Якщо килим у вашій оселі виглядає брудним та неохайним, а ворс давно зносився - не спішіть купувати новий. Кілька лайфхаків допоможуть покращити вигляд старого килима та підняти ворс. Експерти поділилися дієвими способами оновити килим. Деталі розповіло видання Express, передають Патріоти України.
Килими з часом забруднюються та втрачають м’якість. Перш ніж приступати до очищення, килим слід ретельно пропилососити.
З часом навіть пухнасті килими можуть втратити свою еластичність, але їх можна оновити за допомогою простого лайфхаку. Йоганна Константіну, експертка в галузі підлогових покриттів, зазначила, що допоможе харчова сода та білий оцет.
Насипте харчову соду на килим і деякий час щіткою втирайте її в волокна. Соду краще залишити на ніч, щоб активні речовини подіяли. Потім видаліть соду за допомогою пилососа. У пляшку з розпилювачем налийте холодну воду та додайте рівнозначну кількість білого оцту. Розпорошіть суміш на килим.
Знову втирайте її у волокна жорсткою щіткою, щоб позбутися будь-яких запахів і зменшити кількість бактерій.
Плями від напоїв або бруду Йоганна радить промокнути спеціальним розчином. Приготувати його дуже просто: у літр води слід додати чверть чайної ложки білого оцту.
"Ніколи не тріть пляму, оскільки це спричинить її переміщення у волокна килима, і ви ризикуєте остаточно пошкодити її. Для таких стійких плям, як кров, кава та вино, використовуйте ложку нашатирного спирту, змішаного з 0,5 л води, або скористайтеся миючим засобом на основі аміаку", – наголосила Константіну.
Перед використанням експерти радять перевірити засіб для чищення на маленькій ділянці килима, щоб переконатися, що він не пошкодить або не змінить колір матеріалу. Уникайте використання гарячої води, оскільки це може погіршити плями.
Довгий час вважалося, що щоденний душ може шкодити шкірі – змивати природні захисні олії, порушувати мікробіом і провокувати сухість, тріщини чи навіть загострення екземи й псоріазу. Проте нещодавнє дослідження британських вчених кидає виклик цим уявле...
Харчування відіграє ключову роль не лише у фізичному здоров’ї, а й у стані нашого мозку. Наукові дослідження показують, що певні продукти можуть підвищувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера та погіршувати когнітивні функції, передають Патріоти Україн...