Як вибрати найсолодший кавун, - експерти

Найперевіреніші способи визначити стиглість кавуна.

Експерти дали кілька рекомендацій щодо вибору соковитих і солодких кавунів. Як інформують Патріоти України, фахівці розповіли що ознакою соковитості і стиглості кавуна є не його розмір, а інші нюанси.

За словами дієтологів, найстигліші і солодкі кавуни бувають середнього розміру, їх вага становить від 6 до 9 кг. Якщо вага ягоди менше 6 кг, вона може виявитися недозрілю.

Важливо, щоб був сухим не тільки кавуновий хвостик, а й плодоніжка. Земляна пляма має бути жовтого або оранжевого кольору, але не білого. Це означає, що кавуну вистачило сонця, і його м'якоть солодка, - пояснюють експерти. Найперевіренішим способом визначити стиглість кавуна є найстаріший метод - потрібно постукати по ягоді, і при постукуванні ви повинні відчути, що кавун трохи пружинить, при цьому звук від удару повинен бути дуже дзвінким. В цьому випадку можна не сумніватися, що кавун дійсно буде солодким.

Крім того, не рекомендується купувати кавун нарізаним. Справа в тому, що у спеку в м'якоті швидко розмножуються мікроорганізми. Також кавуни не можна купувати уздовж дороги, оскільки ці ягоди вмить вбирають в себе самі шкідливі речовини з вихлопних газів.


1. Розмір

Кавун треба вибирати не найбільший і не найдрібніший - кілограмів 5-7. Бійтеся гігантських ягід (цілком можливо, що він «сьорбнув» лишку добрив) на тлі дрібних, і навпаки - кавуни однакової міри зрілості повинні не сильно відрізнятися розмірами.


2. Забарвлення

«Бойове забарвлення» кірки кавуна має бути контрастним, тобто максимально чітко позначені темні і світлі смуги.

Темні, майже чорні смуги говорять про те, що плід отримував багато поживних речовин. Був добре освітлений і мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин. Дозрівши, він, перш за все, відключився від баштану. Пересох хвостик (сам пересох, а не був відірваний). Потім перестав продукувати тепер уже непотрібний йому хлорофіл. І під дією світла стали з'являтися світлі плями.


3. Стан кірки кавуна


На дотик кірка повинна бути дуже твердою: самостійно відірвавшись від гілки, плід більше не отримує вологи і швидко твердне. Проколоти нігтем ви її не зможете ні за що, якщо кавун «готовий»! Коричнева і волога кірка - показник того, що кавун переспів.


4. Звучання


Кавун повинен резонувати. Це відбувається тому, що м'якоть зрілого кавуна має мікропорожнечі.

По кавуну треба шльопнути, не клацнути по ньому, а гарненько шльопнути. Ця процедура проводиться таким чином: кавун кладуть на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Кавун повинен віддаватися в лівій руці.


5. Попка


Кожен чув, що за «попкою» кавуна можна визначити: хлопчик це чи дівчинка, саме дівчатка вважаються більш смачними. У «хлопчика» низ ягоди опуклий, а кружечок на ній маленький. А у «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий. "Дівчата" вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру більше.


6. Хвостик

Стан хвостика, коли він стирчить (якщо його спеціально не обрізали продавці під корінь), може так само розповісти вам про зрілість плода. Хвостик повинен бути помірно сухим: занадто сухий хвостик означає, що плід відвезли з баштану багато тижнів тому. Однак сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі», тому звернути свою увагу варто на місце його переходу в кавун. Хвостик як шнурок проростає з "ґудзика". Так от краї цього ґудзика і має бути сухими, а не тільки хвостик. Зате мокрий зелений хвіст майже гарантія незрілого плода.


7. Плямочка збоку

Це пляма утворюється в місці контакту кавуна з землею, і якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-оранжевим, але не білий!


Корисно знати:

Щоб перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе - значить стиглий.


За матеріалами ЗМІ

Секрет досвідчених господинь! У чому замочити магазинну курку, щоб позбавитися шкідливих речовин

вівторок, 23 квітень 2024, 18:10

Багато хто знає, що м’ясо курей, вирощених на птахофабриках, містить гормони росту та антибіотики. Крім того, щоб тушки зберігалися довше, їх обробляють спеціальними консервантами. Щоб видалити шкідливі речовини з м’яса птиці, слід скористатися розсоло...

Діти оцінять! Шоколадні яйця до великоднього столу - рецепт, який точно здивує

вівторок, 23 квітень 2024, 17:44

Фудблогерка Валерія Велігура перед Великоднем порадила фоловерам спробувати приготувати шоколадні яйця до святкового столу, передають Патріоти України. «Повітряний шоколадний мус… Глазур з горішками… Такий десерт точно здивує ваших близьких», — ствердж...