Шахраї масово вдають співробітників банків: ТОП-4 питання, які видадуть афериста

В Україні за останній рік помітно активізувалися карткові шахраї. Вони "увели" з рахунків українців на 46% більше коштів, ніж роком раніше. Більшість грошей вкрали за допомогою т.зв. соціальної інженерії. Найпопулярніша схема обману – шахраї представляються співробітниками банків і виманюють секретні дані карток.

Там виділили низку питань та тез, які ніколи не пред'являтиме клієнту жоден працівник банку:

  • Запевняти, що доступ до рахунку отримали сторонні особи

Після такого вступу шахраї зазвичай одразу переходять до ключової фази "обробки" жертви. Зокрема, випитують фінансові дані нібито для запобігання шахрайству. Отримавши необхідні дані, аферисти виводять гроші із картки довірливого українця.

  • Просити надати інформацію про картки та рахунки через планову перевірку даних або у зв'язку з війною

Ще одне класичне "пояснення", навіщо людині потрібно розголошувати персональні дані. Насправді, такі перевірки із залученням клієнтів взагалі не проводяться.

  • Повідомляти про кібератаку на IT-систему банку та просити переказати гроші на тимчасовий безпечний рахунок

Насправді такий рахунок виявляється рахунком шахрая. Слідкуйте за інформацією щодо технічних збою банку на його офіційному сайті та підтверджених сторінках у соцмережах.

  • Просити встановити програму віддаленого доступу для посилення заходів безпеки

Такі програми дозволяють отримати повний доступ до пристрою жертви, що допомагає аферистам вивідати дані онлайн-банкінгу та вкрасти гроші. Банки ніколи не користуються такими інструментами.

Крім того, шахраї вже навчилися підміняти телефонні номери, щоб імітувати дзвінки та SMS від банків та офіційних установ. Тобто дзвонить чи пише шахрай, а на екрані телефону відображається номер банку, пенсійного фонду, податкової, поліції тощо.

Родина оцінить! Як приготувати смачну альтернативу сирникам з кисломолочного сиру і яблук

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:10

Якщо є яблука та кисломолочний сир, можна приготувати цілу гору всіляких десертів, починаючи з тих самих сирників. Але коли сирники неабияк набридли або чимось треба зустріти несподіваних гостей, то приготуйте шарлотку з яблуками. Ніякого клопоту, а вс...

А ви це знали? Який вид вершкового масла найкорисніши

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:50

Деякі види продукту - це просто маргарин, який видають за вершкове масло недобросовісні виробники, передають Патріоти України. Вершкове масло – це саме той продукт, який ми вживаємо щодня. Ми намащуємо його на бутерброди, додаємо до різноманітних стра...