Лайфхак для справжніх господинь. Як обрати оливкову олію: ТОП-7 моментів, на які варто звернути увагу

Про користь оливкової олії кричать з кожного кута. Всі дієтологи як один стверджують, що вживання оливкової олії корисно для здоров'я, оскільки вона містить високий рівень мононенасичених жирних кислот і антиоксидантів, передають Патріоти України.

І з цим, звісна річ, сперечатися важко. Однак як обрати якісну оливкову олію? На що варто звертати увагу? І яку краще брати для салату, а яку – для смаження?

Упаковка

Перший і найважливіший момент: оливкову олію рекомендується зберігати в темній скляній пляшці. У пластику або прозорому склі олія швидко втрачає смак і корисні властивості, проте стає гіркою і набуває неправильний аромат.

Дата виготовлення

З упаковкою розібралися, тепер шукаємо дату виробництва. В середньому оливкова олія зберігається 18 місяців з дня виготовлення. Водночас фахівці рекомендують вибирати найбільш молоду олію – саме воно буде максимально корисним для здоров'я і яскравим на смак.

Класифікація

Окрім дати виготовлення знайдіть на етикетці класифікацію оливкової олії. Розрізняють декілька сортів олії, кожен з яких підходить для різних кулінарних процесів.

  • Extra virgin olive oil. Натуральне масло з оливок найвищої якості з чудовими смаковими якостями. Оливкову олію еxtra virgin використовують для заправки салатів, сирого м'яса і риби, а також для приготування супів, соусів і маринадів. Смажити на цій олії не рекомендують: при температурі вище 180 градусів воно починає горіти.
  • Virgin olive oil. Ще одна натуральна олія, з єдиною різницею, що при виробництві олії категорії virgin можуть використовувати і пошкоджені оливки. Такою олією зазвичай заправляють салати.
  • Pure olive oil. Суміш очищеноої та натуральної олії. Цю олію використовують для приготування гарячих страв.
  • Olive pomace oil. Олія з макухи, яку іноді змішують з натуральним. Цілком підходить для вживання в їжу, але для салатів непридатне. Масло "помас" зазвичай використовують для смаження і випічки.

Важливий момент: гіркуватий присмак у сортах Extra Virgin і просто Virgin свідчить про високу якість масла.

Абревіатури

Ще один важливий момент – абревіатури, які можна зустріти на етикетках з олією Extra Virgin:

  • DOP (Denomimazione di Oridine Protetta). Олія має "захищений регіон походження". Простими словами, оливки для цієї олії були вирощені і зібрані в конкретному регіоні. У цьому самому регіоні олія була і віджата.
  • IGP (Indicazione Geografica Protetta). Процес виробництва відбувався під жорстким контролем. При цьому частина процесу була реалізована за межами позначеного регіону.
  • BIO. Гарантія 100% натуральності. Це означає, що при виробництві олії не використовувалися синтетичні добрива, гормони росту і пестициди. Так само даний сертифікат дає гарантію, що в олії відсутні барвники, підсилювачі смаку, харчові добавки і генно-модифіковані продукти.

Кислотність

Кислотність – один з показників якості оливкової олії. Рівень кислотності означає вміст олеїнової кислоти в 100 мл продукту. Чим нижча природна кислотність оливкової олії, тим вищою є його якість. Так, олія Extra Virgin має містити рівень кислотності не більше 0,8%, кислотність олії Virgin не повинна перевищувати 2%, а рафінованої оливкової олії – 1,5%.

Колір

Як ми вже казали, якісна олія продається в пляшках з затемненого скла, через яке не видно справжній колір олії. Тому перевірити колір ви зможете лише вдома. Але все ж зверніть увагу на цей факт, коли знімете корок на кухні: добра оливкова олія має приємний золотистий відтінок. Сірий або насичено-зелений колір олії говорить про те, що її зробили з перезрілих оливок.

Смак

Смак оливкової олії залежить від сорту оливок, а також від країни і клімату, в якому вони ростуть. Сперечатися, яка з олії краще і смачніше – італійська, іспанська, грецька або турецька немає сенсу. Тут все залежить лише від ваших смакових уподобань.

  • Грецька оливкова олія дуже яскрава і насичена на смак, який відрізняється присутністю медових нот і трохи фруктових ароматів.
  • Іспанська олія має різкий аромат і гіркуватий, ніби перцевий смак. Можна сказати, що воно більше за інших нагадує смак самих оливок.
  • Італійська оливкова олія м'яка, трохи солодкувата на смак, з ледь відчутним запахом трав.
  • Ізраїльська олія на смак не така делікатна як усі вищезгадані, можна сказати, що навіть трохи жорсткувате.
  • Крім того, оливкову олію також виробляють у Туреччині, Сирії, Тунісі, Марокко, Португалії, США та Франції.

Як перевірити якість оливкової олії

Щоб зрозуміти, чи гарний продукт ви купили, просто поставте пляшку в холодильник: у справжньої оливкової олії має утворитися осад білого кольору. Це яскрава ознака того: що воно справжнє. У теплі оливкова олія знову стає прозорою.

Як зберігати оливкову олію

Зберігати оливкову олію необхідно в прохолодному захищеному від сонячних променів місці, але не в холодильнику. При температурі -8°C масло замерзає, утворюючи білі пластівці. У теплому середовищі набуває свій природний вигляд, всі корисні властивості, смак і аромат при цьому зберігаються.

Джерело: Обозреватель

Допоможуть два натуральні засоби! Як позбутися цвілі і неприємного запаху у пральній машині

понеділок, 24 лютий 2025, 9:45

Пральна машина може стати брудною та смердючою через накопичення миючого засобу, пом’якшувача тканини, бруду та бактерій, але є простий спосіб позбутися цього всього. Виявляється, очистити ущільнювач пральної машини насправді дуже просто - і для цього ...

Господиням на замітку! Як правильно додавати соду в тісто, щоб випічка піднялася

понеділок, 24 лютий 2025, 7:12

Соду ми часто додаємо до тіста під час приготування випічки. Найчастіше її додають для того, щоб випічка піднялася, передають Патріоти України. Але сода сама по собі не може гарантувати результату. Для того, щоб відбулася потрібна хімічна реакція, її в...