У понеділок, 8 березня, розпочнеться тиждень перед Великим постом. Народознавці й досі сперечаються, яка назва цього тижня (Масниця, Масляниця, Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень) була більш поширена на теренах України чи в окремих її регіонах, і що варто в цей час готувати – вареники чи млинці. А кулінари і дослідники традиційної кухні пропонують рецепти не лише на різні смаки, а й для прихильників різних версій. Адже насправді звичаї могли відрізнятися навіть у двох сусідніх селах, не кажучи вже про регіони, які віддалені один від одного на кілька сотень кілометрів. Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує господиням приготувати осучаснені вареники до солодкого столу, передають Патріоти України.
"Тут все просто: на 30-35 вареників треба 300 г борошна вищого гатунку та 200 мл води (окріп), 3 г солі та 20 г олії. Тоді тісто буде пружним та гнучким. Можете олію не додавати, це за бажанням. У залежності від якості та характеристик борошна пропорції можут змінитися. Тоді вносите корективи. Головне – тісто має бути пружним, не липнути до рук і легко розкачуватися качалкою", – наголошує кулінарка.
"200 г чорносливу без кісточок, бажано в'яленого, порізати шматочками, 200 г макової начинки (є готова в магазинах) або перетерти мак із цукром. Змішати мак і чорнослив", – продовжує Павлова.
А далі все так, як з іншими варениками чи пиріжками: розкачати тісто, вирізати кружечки, начинити вареники – чайна ложка суміші чорносливу з маком на один вареник.
Олена готувала їх на парі протягом 15-20 хвилин, а можна традиційно зварити у воді.
"Подавати, посипавши цукром або поливши медом, дуже смакують вони й зі сметанкою. Цікава та "яскрава" на смак начинка", – запевняє вінничанка.
Редиска – одна з перших культур, які висівають навесні. Але навіть досвідчені городники нерідко стикаються з проблемою стрілкування, коли замість соковитого коренеплоду рослина витягується вгору. У такому разі редиска стає твердою, волокнистою, гіркою ...
Чому ін’єкційні препарати (ботулотоксини, гіалуронова кислота, філери, біоревіталізанти тощо), потрапляють не туди, куди мали б, та чому можують призвести до незворотної втрати зору, розповів офтальмолог вищої категорії, офтальмохірург, кандидат медичн...