Не пом'якшує, а шкодить: ТОП-7 речей, які не варто прати з кондиціонером

Збираєтеся випрати пуховик або купальник, додавши кондиціонер для білизни? Розповідаємо, чому цього робити не варто, передають Патріоти України.

Кондиціонер для білизни — річ корисна і багатофункціональна, він пом'якшує жорстку воду, робить чисту білизну ароматною і знімає статичну електрику. Але чи завжди його можна використовувати?

Як працює кондиціонер для білизни

При додаванні кондиціонера під час прання він створює тонкий «захисний шар» на волокнах, з яких складається тканина, розгладжує їх, роблячи більш м'якими, і залишає після себе кондиціонуючий агент, який можна відчути при дотику. Все це досягається за допомогою катіонних ПАР, саме вони осідають на волокнах, створюючи плівку, а також в складі кондиціонерів часто присутній силікон. Ефект захисної плівки якраз і повинен насторожувати, тому що далеко не всі тканини потрібно «запечатувати» і «обволікати».

Кондиціонерами в принципі не потрібно користуватися автоматично при кожному пранні, так як вони досить щільно осідають на тканинах. Час від часу потрібно робити перерву і обов'язково дотримуватися рекомендацій щодо дозування. При неправильному використанні ополіскувач може завдати шкоди, а деякі тканини, наприклад, мікрофібра або махрова тканина, взагалі втратять свої властивості.

Шерсть і кашемір

Якщо ви використовуєте кондиціонер для білизни при пранні або сушінні ніжної вовни, ви дієте неправильно. В основному це стосується кашеміру і мохеру. Коли ви обполіскуєте їх, використовуючи кондиціонер для білизни, вони втрачають текстуру і властивість зберігати тепло, тобто гірше зігрівають. Крім того, кондиціонер погано виполіскується з вовняних тканин, і вона стає липкою на дотик.

Пуховик

Оскільки кондиціонер для білизни створює воскову плівку, яка пом'якшує білизну, його не потрібно використовувати на речах з пуховим і пір'яним наповнювачем. Джерелом тепла людського організму є сам організм, а завдання одягу з пуховим або пір'яним наповнювачем є пасивне утримання цього тепла поруч з тілом. Здатність зберігати тепло безпосередньо залежить від крихітних повітряних мембран, які знаходяться між пір'ям, а кондиціонер, покриваючи пір'я захисною плівкою, вирівнює їх, тим самим зменшуючи кількість повітряних камер в наповнювачі, а значить і здатність утримувати тепле повітря. Це також відноситься до пухових ковдр і подушок з наповнювачем з пуху і пера.

Купальник

Купальники, які зазвичай складаються з еластичних синтетичних матеріалів, таких як поліуретан, які також не слід прати з використанням кондиціонера. Спандекс, лайкра, еластан, нейлон і поліестер мають здатність швидше висихати, тому що не вбирають багато води, а прання купальних костюмів з кондиціонером для білизни може привести до того, що вони будуть вбирати більше вологи. В результаті купальний костюм буде довше сохнути і неприємно пахнути.

Спортивний одяг

Якщо спортивний одяг виготовлений з тканини, які відводять вологу, то кондиціонер теж не знадобиться, так як тканина повинна пропускати повітря. Деякі бренди також наносять спеціальні просочення, що підсилюють властивості текстилю і пригнічують ріст хвороботворних бактерій, завдяки чому спортивна тканина здатна регулювати температуру тіла, відводити вологу від поверхні шкіри і сприяти її швидкому випаровуванню. Покриття, яке залишає кондиціонер, може позбавити спортивний одяг всіх перерахованих вище якостей.

Лляна білизна

Основним плюсом постільної білизни з льону є здатність дихати і вбирати вологу. Простір між лляними волокнами — це те, що надає льону властивості «дихаючого» матеріалу, а кондиціонер заповнює ці крихітні отвори. Відповідно, зводить нанівець унікальні властивості лляної тканини.

Натуральний шовк також не варто обполіскувати після прання, тому що кондиціонер може стати причиною розлучень на шовку, повністю зіпсувавши вигляд.

Махрові рушники

Кондиціонер для білизни обволікає кожне волокно, що зменшує здатність махрової тканини вбирати вологу, а кому потрібні рушники, які погано витирають?

Серветки з мікрофібри

Основна функція серветок для прибирання і насадок для швабр з мікрофібри — вбирати воду і утримувати пил. Їх можна прати милом і звичайним порошком, але вони абсолютно не переносять контакту з кондиціонером. Ополіскувачі з пом'якшуючими компонентами залишають на поверхні тканини тонку плівку, через яку мікрофібра втрачає всі свої чудові властивості. Після такого прання серветки стануть марні.

Психологічний тест! Оберіть дерео - і дізнайтеся, яка емоція у вас домінує

четвер, 25 квітень 2024, 6:12

Часто ми самі не можемо зрозуміти, як ми почуваємося на рівні підсвідомості та що коїться в душі. Пропонуємо дізнатися відповідь на важливе запитання: яка емоція у вас домінує, передають Патріоти України. Розгляньте дерева на картинці, і виберіть одне,...

Щоб не хропіти та не сприяти появі на обличчі зморшок: Нове дослідження, які пози для сну найкращі

четвер, 25 квітень 2024, 5:40

Вчені встановили найкращі пози для сну, які можуть позитивно впливати на якість нашого відпочинку та загальний стан організму. Для цього провели спеціальні дослідження. Вони знімали людей під час сну або використовували пристрої, які відстежують їхні р...