Розставлено крапки над "і": Чи можна смажити на оливковій олії

Оливкова олія є невід'ємною складовою частиною середземноморської дієти. Але чи можна смажити на оливковій олії? Давайте розбиратися, передають Патріоти України з посиланням на ТСН

Чи можна смажити на оливковій олії

Згідно з історичними свідченнями, перше задокументоване використання оливкової олії відноситься до 4000 року до нашої ери. Цей продукт був відомий в Індії, Вірменії, Палестині. Але нині він найбільше асоціюється з Грецією, Італією і Іспанією.

Оливкову олію справедливо вважають однією з найкорисніших в світі. І лікарі стверджують, що на ній можна навіть смажити. Однак, варто звернути увагу на певні нюанси.

Раніше вирішальним фактором для вибору оливкової олії для смаження була температура димлення, проте, згідно з останніми дослідженнями, це не головне. Велике значення має метод приготування їжі. Наприклад, смаження на сковороді гірше, ніж смаження у фритюрі. Різні види продуктів, посмажені на оливковій олії, можуть збагачуватися корисними для організма сполуками: каротиноїдами, фенолами тощо.

На якій оливковій олії можна смажити

Вибираючи олію для смаження, завжди звертайте увагу на їхню температуру димлення. Нагріваючись до цієї позначки, вона починає змінювати свій хімічний склад.

Рафінована оливкова олія

Переносить високі температури досить добре, може зберігатися тривалий період, відрізняється менш вираженим запахом. Для оливкової олії extra virgin точкою димлення є 160–190 °C, а для virgin — до 210 °C.

Нерафінована оливкова олія

Цей вид відрізняється більш вираженим смаком та запахом, оскільки вона не проходить оброблення. Тому вона містить і більше вітамінів та інших корисних речовин. Однак нагрівання така олія переносить гірше. Температура димлення становить 180–190 °С.

Важливо запам'ятати: яку б олію ви не використовували для смаження, його можна заливати лише раз. Обсмажувати щось у олії, яка залишилася на сковороді небезпечно для здоров'я.

Джерело: ТСН.ua

Як вибрати ідеальний iPad у 2025 році: гід від Foxtrot

вівторок, 25 листопад 2025, 18:17

Помилка у виборі iPad коштує дорого — в кращому випадку доведеться миритися з повільною роботою, в гіршому — планшет припадатиме пилом на полиці. Лінійка 2025 року пропонує чотири моделі, кожна з яких є найкращою для своїх завдань, але абсолютно не під...

Бережіться! ТОП-5 звичок, які погіршують зір

вівторок, 25 листопад 2025, 17:50

Як це може зашкодити очам - розповідає офтальмолог мережі «Новий Зір» Руслан Казбекович Тамбієв, лікар вищої категорії, офтальмохірург, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. У повсякденному житті ми рідко замислюємося, що часто перенавантажує...