Як використовувати шкірку картоплі на городі - лайфхак, про який ви не знали

Кожен садівник хоч раз в житті стикався з ситуацією, коли потрібно було підібрати добриво для городу, а це виявлялося складніше, ніж здавалося на перший погляд, передають Патріоти України.

Проблема в тому, що гербіциди мають вузьконаправлений спектр дії, тобто добриво, яке добре для однієї рослини, може бути згубним для іншої. А якщо врахувати той факт, що добрива коштують досить дорого, купувати десятки видів гербіцидів під кожну окрему рослину просто нереально.

Ще одна проблема - вкрай складно знайти один хімікат, який можна було б використовувати на всій ділянці

Як удобрити город без хімії - лайфхак

Шкірка картоплі давно зарекомендувала себе, як відмінне добриво. Річ у тім, що картопляні очистки містять високий відсоток крохмалю, за рахунок чого відбувається збагачення грунту. Крім того, потрапивши в грунт картопля досить швидко починає перегнивати, відповідно, ефект від додавання підгодівлі буде видно вже через 2-3 тижні.

Також врахуйте, що за рахунок швидкого розкладання, картопляні очистки - ідеальна сировина для компостної бочки або ями.

Якщо ви не плануєте найближчим часом удобрювати город, але у вас збираються очистки - не поспішайте їх викидати. Встановивши на городі металеву бочку з кришкою, ви можете зробити чудовий термос для компосту. Складаючи в цю бочку картопляні очистки ви завжди будете мати під рукою натуральне ефективне добриво, в якому не буде ані грама хімії.

Як застосовувати картопляне добриво

Очистки, як добриво використовуються садівниками дуже давно. Якщо говорити про те, як використовувати шкірку картоплі, то у городників є кілька способів:

  • компост;
  • відвар;
  • прикопування.

Найпоширеніший варіант як використовувати картопляні очистки в якості добрива - компост. Висипавши картопляні очистки в компостну бочку, додайте воду, закрийте бочку кришкою, а далі процес гниття зробить все за вас. Такий метод гарний тим, що в бочку можна додавати нові очистки до вже перегнилих, відповідно, запас компосту буде весь час поповнюватися. Найголовніше - як мінімум половина обсягу бочки має бути зайнята водою. Саме цю воду ви потім будете набирати у відро і виливати під рослини.

Деякі садівники вважають за краще не наливати в компостну бочку воду, але в цьому випадку вам доведеться розводити перегній водою або строго дозувати його, удобрюючи рослини, щоб не було передозування. Як би дивно це не звучало, але надмірна кількість добрива для рослин не менш шкідлива, ніж повна відсутність підгодівлі. Виливши на прикореневу систему занадто багато перегною, ви ризикуєте спровокувати хімічний опік рослини, що вкрай небезпечно, особливо в період плодоносіння або цвітіння.

Також рослини можна удобрювати картопляним відваром. Це ідеальний варіант підгодівлі для розсади. Якщо говорити про те, що поливають картопляним відваром, то найкраще на таку підгодівлю реагують чорна смородина та малина. Однак в жодному разі не поливайте картопляним відваром полуницю, ця ягода не оцінить ваші старання і ви можете втратити врожай.

Ще один варіант підгодівлі - прикопування картопляного лушпиння. В цьому випадку потрібно бути вкрай обачними, щоб не пошкодити стовбур і кореневу систему рослини. В жодному разі не викопуйте яму біля рослини, намагаючись закопати очистки. Ви не зможете зробити це безболісно для рослини. Просто викладіть на грунт очистки, розподіливши їх тонким шаром біля стовбура рослини, рясно полийте грунт і засипте ці очистки свіжим грунтом. Таким чином ви удобрите грунт, але при цьому не пошкодите кореневу систему рослини.

Як зрозуміти, який вид добрива вам потрібен - лайфхак

Якщо ви тільки вчитеся працювати на землі і не знаєте, як саме краще удобрити ту чи іншу рослину, запам'ятайте один простий момент - дерева і кущі люблять компост і прикопування, рослини на грядці - підживлення у вигляді поливу.

Іншими словами, якщо ви хочете удобрити плодоносні дерева і кущі, наприклад, вишню, яблуню, малину, смородину - використовуйте компост або прикопуйте картопляні очистки біля стовбура рослини. Такий спосіб ідеально підходить і для таких таких рослин як троянди, жасмин та бузок.

Однак якщо ви хочете удобрити цибулю, редис, кріп, петрушку, огірки, помідори - краще використовуйте остиглий картопляний відвар або розведений компост. В цьому випадку нічого прикопувати не потрібно, оскільки ви можете пошкодити розсаду.

Що можна удобрювати картопляними очистками

Якщо говорити про те, які рослини можна удобрювати картопляним лушпинням, то тут спектр дій досить широкий. За рахунок того, що це абсолютно нешкідлива органічна добавка з нульовим вмістом хімікатів, картопляну шкірку можна використовувати для добрива практично будь-яких рослин.

Садівники практично одностайні в тому, які рослини люблять картопляне підживлення. Так, на думку досвідчених городників картопляні очистки як добриво для малини можна використовувати практично з моменту висадки саджанців. Така підгодівля допоможе молодій рослині швидше зміцніти. Підживлення не гарантуватиме вам високий урожай малини в перший рік, проте рослина буде більш стійкою до хвороб і шкідників.

Також садівники запевняють, що картопляні очистки для яблуні - це кращий варіант підгодовування, особливо, якщо ви не хочете використовувати гербіциди. В цьому випадку, можна висипати навколо стовбура очистки, присипати їх свіжим грунтом та рясно полити.

Намагаючись використовувати картопляні очистки для троянд, садівники дійшли до висновку, що для квітів можна використовувати як компост, так і прикопування лушпиння. Троянди при всій своїй примхливості, досить добре реагують на таке підгодовування.

Забобон, чи щось більше? Чому не прийнято наливати рідину для пиття у посуд у висячому положенні

вівторок, 19 березень 2024, 2:35

Існує кілька причин, чому не рекомендується наливати у висячому положенні: . Загалом, немає жодних суворих правил, що забороняють наливати у висячому положенні. Однак, у більшості випадків, це не рекомендується з міркувань практичності, естетики та в...

Візьміть на замітку! Експерти назвали найкорисніший спосіб приготування яєць

вівторок, 19 березень 2024, 0:12

Яйця можна зустріти практично в кожному списку корисних продуктів: вони сповнені білка, вітамінів, мінералів та корисних жирів, передають Патріоти України. Проте, багато дієтологів дотримуються думки, що неправильно приготовані яйця не тільки не корисн...