Сіль рятує від стресу? Фахівчиня пояснила, скільки її можна їсти без шкоди для організму

Сіль є найзатребуванішою спецією для приготування всіх страв, її навіть додають у десерти. Але потрібно обов'язково пам'ятати, що сіль затримує рідину в організмі, тому фахівці рекомендуют не зловживати нею, і потрібно знати, скільки грамів солі на день є безпечними для організму. передають Патріоти України.

Нутриціологиня Анастасія Голобородько поділилася в Telegram корисними порадами, скільки солі можна з'їдати на день і чому вона є дуже важливою для організма.

"Без солі людина жити не зможе, це важливий електроліт і регулятор. Звичайна кухонна сіль – натрій хлор – NaCl – це 39% Na і 60% Cl. Вся вода в організмі є у вигляді соляного розчину, його ще називають "фіз.розчин" – це 0,9% розчин солі", – розповідає фахівчиня.

Навіщо сіль потрібна для організму

Експерт зазначила, що сіль потрібна для утримання осмотичного тиску. Це тиск межі двох розчинів, це мембрана оболонки клітин. Якщо ми втрачаємо сіль – осмотичний тиск порушується, клітини у такому стані працювати не можуть. Особливо спорт vs сольові дієти – не працює!

Друга важлива функція солі – травлення. Харчова сіль збільшує дію слини, а слина – перший протизапальний травний агент. Засвоєння сюди ж! Ми з віком і накопиченими звичками в харчуванні втрачаємо здорову кислоту шлунка. сіль (NaCl), якщо солі немає – білок не засвоюватиметься. Пепсиноген – фермент шлункового соку активується соляною кислотою. Без нього не буде перетравлення білків. Навіть лікувально-профілактичні води для шлунково-кишкового тракту завжди солоні. Білки мають +- складний метаболізм, що вміє давати "побочки": розщеплюються на складові і виділяють вільну сірку, яка може дати отруйну сірчану кислоту, але під дією солі, що розпадається на хлор і натрій, сірка нейтралізується натрієм, а хлор йде у здоровий стимул соляної кислоти шлунка", – розповіла нутриціологиня.

Сіль та стрес

"Сіль потрібно їсти для регулювання стресу і збереження надниркових залоз. У регуляції нервової системи, у роботі надниркових залоз – маленьких, але вкрай важливих ендокринних органів, саме за рівнем Na в аналізах дивимося, чи не працюють нанос надниркові залози від хронічного навантаження і чи не підвищений той же кортизол поза нормами", – розповіла фахівчиня.

Скільки солі можна давати дітям

"Доза для дітей – маленька. А ще варто пам'ятати, що основну сіль ми отримуємо не з доданої, а із готових продуктів: хліб, консерви, ковбаси ", – підсумувала експертка.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...