Неможливо встояти: Відомий кулінар похвалився секретним рецептом поліського борщу

Борщ можна подавати до столу відразу після приготування, але по-справжньому смачним він стане наступного дня.

"А чи знаєте ви, що в далекі часи всі українці були практично вегетаріанцями, тому що м’яса було досить мало і домашніх свиней кололи тільки у свята кілька разів на рік? І тому всі страви були пісними, хіба що зрідка приправлялись смальцем або салом з часником. Цей варіант борщу я знайшов в одному з сіл Полісся, ним зі мною поділився один старий. І знаєте, цей рецепт заслуговує на увагу", - похвалився кулінар Євген Клопотенко знахідкою на своєму сайті, передають Патріоти України, та поділився рецептом, який ми вам теж пропонуємо оцінити.

Борщ виходить дуже насиченим за смаком і кольором, а пахне так апетитно, що просто неможливо встояти.

Інгредієнти:

  • Вода — 2 л
  • Буряк — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Картопля — 3−4 шт.
  • Болгарський перець — ½ шт.
  • Морква — ½ шт.
  • Квашена капуста (з розсолом) — 200 г
  • Томатна паста — 2 ст. л.
  • Мед — 1−2 ст. л.
  • Сіль і перець — за смаком

Покроковий рецепт

1. Приготуйте бульйон на буряках — або просто відвар з буряка. Для цього потрібно почистити буряк, розрізати його навпіл, залити водою і варити 40 хвилин до готовності. Додайте у відвар ½ цибулини і продовжуйте готувати далі.

2. Картоплю (3−4 шт.) наріжте дрібними кубиками і покладіть у буряковий бульйон.

3. Половину моркви наріжте соломкою і додайте в каструлю до бульйону. Нехай все продовжує варитися.

4. Приготуйте зажарку. Для цього болгарський перець (½ шт.) і другу половину цибулини наріжте кубиками та припустіть на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії до м’якості протягом 3−5 хвилин. Додайте томатну пасту (2 ст. л.) і протушкуйте ще 2−3 хвилини.

5. Тепер дістаньте з бульйону буряк, дайте йому трохи охолонути і наріжте шматочками довільного розміру. Він дуже гарячий, тому нарізайте обережно, щоб не обпектися. Поверніть нарізаний буряк у бульйон і туди ж покладіть зажарку.

6. Якщо всі овочі готові, то додайте в борщ квашену капусту з розсолом (200 г). Проваріть 3 хвилини і спробуйте. Тепер настав час довести смак сіллю, перцем і медом (1−2 ст. л.).

Готовий борщ можна залишити на 20 хвилин, щоб він настоявся і наситився ароматами. А можна відправити в духовку з температурою 180 градусів, щоб він протомився 15−20 хвилин. Подавати можна відразу ж гарячим. Хоча ідеального смаку він набуде тільки наступного дня. Народна мудрість.

Чи корисно дрімати після обіду? Можливо, ви робите шкоду собі самі

п’ятниця, 22 серпень 2025, 18:10

Багато людей вважають, що короткий сон після обіду допомагає відновити сили. Однак насправді він може викликати втому, роздратованість або головний біль. Причини цього явища варто знати, щоб уникати неприємних наслідків, передають Патріоти України. Іне...

Дуже смачні, але: Кому не можна їсти кавуни

п’ятниця, 22 серпень 2025, 17:22

Кавуни цінуються за свій освіжаючий смак і багатий поживний вміст. Крім того, вони низькокалорійні, але при цьому надовго залишають відчуття ситості та допомагають швидко вгамувати спрагу. Хоча список їхніх корисних властивостей для здоров'я дуже довги...