Коли організм стикається з інфекцією, імунітет працює на максимумі. Під час хвороби поживні потреби змінюються і правильне харчування може допомогти одужати значно швидше. Йдеться, зокрема, про продукти, що містять необхідні вітаміни, мікроелементи, білки, Омега-3 та пробіотики, передають Патріоти України.
Про це OBOZREVATEL розповіла лікарка та health-експертка Уляна Вернер. За її словами, для підтримки імунної системи варто вживати їжу, насичену вітамінами D, A, C, E.
Підтримка імунітету
Так,вітамін D відіграє ключову роль у підтримці імунітету та запобіганні запалень. Він сприяє виробництву пептидів, які борються зі збудниками інфекцій. Може бути синтезований в шкірі під дією сонячного випромінювання, а також міститься в харчових джерелах, таких як жирна риба (лосось, сардини), яйця та деякі види грибів.
У свою чергу вітамін A зміцнює слизові оболонки, які відіграють роль у боротьбі з інфекціями. Він також важливий для розвитку і функціонування білих кров'яних клітин. Джерелами вітаміну A є овочі помаранчевого та червоного кольору: морква, кабачки, червона паприка, а також спориш, яйця та молочні продукти.
Вітамін C допомагає підвищити активність білих кров'яних клітин, які борються з інфекціями. На нього багаті паприка, ківі, цитрусові (апельсини, грейпфрути), полуниця.
Вітамін E є антиоксидантом, який допомагає захищати клітини організму від пошкоджень внаслідок окислення. Він може підтримати імунну систему, забезпечуючи здоровий рівень окиснення в організмі. Джерелами вітаміну E є горіхи, насіння, рослинні олії та зелені листові овочі.
Також важливі для підтримки імунної системи мікроелементи – цинк і селен, які містяться в горіхах, насіннях та морепродуктах.
Забезпечення енергії
Оскільки організм витрачає більше енергії на боротьбу з інфекцією, йому необхідні поживні білки. Споживайте легкі білкові джерела, які не надмірно навантажують шлунково-кишковий тракт. Це може бути куряче м'ясо без шкірки, риба та бобові.
Протизапальні властивості
Омега-3 жирні кислоти, які сприяють зменшенню запалення, можуть допомогти швидшому одужанню. Така риба як лосось, сардина, макрель, є багатим джерелом омега-3.
Гідратація та відновлення
Під час хвороби важливо підтримувати гідратацію організму. У цьому можуть допомогти багаті на воду фрукти та овочі: апельсини, кавуни, огірки та помідори, завдяки своєму вмісту води, допоможуть утримати оптимальний рівень рідини.
Підтримка шлунково-кишкового тракту
Щоб підтримувати здоров'я шлунково-кишкового тракту під час захворювання, слід споживати їжу, багату пробіотиками, радить лікарка. Це можуть бути йогурти з живими культурами, кефір, квашена капуста.
Крім того, Уляна Вернер наголосила, що під час хвороби важливо пити гарячі напої: теплий чай з медом та лимоном може сприяти розслабленню та заспокоєнню горла. Також слід вживати супи на основі нежирних бульйонів з додаванням різних видів овочів та м'яса, які допоможуть забезпечити організм необхідними поживними речовинами та рідинами.
"Пам'ятайте, що харчування грає ключову роль у підтримці організму під час захворювання. Споживайте продукти, які допоможуть підтримати імунну систему, забезпечити енергією та відновити організм. Однак враховуйте особливості вашого стану здоров'я та консультуйтеся з фахівцем, якщо у вас є особливі дієтетичні потреби або обмеження", – зазначила лікарка.
Втрата ваги часто здається складною та нелегкою задачею, але правильний вибір їжі та напоїв може значно спростити цей процес. Дієтологи стверджують, що поєднання певних продуктів допоможе оптимізувати ваші зусилля в боротьбі за струнку фігуру, передают...
Професійні кухарі розкрили секрет, як приготувати ідеальну гречану кашу, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Гречка – це традиційна страва практично для кожної української родини. І досвідчені господині мають свої секрети приготування цієї ...