Щорічно 3 серпня святкують Міжнародний день кавуна. І якщо ви ще не пробували цього літа його соковиті плоди, так як побоюєтеся можливих проблем зі шлунково-кишковим трактом і отруєнь через нітрати, радимо вам розібратися, як правильно їх вибирати, передають Патріоти України.
Стиглий і смачний кавун можна вибрати, виконавши кілька простих маніпуляцій:
1. Спочатку постукайте по ньому.
У відповідь повинен пролунати дзвінкий звук. А якщо у відповідь - глухий - плід недостатньо соковитий. Це може свідчити про те, що його або занадто рано зірвали, або він вже перезрів. Якщо ви сумніваєтеся, спробуйте зробити це з кількома кавунами.
2. Стисніть кавун із двох сторін.
Якщо під час цього ви почуєте характерний хрускіт, плід хорошої якості. Його можна сміливо купувати та їсти.
3. Огляньте кавун - у дозрілого буде яскрава жовта пляма.
Жовта пляма - це місце, де він стикався із землею. Чим вона яскравіша та інтенсивніша, тим краще. Вона свідчить про те, що сонця йому було більш ніж достатньо - відповідно, кавун стиглий і соковитий.
4. Погляньте на "хвостик" - у стиглого кавуна він буде сухим.
Досвідчені господині радять звертати увагу не тільки на "хвостик", але і на місце, звідки він виходить. Воно повинно бути сухим. Якщо "хвостик" зеленуватий і вологий - від покупки краще всього відмовитися.
5. Зверніть увагу на розмір кавуна.
Не варто брати занадто великі (так як вони можуть бути такими через надмірність різних хімікатів) і занадто маленькі плоди (незрілі). Оптимальна вага - близько 6-9 кг.
6. Огляньте плід з усіх боків.
Шкірка стиглого кавуна повинна бути щільною і міцною, а також яскравою і блискучою, з контрастними смужками. Також на ній не повинно бути ніяких тріщин, вм'ятин, надрізів, підгнилих місць - вони свідчать про погану якість плоду. Під час транспортування в них можуть потрапити різні бактерії, що призведе до отруєнь.
7. Також можна потерти кавун рукою і понюхати його.
Якщо запах буде схожий на запах свіжоскошеної трави - такий кавун сирий, недозрілий, і від такої покупки краще відмовитися.
8. Якщо у кавуна велика відстань між смугами, то такий плід вважається солодким і смачним, тому увагу потрібно звертати ще й на цей факт.
9. Купуйте кавуни в перевірених місцях.
Краще не купувати кавуни на стихійних ринках поблизу від доріг - вони вбирають у себе з атмосфери різні речовини, в тому числі й шкідливі.
10. Ну і в самому кінці - спробуйте кавун на смак.
Попередньо його необхідно промити під гарячою водою з милом або харчовою содою, потім залишити на 10 хвилин у воді. Після розрізання його м'якоть повинна бути зернистою, цукровою, солодкою на смак і такою, що тане в роті.
Як у домашніх умовах перевірити кавун на нітрати:
1. Опустіть цілий кавун у ванну з водою.
Якщо в кавуні міститься велика кількість нітратів, він піде на дно, а якісний - спливе.
2. Розчавіть невеликий шматочок кавуна в склянці кип'яченої або дистильованої води.
Залиште його в такому вигляді приблизно на 15 хвилин. Якщо кавун не містить велику кількість хімічних речовин, він забарвить воду в блідо-рожевий відтінок. Якщо ж навпаки - вода стане яскраво-червоного відтінку з фіолетовим відливом.
3. Перевірте за допомогою нітратоміра або екотестера.
Для цього необхідно купити відповідний прилад, прийти в магазин, вибрати кавун і вставити зонд в його м'якоть. Вибрати за допомогою меню досліджуваний продукт і натиснути на кнопку вимірювання.
4. Про те, що кавун "годували" нітратами, можуть "розповісти" насіння і прожилки.
Якщо всередині кавуна багато білого насіння, значить, його ретельно "годували" нітратами. У якісному кавуні насіння чорного або коричневого кольору, але не білого. У м'якоті також не повинно бути великої кількості жовтих і білих прожилок.
5. Кавун із нітратами має кислий запах і смак.
Такий плід точно не потрібно дегустувати, а особливо давати дітям. У той же час, якщо над кавунами в точці продажу літають оси - значить, плоди без нітратів і пестицидів і дуже солодкі.
Буває, що після прання улюблені джинси сідають і вже не сидять так, як вам би того хотілося. Не варто поспішати до ательє чи витрачати кошти на нову річ. Існують способи розтягнути джинси в ширину та довжину. Як це зробити - читайте в матеріалі ТСН.ua,...
Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...