Про користь оливкової олії кричать з кожного кута. Всі дієтологи як один стверджують, що вживання оливкової олії корисно для здоров'я, оскільки вона містить високий рівень мононенасичених жирних кислот і антиоксидантів, передають Патріоти України.
І з цим, звісна річ, сперечатися важко. Однак як обрати якісну оливкову олію? На що варто звертати увагу? І яку краще брати для салату, а яку – для смаження?
Перший і найважливіший момент: оливкову олію рекомендується зберігати в темній скляній пляшці. У пластику або прозорому склі олія швидко втрачає смак і корисні властивості, проте стає гіркою і набуває неправильний аромат.
З упаковкою розібралися, тепер шукаємо дату виробництва. В середньому оливкова олія зберігається 18 місяців з дня виготовлення. Водночас фахівці рекомендують вибирати найбільш молоду олію – саме воно буде максимально корисним для здоров'я і яскравим на смак.
Окрім дати виготовлення знайдіть на етикетці класифікацію оливкової олії. Розрізняють декілька сортів олії, кожен з яких підходить для різних кулінарних процесів.
Важливий момент: гіркуватий присмак у сортах Extra Virgin і просто Virgin свідчить про високу якість масла.
Ще один важливий момент – абревіатури, які можна зустріти на етикетках з олією Extra Virgin:
Кислотність – один з показників якості оливкової олії. Рівень кислотності означає вміст олеїнової кислоти в 100 мл продукту. Чим нижча природна кислотність оливкової олії, тим вищою є його якість. Так, олія Extra Virgin має містити рівень кислотності не більше 0,8%, кислотність олії Virgin не повинна перевищувати 2%, а рафінованої оливкової олії – 1,5%.
Як ми вже казали, якісна олія продається в пляшках з затемненого скла, через яке не видно справжній колір олії. Тому перевірити колір ви зможете лише вдома. Але все ж зверніть увагу на цей факт, коли знімете корок на кухні: добра оливкова олія має приємний золотистий відтінок. Сірий або насичено-зелений колір олії говорить про те, що її зробили з перезрілих оливок.
Смак оливкової олії залежить від сорту оливок, а також від країни і клімату, в якому вони ростуть. Сперечатися, яка з олії краще і смачніше – італійська, іспанська, грецька або турецька немає сенсу. Тут все залежить лише від ваших смакових уподобань.
Щоб зрозуміти, чи гарний продукт ви купили, просто поставте пляшку в холодильник: у справжньої оливкової олії має утворитися осад білого кольору. Це яскрава ознака того: що воно справжнє. У теплі оливкова олія знову стає прозорою.
Зберігати оливкову олію необхідно в прохолодному захищеному від сонячних променів місці, але не в холодильнику. При температурі -8°C масло замерзає, утворюючи білі пластівці. У теплому середовищі набуває свій природний вигляд, всі корисні властивості, смак і аромат при цьому зберігаються.
Кімнатні рослини є природними очищувачами повітря, які можуть допомогти позбавити ваш будинок від забруднюючих речовин, таких як вуглекислий газ, який з часом накопичується до нездорового рівня, передають Патріоти України. Британський експерт із садівн...
Великодній кошик — це не просто набір продуктів, а важливий символ віри та традицій. Залежно від регіону України склад може трохи відрізнятися, але ось основні речі, які традиційно кладуть у великодній кошик, передають Патріоти України.