Як зберегти тепло в квартирі без опалення, коли на вулиці мороз: Головні поради

Росіяни намагаються зробити все, що тільки можуть, щоби залишити мешканців України цієї зими без світла і тепла. І поки ЗСУ героїчно роблять усе необхідне, щоби попередити атаки на нашу енергетичну інфраструктуру, громадян закликають тримати свій фронт і готуватись до усіх можливих сценаріїв, включно з найгіршим, передають Патріоти України.

Так Міністерство охорони здоров’я у своєму Telegram-каналі опублікувало цілий список порад, що треба робити, щоби підтримати комфортну температуру у своєму помешканні навіть за відсутності опалення.

Ізолюйте приміщення

За відсутності джерела тепла дуже важливо зберегти усе те, що у квартирі чи будинку. Для цього перевірте заздалегідь, чи не тягне холодом з дверей та вікон. Якщо так, утепліть їх усіма можливими способами – від простого заклеювання до виклику майстрів, які відрегулюють металопластикові рами. Також важливо памʼятати: все, що стоїть впритул до батарей перешкоджає розповсюдженню тепла.

Дотримуйтесь багатошаровості в одязі

Кілька тонших речей зігріють краще, ніж одна дуже тепла. У МОЗ рекомендують поєднувати кілька шарів теплого одягу. Наприклад, вдягати одразу термобілизну, штани з натуральних тканин, в'язані речі, теплі шкарпетки, тощо. Перебуваючи вдома можна також додатково вкриватись пледами чи ковдрами, загортатись у них.

Відмовтеся від алкоголю

Попри поширений міф, алкоголь не зігріває, а дає фантомне відчуття тепла. Насправді, після його вживання в організмі розширюються судини і кров приливає до поверхні тіла, створюючи ілюзію тепла. Натомість внутрішні органи це тепло втрачають значно швидше.

Вживайте гарячі напої та страви

Натомість що справді вас зігріє, так це гарячі чаї, кава, супи, бульйони та інші страви. Зберігати їх можна у термосах – про такий пристрій краще подбати заздалегідь. А для приготування гарячих напоїв окріп можна приготувати у місцях, де є генератор, наприклад, у знайомих, на автозаправках, у "Пунктах незламності".

Використовуйте грілку

Цим же окропом можна наповнювати грілку або пластикову пляшку, замотану в рушник. Якщо покласти грілку у ліжко під ковдру, вона віддаватиме вам тепло до ранку. Головне переконатись, що ємність щільно закрита і вода з неї не витікає, і не притулятись до неї відкритими частинами тіла – це може спричинити опіки.

Робіть фізичні вправи

Ще один спосіб відчути тепло – це рух. Підійде навіть найпростіша руханка. Нехай зігрівальний ефект від неї тимчасовий, вона зміцнить тіло і краще підготує до перебування в умовах холоду.

Використовуйте природне тепло

У сонячний день відкривайте штори, якщо промені потрапляють до вас у оселю. Вони стануть досить ефективним і при цьому абсолютно безкоштовним джерелом тепла, піднімуть температуру у приміщенні на пару градусів. На ніч кімнату потрібно буде знов максимально ізолювати від втрат тепла. Пам’ятайте також, що штори не мають закривати батареї. Ще одним джерелом природного тепла можуть стати обійми.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки

Прилади, які не призначені для зігрівання взагалі, або не придатні для використання в тих умовах, в яких ви живете (буржуйка у квартирі, наприклад) можуть стати причиною пожежі. Також для обігріву не рекомендується використовувати духову піч і газову кухонну плиту – це може призвести до отруєння чадним газом.

Психологічний тест! Оберіть соус і дізнайтеся, яких стосунків вам варто уникати

четвер, 25 квітень 2024, 18:15

Як відомо, ідеальних людей не існує і всім нам доводиться миритися з поганими сторонами своєї другої половинки. Однак для кожної людини існує недолік, який вона не зможе прийняти у свого партнера. Психологічний тест у картинці визначить, яка негативна ...

Це справді працює! Як відмити чайник від накипу без хімії - універсальні способи

четвер, 25 квітень 2024, 17:44

Якщо кип'ятити у чайнику нефільтровану проточну воду, з часом, на посуді починає з'являтися накип. Звичайним миючим засобом його відмити майже нереально. Але можна скористатись, одним з наступних методів, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz р...