Можна було навіть потрапити у в’язницю! Чому у СРСР забороняли карате

Карате - один з найпопулярніших нині видів спорту: є багато дитячих гуртків, спортивних організацій, проводяться змагання та турніри. Однак мало хто знає, що в певний період радянської епохи карате було під забороною - дійшло навіть до тюремних термінів для тренерів та каратистів, передають Патріоти України.

Східні єдиноборства були популярними в СРСР, але владі це не подобалося. Чому у СРСР забороняли карате – читайте у матеріалі OBOZ.UA.

Карате і залізна завіса

У 1960-70-х роках почалося масове захоплення східними єдиноборствами. За залізну завісу карате проникало поступово: якісь прийоми показували студенти з Азії, певні знання привозили іноземні спортсмени.

Першими почали легально викладати карате в СРСР Тецуо Сато, Хасімото, Ако Таулуєв, Володимир Ковальов. У 1977 році навіть з'явилася Центральна школа карате, але потрапити на навчання було доволі важко – конкурс становив понад 200 осіб на місце. У 1978 році з'явилася Федерація карате СРСР, а 1980 року в Ташкенті пройшов перший чемпіонат країни.

Заборона карате

І раптом, як-то часто траплялося в СРСР, оголосили чергову тотальну заборону. Цього разу "під роздачу" потрапило карате.

Ситуація була доволі несподіваною – на той час понад 6 мільйонів людей професійно займалися цим видом спорту. Восени 1981 року до статті 219 КК РРФСР було внесено пункт про "Незаконне навчання карате". За навчання прийомам карате можна загрожувало 2 роки в’язниці та штраф.

Якщо тренер брав із учнів гроші, а матеріальну вигоду визнавали "суттєвою", або якщо тренер уже притягувався до відповідальності за подібні навчання, його могли посадити на 5 років із конфіскацією майна.

Відбувся і показовий процес над тренером ушу. Ніхто не звернув увагу, що ця китайська гімнастика не мала стосунку до карате. Тих, хто займався східними єдиноборствами, навіть могли визнати у спробі поваленні радянської влади.

У чому ж причина раптової заборони? Версій кілька. За однією, карате стало настільки популярним, почався відтік молоді від інших видів спорту. А це було невигідно – влада акцентувала увагу на необхідності розвитку саме олімпійських видів спорту, щоб покращувати імідж країни, а відхід молоді від традиційних видів міг позначитися на результатах збірної союзу.

Інша версія мала морально-ідеологічне підґрунтя. Культ сенсея був дуже невигідним для радянської ідеології, так як життя молоді контролювалося державою, а східна філософія " могла призвести до інакодумства". Наприклад, влада боялася, що сенсеї почнуть постачати бійців для криміналу або створять осередки з метою зміни державного устрою.

А ви це знали? Заряджання смартфона можна прискорити натисканням лише однієї кнопки

четвер, 9 травень 2024, 18:45

Наразі багато людей користуються смартфонами, але зазвичай ігнорують сім правил правильної зарядки гаджета. Втім, бувають випадки, коли телефон потрібно дуже швидко зарядити. Виявляється, достатньо натиснути на смартфоні одну кнопку, щоб зарядка відбув...

Дізнайтеся свій душевний стан - тест у картинці

четвер, 9 травень 2024, 18:12

Душевний стан людини не визначається його настроєм або характером. Цей показник залежить від наявності негативних емоцій і переживань, а також від того, як людина на них реагує. Часто ми настільки глибоко ховаємо почуття, що самі насилу можемо оцінити ...