
Опеньки посідають особливе місце серед лісових дарів як одні з найпопулярніших і найулюбленіших грибів для тих, хто збирає їх восени. Їх високо цінують за приємний смак, універсальність у кулінарії та високу поживну цінність. Сезон збору опеньок щороку приваблює численних грибників до лісу, адже ці гриби ростуть великими колоніями, завдяки чому їх легко збирати у значній кількості, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Крім чудових смакових якостей, опеньки надзвичайно корисні для здоров’я. Вони багаті на життєво важливі поживні речовини, як-от кальцій і значна кількість фосфору (якої майже стільки ж, скільки в рибі), а також білок (приблизно два грами на сто грамів продукту). Серед вітамінів в опеньках містяться вітаміни c, pp, b2, в1, e, b5, а також важливі мікроелементи, зокрема мідь, цинк, залізо та магній.
Для безпечного вживання і збереження всіх цих корисних властивостей та смаку правильне відварювання є ключовим етапом їхньої кулінарної обробки.
Порадами, скільки та як варити опеньки, поділився Євген Клопотенко.
Хоча обов’язкового замочування опеньки не потребують, такий спосіб підготовки існує і може бути корисним.
Якщо ви не поспішаєте, очищені гриби можна залити холодною водою та залишити у прохолодному місці (холодильник, холодний балкон) на ніч або на 4–6 годин. Ця процедура допомагає ефективніше видалити залишки бруду та слизу, властивого цьому виду грибів.
Після замочування воду злийте, а гриби промийте двічі-тричі до прозорої води.
Для безпечного та якісного приготування опеньок використовується метод подвійного відварювання.
Промиті опеньки знову покладіть до чистої каструлі та залийте свіжою чистою водою. Доведіть воду до кипіння, а потім додайте сіль і спеції за вашим бажанням (це може бути лавровий лист, горошки чорного й духмяного перцю, часник).
Варіть опеньки 20–25 хвилин після повторного закипання води. За потреби знімайте піну з поверхні.
Важливою рекомендацією є варіння опеньків не довше, ніж 30 хвилин загалом. Перевищення цього часу може призвести до втрати ними форми, кольору та бажаної текстури.
Хоча гриби після відварювання неминуче темнішають через окиснення (це природний процес), його можна сповільнити. Щоб запобігти сильному потемнінню та краще зберегти їхній колір, можна спробувати викладати відварені опеньки одразу в розчин води, солі та невеликої кількості лимонного соку або оцту.
Після відварювання гриби відкидають на друшляк, щоб з них повністю вийшла зайва рідина, і далі готують відповідно до обраного рецепту — смажать, тушкують, маринують.
Подвійна мийка Franke — ідеальний вибір для кухні. Більше простору, зручність у догляді, сучасний вигляд. Дізнайтесь усі переваги! У сучасному ритмі життя кухня має бути не лише зручною, а й продуманою до дрібниць. Один з елементів, який значно впливає...
Опеньки посідають особливе місце серед лісових дарів як одні з найпопулярніших і найулюбленіших грибів для тих, хто збирає їх восени. Їх високо цінують за приємний смак, універсальність у кулінарії та високу поживну цінність. Сезон збору опеньок щороку...