Не робіть помилок! Як і скільки варити опеньки

Опеньки посідають особливе місце серед лісових дарів як одні з найпопулярніших і найулюбленіших грибів для тих, хто збирає їх восени. Їх високо цінують за приємний смак, універсальність у кулінарії та високу поживну цінність. Сезон збору опеньок щороку приваблює численних грибників до лісу, адже ці гриби ростуть великими колоніями, завдяки чому їх легко збирати у значній кількості, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Крім чудових смакових якостей, опеньки надзвичайно корисні для здоров’я. Вони багаті на життєво важливі поживні речовини, як-от кальцій і значна кількість фосфору (якої майже стільки ж, скільки в рибі), а також білок (приблизно два грами на сто грамів продукту). Серед вітамінів в опеньках містяться вітаміни c, pp, b2, в1, e, b5, а також важливі мікроелементи, зокрема мідь, цинк, залізо та магній.

Для безпечного вживання і збереження всіх цих корисних властивостей та смаку правильне відварювання є ключовим етапом їхньої кулінарної обробки.

Порадами, скільки та як варити опеньки, поділився Євген Клопотенко.

Підготовка опеньок

Хоча обов’язкового замочування опеньки не потребують, такий спосіб підготовки існує і може бути корисним.

Якщо ви не поспішаєте, очищені гриби можна залити холодною водою та залишити у прохолодному місці (холодильник, холодний балкон) на ніч або на 4–6 годин. Ця процедура допомагає ефективніше видалити залишки бруду та слизу, властивого цьому виду грибів.

Після замочування воду злийте, а гриби промийте двічі-тричі до прозорої води.

Як і скільки варити опеньки

Для безпечного та якісного приготування опеньок використовується метод подвійного відварювання.

  1. Перше відварювання (очищення).Викладіть гриби до каструлі та залийте холодною водою так, щоб вона повністю їх покрила. Поставте на сильний вогонь. Щойно вода закипить і на поверхні з’явиться густа піна, воду негайно злийте, а гриби відкиньте на друшляк і ретельно промийте під проточною водою.
  2. Друге відварювання (основне).

Промиті опеньки знову покладіть до чистої каструлі та залийте свіжою чистою водою. Доведіть воду до кипіння, а потім додайте сіль і спеції за вашим бажанням (це може бути лавровий лист, горошки чорного й духмяного перцю, часник).

Варіть опеньки 20–25 хвилин після повторного закипання води. За потреби знімайте піну з поверхні.

Скільки варити опеньки, як зберегти колір грибів

Важливою рекомендацією є варіння опеньків не довше, ніж 30 хвилин загалом. Перевищення цього часу може призвести до втрати ними форми, кольору та бажаної текстури.

Хоча гриби після відварювання неминуче темнішають через окиснення (це природний процес), його можна сповільнити. Щоб запобігти сильному потемнінню та краще зберегти їхній колір, можна спробувати викладати відварені опеньки одразу в розчин води, солі та невеликої кількості лимонного соку або оцту.

Після відварювання гриби відкидають на друшляк, щоб з них повністю вийшла зайва рідина, і далі готують відповідно до обраного рецепту — смажать, тушкують, маринують.

Це не кава! Популярний напій підвищує кров’яний тиск швидше за сіль

субота, 27 грудень 2025, 17:45

Енергетичні напої здатні піднімати артеріальний тиск швидше і різкіше, ніж сіль. Основні інгредієнти - кофеїн, гуарана та гіркий апельсин (синефрин) - стимулюють серцево-судинну систему, викликаючи викид адреналіну та різке звуження судин, передають Па...

Популярна олія може сприяти набору ваги - що показало нове дослідження

субота, 27 грудень 2025, 17:15

Дослідження Каліфорнійського університету в Ріверсайді показало, що часте споживання соєвої олії може призвести до значного збільшення ваги. Експерименти на мишах продемонстрували: тварини, яких годували їжею з великою кількістю соєвої олії, набирали в...