоб м'ясо
було вкрите десь на 5 см. Додаємо неочищену миту цибулину (1-2), чисту
моркву і перець. Ставимо на великий вогонь до закипання.
- Під час закипання на бульйоні з'явиться пінка. Знімати її, як це не дивно, зручно не шумівкою, а звичайною ложкою.
- Коли
холодець закипить, зменште вогонь майже до мінімуму, але так, щоб
кипіння не припинялося. Накрийте каструлю кришкою і йдіть... спати.
Можливо, це головна таємниця холодцю, поки ви спите, він "не спить" 8-10
годин.
- Вранці забираємо з бульйону
м'ясо, викладаємо на велику тарілку. Кидаємо у холодець лаврове листя,
зелень, коріння петрушки, якщо хотіли (пучком), і досолюємо за смаком.
Ми залишаємо бульйон повільно кипіти ще на годину, потім проціджуємо,
залишаючи каламутний осад у дрібному ситечку або у марлі (не медичній,
інакше ваш холодець матиме присмак марлі).
- Поки
холодець доварюється, займіться остиглим м'ясом. Треба відокремити його
від кістки і розібрати. Краще робити це руками за допомогою виделки.
- Розкладаємо
рівномірно шматочки м'яса по латочках, якщо хочеться, додаємо часничку і
повільно, тонкою цівкою заливаємо бульйоном так, щоб він на 0,5-1 см
вкривав м'ясо. Якщо полюбляєте, то можна додати трохи більше бульйону.
- Ми
залишаємо холодець остигати на столі до кімнатної температури, потім
накриваємо кришками і ставимо його затягуватися у холодильник або на
балкон, якщо там немає морозу. Буквально 6-8 годин і ви можете пригощати
гостей ідеальним холодцем. Без будь-якого штучного желатину!
Жир
можна видалити з холодцю ще на стадії бульйону, а можна і коли він
схопиться у лотках після застигання. Потрібно лише взяти нагрітий під
струменем гарячої води десертний ножик, і обережно зняти скоринку
скрізь, де вона є.
І якщо раніше вибір тонального засобу часто нагадував гру у лотерею, то сьогодні, завдяки професійним порадам і технологіям, можна знайти відтінок, який буде ніби створений спеціально для вас, про це розповіло видання Real Simple, передають Патріоти Ук...
Війна в Україні суттєво змінила фінансовий ринок і підходи до отримання міжнародної допомоги. Традиційні методи не завжди гарантують необхідний рівень безпеки та ефективності транзакцій. Своєю чергою криптовалюти дозволяють виконувати швидкі прозорі оп...