Сіль є найзатребуванішою спецією для приготування всіх страв, її навіть додають у десерти. Але потрібно обов'язково пам'ятати, що сіль затримує рідину в організмі, тому фахівці рекомендуют не зловживати нею, і потрібно знати, скільки грамів солі на день є безпечними для організму. передають Патріоти України.
Нутриціологиня Анастасія Голобородько поділилася в Telegram корисними порадами, скільки солі можна з'їдати на день і чому вона є дуже важливою для організма.
"Без солі людина жити не зможе, це важливий електроліт і регулятор. Звичайна кухонна сіль – натрій хлор – NaCl – це 39% Na і 60% Cl. Вся вода в організмі є у вигляді соляного розчину, його ще називають "фіз.розчин" – це 0,9% розчин солі", – розповідає фахівчиня.
Навіщо сіль потрібна для організму
Експерт зазначила, що сіль потрібна для утримання осмотичного тиску. Це тиск межі двох розчинів, це мембрана оболонки клітин. Якщо ми втрачаємо сіль – осмотичний тиск порушується, клітини у такому стані працювати не можуть. Особливо спорт vs сольові дієти – не працює!
Друга важлива функція солі – травлення. Харчова сіль збільшує дію слини, а слина – перший протизапальний травний агент. Засвоєння сюди ж! Ми з віком і накопиченими звичками в харчуванні втрачаємо здорову кислоту шлунка. сіль (NaCl), якщо солі немає – білок не засвоюватиметься. Пепсиноген – фермент шлункового соку активується соляною кислотою. Без нього не буде перетравлення білків. Навіть лікувально-профілактичні води для шлунково-кишкового тракту завжди солоні. Білки мають +- складний метаболізм, що вміє давати "побочки": розщеплюються на складові і виділяють вільну сірку, яка може дати отруйну сірчану кислоту, але під дією солі, що розпадається на хлор і натрій, сірка нейтралізується натрієм, а хлор йде у здоровий стимул соляної кислоти шлунка", – розповіла нутриціологиня.
Сіль та стрес
"Сіль потрібно їсти для регулювання стресу і збереження надниркових залоз. У регуляції нервової системи, у роботі надниркових залоз – маленьких, але вкрай важливих ендокринних органів, саме за рівнем Na в аналізах дивимося, чи не працюють нанос надниркові залози від хронічного навантаження і чи не підвищений той же кортизол поза нормами", – розповіла фахівчиня.
Скільки солі можна давати дітям
"Доза для дітей – маленька. А ще варто пам'ятати, що основну сіль ми отримуємо не з доданої, а із готових продуктів: хліб, консерви, ковбаси ", – підсумувала експертка.
Ранньовесняні роботи на городі набирають обертів, і особливе місце серед них займає вирощування огірків. Щоб насолоджуватися рясним урожаєм у майбутньому сезоні, садівники повинні пам’ятати про регулярне підживлення цих овочів. Щоб огірки вражали своїм...
Ми звикли думати, що наше здоров’я залежить від харчування, наявності хвороб чи стресів. Та насправді наш організм щодня стикається з підступнішими ворогами — звичками, які здаються нешкідливими на перший погляд. Однак саме вони мають ефект накопичення...