У понеділок, 8 березня, розпочнеться тиждень перед Великим постом. Народознавці й досі сперечаються, яка назва цього тижня (Масниця, Масляниця, Колодій, Запусти, Пущення, Заговини, Сирний тиждень) була більш поширена на теренах України чи в окремих її регіонах, і що варто в цей час готувати – вареники чи млинці. А кулінари і дослідники традиційної кухні пропонують рецепти не лише на різні смаки, а й для прихильників різних версій. Адже насправді звичаї могли відрізнятися навіть у двох сусідніх селах, не кажучи вже про регіони, які віддалені один від одного на кілька сотень кілометрів. Дослідниця подільської кухні Олена Павлова пропонує господиням приготувати осучаснені вареники до солодкого столу, передають Патріоти України.
"Тут все просто: на 30-35 вареників треба 300 г борошна вищого гатунку та 200 мл води (окріп), 3 г солі та 20 г олії. Тоді тісто буде пружним та гнучким. Можете олію не додавати, це за бажанням. У залежності від якості та характеристик борошна пропорції можут змінитися. Тоді вносите корективи. Головне – тісто має бути пружним, не липнути до рук і легко розкачуватися качалкою", – наголошує кулінарка.
"200 г чорносливу без кісточок, бажано в'яленого, порізати шматочками, 200 г макової начинки (є готова в магазинах) або перетерти мак із цукром. Змішати мак і чорнослив", – продовжує Павлова.
А далі все так, як з іншими варениками чи пиріжками: розкачати тісто, вирізати кружечки, начинити вареники – чайна ложка суміші чорносливу з маком на один вареник.
Олена готувала їх на парі протягом 15-20 хвилин, а можна традиційно зварити у воді.
"Подавати, посипавши цукром або поливши медом, дуже смакують вони й зі сметанкою. Цікава та "яскрава" на смак начинка", – запевняє вінничанка.
Дієтологу Джону Шарффенбергу — 101 рік, і він не тільки продовжує водити свою червону Toyota Prius, а і їздить усім світом, розповідаючи, як прожити довго і при цьому залишатися бадьорим, передають Патріоти України. Як пише Тoday, він не супергерой і н...
12 квітня за новим стилем (25 квітня за старим) вшановує пам'ять преподобного єпископа Василя Парійського, священномученика Зінона Веронійського та преподобного Ісаака Сиріна. За юліанським календарем вшановують преподобного Іоанна Ліствичника, нагадую...