Навіть найжорсткіше м'ясо стане м'яким і соковитим: ТОП-9 порад від кухарів

Якщо попався жорсткий шматок, то доведеться вдатися до деяких кулінарних хитрощів, які дозволять врятувати ситуацію, зазначають Патріоти України.

Якщо в магазині не пощастило і ви купили жорсткий шматок м'яса, то не обов'язково його відразу викидати. Є з десяток способів, які допоможуть приготувати таке м'ясо. Зробити його м'якше, соковитіше і смачніше. Обмовимося відразу, з жилавого старого шматка ніжний стейк ви не отримаєте все одно. Але при грамотному підході жорстке м'ясо можна буде перетворити в відмінну печеню або цілком їстівне запечене м'ясо.

Гірчиця

Відмінний друг для будь-якого м'яса. Вона надає м'ясу фантастичний аромат і смак. Нею можна обмазати великий шматок перед запіканням, залишити на годину, потім змити — м'ясо стане смачніше. Якщо плануються відбивні, то їх можна нарізати, відбити і намазати гірчицею. Залишити на 15 хвилин, потім смажити. Навіть м'ясо для гуляшу можна намазати гірчицею. Зробити це можна як до нарізування на шматочки, так і після. Можна змивати, а можна прямо готувати в гірчичному маринаді.

Алкоголь

Чарка горілки, додана в рагу з м'ясом або печеню, зможе зробити м'ясо набагато м'якше. А в міру тушкування алкоголь піде зі страви, так що її можна спокійно їсти навіть тим, хто за кермом.

Сіль

А точніше правильний підхід до соління м'яса може допомогти. По-перше, м'ясо потрібно солити в самому кінці готування, або навіть при подачі. По-друге, солі повинно бути зовсім небагато. М'ясо ж саме по собі солоне, так що на 1 кг м'яса потрібно всього 1 ч.л. солі. Можна трохи більше, якщо ви любите солоне.

Кисле середовище

Кисле середовище дуже сильно пом'якшує м'ясо. Але тут теж треба з розумом діяти. Наприклад, краще не брати в якості окислювача оцет. Найкраще використовувати лимонний сік, причому зовсім небагато. І при маринуванні м'яса брати не звичайну, а газовану мінеральну воду. Якщо ви м'ясо тушкуєте, то підливу теж можна трохи підкислити. Та ж часточка лимона або томати — відмінний вибір.

При запіканні можна покласти на м'ясо кільця помідорів, вони теж його пом'якшать. До речі, часточка лимона, додана в масло при смаженні м'яса, теж дуже сильно покращує його смак і ніжність.

Цибулевий сік

Недарма шашлик не обходиться без цибулі. Але зазвичай її беруть трохи і ріжуть великими кільцями. Діяти потрібно не так. Цибулину потрібно дуже дрібно нарізати, а ще краще провернути через м'ясорубку або натерти на тертці. Досить просто дуже-дуже дрібно нарізати. Змішати з м'ясом і залишити на кілька годин. Лук дасть сік, і ніякого маринаду більше не буде потрібно. Ще можна перець і прянощі додати, які вам більше подобаються.

Якщо хочеться цибулю все ж нарізати крупно, то беріть тоді побільше цибулин, на 1 кг 5 штук, пересипайте м'ясо нарізаною цибулею і прянощами. Можна придавити невеликим пресом, а рідини ніякої не потрібно.

Розсіл

Жорстке м'ясо ще можна замочити в капустяному розсолі. Він найкраще впливає на м'ясо, не такий різкий і солоний як огірковий. До речі, якщо ви замочуєте м'ясо великим шматком, то можна зробити в ньому глибокі надрізи, щоб серединка теж просочилася і пом'якшилася.

Крохмаль

Можна вимочити м'ясо у воді з розчиненим в ній крохмалем. Найкраще взяти кукурудзяний, але можна і простий картопляний. Якщо збираєтеся смажити м'ясо після цього, то можете розраховувати на відмінну хрустку скоринку.

Китайський спосіб

Часто рекомендують замаринувати м'ясо в соєвому соусі. Такий маринад зробить його дуже цікавим і пом'якшить. У соус добре додати кукурудзяний крохмаль і чарку міцного алкоголю. Маринувати потрібно довго, бажано залишити м'ясо на ніч.

Соковите варене м'ясо

Щоб отримати ніжне і соковите варене м'ясо, його, по-перше, потрібно класти в киплячу воду. Можна додати трохи цукру, і не давати сильно вирувати воді. А солити ближче до кінця варіння, за пів години — 20 хвилин.

Господиням на замітку! Як легко позбутися вапняного нальоту в унітазі

четвер, 22 травень 2025, 18:38

Щоб тримати сантехніку завжди у чистому, майже новому, стані є безліч засобів, як від промислових виробників, так й від людей, які займаються прибиранням професійно, але використовують природні матеріали та неагресивні засоби чищення. Так експерти клін...

Ви часто зважуєтеся неправильно! Основні помилки, про які багато хто не знає

четвер, 22 травень 2025, 16:58

Насправді, невеликі коливання маси тіла – це цілком природне і фізіологічне явище. Воно не є свідченням провалу чи регресу. Вага змінюється щодня під впливом десятків чинників – від вмісту води в організмі до стану травлення чи інтенсивності фізичних н...