Нові наукові дослідження вказують: частинки пластику, що містяться в деякій їжі можуть проникати в мозок, посилюючи депресію, тривожність та інші психічні розлади, передають Патріоти України.
У збірці з чотирьох наукових статей, опублікованій у вівторок у журналі Brain Medicine, повідомляється про тривожний зв’язок між мікропластиком, ультрапереробленими продуктами харчування (УПП) та психічним здоров’ям. Про це пише New York Post.
До таких продуктів — відомих своєю шкідливістю через високий вміст цукру, насичених жирів і натрію — належать безалкогольні напої, чипси, шоколад, морозиво, перероблене м’ясо, багато готових до споживання страв і пластівці масового виробництва.
Попередні дослідження показали, що люди, які регулярно вживають УПП, мають значно вищий ризик депресії, тривожності та порушень сну. Однак роль мікропластику в цьому зв’язку донедавна залишалася недостатньо вивченою.
УПП є особливо вразливими до забруднення мікропластиком через упаковку, харчові добавки та обладнання, яке використовується під час виробництва.
Як приклад, дослідники наводять курячі нагетси, у яких, за повідомленнями, вміст мікропластику в 30 разів вищий на грам, ніж у звичайних курячих грудках. «Ми бачимо дедалі більше доказів, які мають нас усіх непокоїти», — заявив доктор Ніколас Фабіано, резидент-психіатр Університету Оттави (Канада).
«Сьогодні ультраоброблені продукти складають понад 50% добового споживання енергії в таких країнах, як США. Ці продукти містять значно вищу концентрацію мікропластику, ніж цільні продукти», — додав він. — Нові дослідження свідчать, що частинки мікропластику здатні проникати крізь гематоенцефалічний бар'єр і накопичуватися в мозку у потенційно небезпечних кількостях".
Це навіть може частково пояснити нещодавню сенсаційну новину про те, що наш мозок може містити цілу «ложку» мікропластику.
«Ця гіпотеза особливо переконлива, оскільки ми спостерігаємо значний збіг у біологічних механізмах», — каже доктор Вольфганг Маркс, старший науковий співробітник Центру харчування та настрою Університету Дікін (Австралія).
«Ультраоброблені продукти пов’язують із погіршенням психічного здоров’я через запалення, окислювальний стрес, епігенетичні зміни, мітохондріальну дисфункцію та порушення в роботі нейромедіаторних систем, — зазначив він. — Мікропластик, схоже, діє через надзвичайно схожі шляхи».
Попри потребу у подальших дослідженнях, наявні дані вже зараз викликають серйозне занепокоєння. «Оскільки рівень споживання ультраперероблених продуктів, кількість мікропластику та поширеність проблем із психічним здоров’ям зростають одночасно, надзвичайно важливо вивчати цей потенційний зв’язок, — наголосив Фабіано. — Зрештою, ми — це те, що ми їмо».
Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.
Українці знають, що при купівлі вживаного авто не варто гнатися за дуже низькою ціною, щоб не втрапити у велику халепу. Адже корозія в автомобілі — чи не найнебезпечніша «хвороба», яка дуже швидко може розповзтись по всьому кузову та днищу, перетворивш...
Нові наукові дослідження вказують: частинки пластику, що містяться в деякій їжі можуть проникати в мозок, посилюючи депресію, тривожність та інші психічні розлади, передають Патріоти України. У збірці з чотирьох наукових статей, опублікованій у вівторо...