Про користь оливкової олії кричать з кожного кута. Всі дієтологи як один стверджують, що вживання оливкової олії корисно для здоров'я, оскільки вона містить високий рівень мононенасичених жирних кислот і антиоксидантів, передають Патріоти України.
І з цим, звісна річ, сперечатися важко. Однак як обрати якісну оливкову олію? На що варто звертати увагу? І яку краще брати для салату, а яку – для смаження?
Перший і найважливіший момент: оливкову олію рекомендується зберігати в темній скляній пляшці. У пластику або прозорому склі олія швидко втрачає смак і корисні властивості, проте стає гіркою і набуває неправильний аромат.
З упаковкою розібралися, тепер шукаємо дату виробництва. В середньому оливкова олія зберігається 18 місяців з дня виготовлення. Водночас фахівці рекомендують вибирати найбільш молоду олію – саме воно буде максимально корисним для здоров'я і яскравим на смак.
Окрім дати виготовлення знайдіть на етикетці класифікацію оливкової олії. Розрізняють декілька сортів олії, кожен з яких підходить для різних кулінарних процесів.
Важливий момент: гіркуватий присмак у сортах Extra Virgin і просто Virgin свідчить про високу якість масла.
Ще один важливий момент – абревіатури, які можна зустріти на етикетках з олією Extra Virgin:
Кислотність – один з показників якості оливкової олії. Рівень кислотності означає вміст олеїнової кислоти в 100 мл продукту. Чим нижча природна кислотність оливкової олії, тим вищою є його якість. Так, олія Extra Virgin має містити рівень кислотності не більше 0,8%, кислотність олії Virgin не повинна перевищувати 2%, а рафінованої оливкової олії – 1,5%.
Як ми вже казали, якісна олія продається в пляшках з затемненого скла, через яке не видно справжній колір олії. Тому перевірити колір ви зможете лише вдома. Але все ж зверніть увагу на цей факт, коли знімете корок на кухні: добра оливкова олія має приємний золотистий відтінок. Сірий або насичено-зелений колір олії говорить про те, що її зробили з перезрілих оливок.
Смак оливкової олії залежить від сорту оливок, а також від країни і клімату, в якому вони ростуть. Сперечатися, яка з олії краще і смачніше – італійська, іспанська, грецька або турецька немає сенсу. Тут все залежить лише від ваших смакових уподобань.
Щоб зрозуміти, чи гарний продукт ви купили, просто поставте пляшку в холодильник: у справжньої оливкової олії має утворитися осад білого кольору. Це яскрава ознака того: що воно справжнє. У теплі оливкова олія знову стає прозорою.
Зберігати оливкову олію необхідно в прохолодному захищеному від сонячних променів місці, але не в холодильнику. При температурі -8°C масло замерзає, утворюючи білі пластівці. У теплому середовищі набуває свій природний вигляд, всі корисні властивості, смак і аромат при цьому зберігаються.
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...