Писанка та крашанка: У чому між ними різниця, і яке яйце не їдять на Великдень

Незмінним атрибутом великодніх свят поряд із паскою є яйце. Святково розфарбовані писанки, крашанки та крапанки прикрашають великодній стіл і вважаються символом перемоги життя над смертю. При цьому в їжу вживають не всі види яєць, передають Патріоти України.

Чим відрізняються писанка від крашанки, і який зміст вкладали у ці символи наші предки, розповіло видання rbc.ua.Символічний зміст у яйце вкладали ще наші пращури. У давніх слов'ян-язичників яйце вважалося символом зародження життя та символом самого життя. Традиція прижилася і перейшла з язичницьких вірувань у християнську добу. Згідно з переказами, свята Марія Магдалина повідомила римського імператора Тіберія про воскресіння Ісуса, подарувавши йому яйце – як символ воскресіння та перемоги життя.

З того часу ритуали, пов'язані з фарбуванням яєць до великоднього столу, міцно увійшли в традиційні приготування до свята. А сам ритуал фарбування поступово перетворився на мистецтво, що передається від покоління до покоління.

Без крашанок тепер не обходиться великодній стіл. І навіть ті, хто у повсякденному житті яєць не вживає, за великоднім столом обов'язково мають скуштувати хоч одну крашанку.

Великодні яйця відрізняються як зовнішнім виглядом, так і технологією фарбування

Найбільш прості у виготовленні крашанки. Вони зазвичай монохромні. Їх забарвлюють у яскраві кольори або харчовою фарбою, або відваром лушпиння цибулі. Ці яйця йдуть як окрема страва до святкового столу. Крашанки, як правило, готують перед самим Великоднем, у суботу.

А ось писанки раніше не призначалися для їжі. Ці яйця вимагають більш кропіткої праці, і розглядати їх можна як окремий вид мистецтва. Яйце розписується вручну різними орнаментами та візерунками. Майстерність розпису писанок дійшла до нашого часу і навіть стала окремою гілкою декоративно-ужиткового мистецтва. Так ось, писанки не призначені для їжі. Яйце розписувалося сирим. А вже для того, щоб зберегти його від псування, яйце запікали в печі. Писанки зазвичай розписували протягом Страсного тижня, найчастіше – у Чистий четвер.

Ще один напрямок розпису яєць – крапанки. За цієї технології яйце фарбується повністю в монохромний колір, а потім на нього бризкають фарбою іншого кольору, і воно виходить у цятку.

Ще один вид великоднього яйця – драпанка. За такої технології яйце спочатку забарвлюють у темний колір, а потім на темному тлі видряпують світлі візерунки. Це роблять голкою, шилом або навіть цвяхом.

З пофарбованими яйцями пов'язані різні повір'я

Зокрема, існувало повір'я, що крашанки та писанки, які були освячені у церкві, охороняють будинок від пожеж. Тому парочку таких яєць приховували за іконою і зберігали там цілий рік – до Великодня.

Шкаралупу від з'їдених крашанок кидали в річку. Наші пращури вірили, що течія річки через тиждень донесе ці яскраві шматочки шкаралупи до померлих родичів, і так вони дізнаються, що настало свято, та радітимуть разом зі своїми живими нащадками.

Звичайно, зараз багато цих вірувань і ритуалів збереглися тільки в елементах фольклору. Однак і нині, в епоху штучного інтелекту та космічних польотів, ми традиційно розписуємо яйця до свята – з надією, що життя таки переможе

А ви це знали? Скільки років можна зберігати консервацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:28

Напевно, у кожної української господині стоїть кількадесят баночок домашніх заготовок у погребі. Адже консервація - це чудовий спосіб зберегти смак та користь продуктів упродовж кількох років, передають Патріоти України. Втім, варто бути обачними і сл...

Просто оберіть картинку! Яким словом вас можна описати - тест на визначення особистості

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:12

У світі немає двох ідентичних особистостей, кожна людина неповторна і унікальна. Однак часто деякі риси характеру йдуть в парі. Тому уподобання людини можуть розповісти про її характер, передають Патріоти України. Цей простий тест визначить, яким слово...