Секрети виживання: Як у Фінляндії жителі справляються із сильними морозами

Фінська зима не є українською - температури в -20 градусів у цій країні вважаються звичайними для зимового сезону. Іноді стовпчик термометра може опуститися до -40 за Цельсієм, а північних частинах понад місяць не встає сонце. У такому суворому кліматі фіни не лише адаптувалися, а й зберігають активність завдяки неочевидним секретам життя, передають Патріоти України.

Щоб не опинитися в морозилці, потрібно одягати кілька шарів одягу. Це стосується і ніг — зверху кальсонів або нижніх штанів обов’язково надягають вітро та вологозахисні. Також використовують щільні важкі пальта.

Фіни воліють натуральні матеріали — шерсть мериноса, альпаку, яка, мохер, овчину. У тому числі і для нижнього шару. Як місцеві жителі, так і досвідчені туристи країною радять уникати бавовни навіть у піддіванні під основний одяг. Він утримує вологу та не ізолює від холоду. Рекомендується три основні шари – шар з тонкої вовни близько до шкіри, теплий щільний середній шар типу вовняного светра та куртка. Модель кращевибирати довше, щоб закривала нижню частину тіла, хоча б частково. Важливою характеристикою є вітрозахисність. Вона актуальна і для теплих штанів, які носять фіни поверх.

Тримайте руки, голову та ноги в теплі та сухості

Вибір правильних шкарпеток дуже важливий. Якщо вони намокають, не відводять вологу або погано сидять, це може призвести до замерзання та мозолів. Бавовняні не підходять, вважають фіни і віддають перевагу шерсті, акрилу або їх суміші. Взуття рекомендують брати на розмір більше, щоб ногам було вільно та поміщалися товсті шкарпетки.

Не менш важливими є щільні шапка і рукавички. Місцеві жителі часто носять аксесуари з натуральної оленячої шкіри – вони допомагали виживати жителям Лапландії задовго до винаходу централізованого опалення та пуховиків.

Зимове здоров’я

Крім хандри, що виникає у жителів Фінляндії через довгу зиму, є й низка проблем, які актуальні скрізь, де температура опускається нижче нуля. Місцеві радять використовувати протисонцевий крем та окуляри у разі яскравого сонця, а також використовувати бальзам для губ та лосьйон для рук, щоб запобігти їх обвітрюванню та пересиханню шкіри. У серйозних випадках мороз і вітер здатні призвести до неприємних наслідків у вигляді висипу та почервоніння або навіть обмороження.

Всього дві ночі недосипання змушують нас відчувати себе старшими на роки! Що показали дослідження

середа, 24 квітень 2024, 18:54

Завдяки дослідженням вчені виявили, що всього лише дві ночі недосипання змушують людину почуватися на понад чотири роки старшою, ніж вона є насправді, передають Патріоти України. Відповідно до результатів дослідження, що були опубліковані в журналі Pr...

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, як ви реагуєте на виклики долі

середа, 24 квітень 2024, 18:12

Справжня сутність людини розкривається у складних та стресових ситуацій. Іноді ми й самі дивуємося, своїм вчинкам у складні життєві моменти, хтось може проявляти неймовірну сміливість, а хтось може несподівано зрадити, передають Патріоти України. Проп...