Напевно, у кожної господині хоча б один раз вибухали банки з консервацією, мутнів розсіл. Розповідаємо про причини помутніння вмісту консервації та вибуху скляної тари та що робити, щоб такого не було, передають Патріоти України.
Перед консервуванням овочі чи фрукти потрібно обов'язково ретельно промити, миття під проточною водою – найважливіша умова грамотного попереднього оброблення овочів. А щоб овочі з часом не стали надто м'якими і не перетворилися через зміну структури на розплідник для розмноження бактерій, за три години до консервування їх необхідно замочити у звичайній воді.
В жодному разі не використовувати для консервації овочі чи фрукти з ознаками гниття.
Найчастіше причиною вибуху буває нестача головного інгредієнта консервації — оцту. Важливо додавати його у банку наприкінці, тобто безпосередньо перед консервуванням, коли скляна тара вже наповнена. Річ у тому, що оцет під час нагрівання випаровується, і якщо додавати його і поставити банки стерилізуватися, точно після процедури всередині банки його обсяг зменшиться. Те саме стосується й інших компонентів маринаду — цукру та солі. Якщо ви покладете цих інгредієнтів недостатньо, розсіл чи маринад стануть каламутними. Замінити оцет можна і лимонною кислотою. Для отримання 9% оцту столову ложку лимонної кислоти потрібно змішати з 14 столовими ложками води. А щоб отримати 6%, необхідно зробити те саме, але в пропорції 1:22.
У момент консервування, коли ви накладаєте кришку на банку, в банку може потрапити повітря. А там, де є кисень — там умови для розвитку мікроорганізмів.
Щоб цього не сталося:
Якщо сталося так, що кришку все ж таки необхідно замінити на іншу, потрібно діяти таким чином:
Насамперед потрібно дотримуватися всіх правил стерилізації. Хтось стерилізує банки по-старому, встановлюючи кожну місткість на каструлю з киплячою водою на спеціальну кришку з отвором посередині, хтось використовує для стерилізації посудомийну машину.
Банки, які були простерилізовані, але після процедури не були використані протягом пів години, необхідно обробити повторно.
Правила стерилізації повних банок такі самі, як і правила стерилізації порожньої тари. Що менша місткість, то менше часу потрібно для її стерилізації та навпаки. Перші п'ять хвилин важливо підтримувати невеликий вогонь на плиті, щоб місткість, наповнена огірками або іншим вмістом, встигла повністю прогрітися. Індикатором того, що стерилізація завершилася успішно, стане зміна кольору вмісту банки.
Після стерилізації банки потрібно перевертати та укутувати. У теплих банках процес стерилізації триває. І що довше банки остигатимуть, то тривалішим буде цей процес.
Якщо ви хоча б раз готували бульйон з м'ясом, ви помічали, що на поверхні води з'являється пінка. Одні її знімають, інші залишають як є. Тож давайте розбиратися, чи потрібно прибирати пінку з м'яса під час варіння, передають Патріоти України з посиланн...
Не кожна господиня назве смажену свинячу печінку своєю фірмовою стравою, оскільки цей продукт далеко не завжди виходить смачним. За відсутності досвіду приготування, печінка не тільки може гірчити, а й виходить надмірно жорсткою, що псує все враження п...