Одна з улюблених страв українців: Кілька секретів приготування пельменів

Пельмені – надзвичайно популярна страва на теренах України. Їх вміють готувати у кожному домі, але чи всі ми готуємо їх правильно? На перший погляд пельмені – дуже проста страва. Тісто, фарш, окріп – і справу зробено. Але не все так просто, як здається. Декілька невірних кроків – і страва матиме далеко не найкращий смак. Давайте поглянемо, як зробити все правильно, пропонують Патріоти України.

Тісто

Тісто для пельменів має добре ліпитися, не розварюватися та триматися. Порушення пропорцій рідини та борошна – і надіям на чудовий результат кінець.

Також треба пам'ятати, що тепла рідина зробить тісто твердим і жорстким, тому перед початком приготування воду чи іншу рідину треба охолодити.

Перед ліпленням пельменів тісто треба на годину помістити у холодильник – так борошно віддасть клейковину. Завдяки цьому тісто стане більш еластичним та не буде рватися.

Менше борошна – ніжніша страва. Не поспішайте, розкачуйте тісто невеликими порціями. Ідеальна товщина тіста пельменів – 2 міліметри.

Соковитий фарш

Яке б м'ясо ви не обрали для фаршу – його соковитості буде недостатньо. Спочатку перемеліть м'ясо на м'ясорубці, що має ришітку з великими отворами. Додайте спеції, рідину (інколи використовують молоко) та залиште на годину у холодильнику.

Накладати начинку потрібно помірно, щоб краї легко зчіплювалися. Не треба давати багато начинки – вона вилетить з тіста та опиниться в просто у воді. Навряд чи це саме той результат, якого ви домагаєтесь при приготуванні пельменів.

Як правильно варити

Доволі поширеним прийомом є додавання в окріп 1 столової ложки оцту. Це допоможе запобігти передчасному розварюванню тіста.

Як свіжі, так і заморожені пельмені треба кидати лише в киплячу воду. На 1 кілограм пельменів треба як мінімум 4 літри води. Щойно приготованих пельменів треба кидати менше – щоб не злипалися.

Варити пельмені треба 7 хвилин до того, як почнуть спливати, та ще 3 – 4 хвилини після того, як вони опинились на поверхні.

Джерело: 24 канал

Які вітаміни варто приймати взимку - порада експерта

п’ятниця, 26 грудень 2025, 18:15

Взимку через нестачу сонячного світла та обмежений доступ до свіжих продуктів організм частіше відчуває дефіцит важливих вітамінів. Експертка з харчування Таня Фрайріх радить звернути особливу увагу на п’ять ключових поживних речовин, передають Патріот...

Не робіть помилок! Чому не виходить приготувати прозорий бульйон

п’ятниця, 26 грудень 2025, 17:42

Прозорий, ароматний бульйон часто здається простою стравою, але на практиці виходить не в усіх. Навіть з якісних продуктів він може стати каламутним, блідим і без виразного смаку. Причина зазвичай не в курці чи каструлі, а в дрібних помилках під час ва...