Для тих, кому було трохи замало новорічних і різдвяних свят, існує ще одне – Старий Новий рік, його ми будемо проводжати-зустрічати з 13 на 14 січня.
Якщо вам хочеться здивувати своїх гостей оригінальними закусками, то, можливо, якась з цих прикрашатиме ваш святковий стіл, передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.
Ледачі профітролі
250 г – тісто листкове бездріжджове
150 г -м'який сир
150 г – червона риба слабосолена
Спосіб приготування
Тісто злегка розкатати і вирізати з нього невеликі кружечки, квадратики (кому як зручно). Перекласти на деко і випікати в розігрітій до 200° печі 20 хвилин до золотистого кольору, дати охолонути.
Додати рибу, огірок і зелень у сир і ретельно перемішати.
Заготовки з тіста надрізати, але не до кінця, щоб вийшли "черепашки".
Наповнити начинкою.
Мафіни з печерицями
450 г – філе курячої грудки
150 г – печериці
1 шт. – яйце
30 г – кріп
3 зуб – часник
50 г – йогурт натуральний
40 г – твердий сир
сіль, спеції за смаком
Спосіб приготування
Філе і кріп дрібно нарізати. Додати яйце, сіль, спеції.
Печериці посолити, поперчити.
У форми для мафінів викласти курячу суміш.
В середину кожного мафіна вставити по одній печериці.
Зверху змастити йогуртом і посипати тертим сиром.
Запікати 20-25 хвилин.
Оселедець під шубою в багеті
1 багет з гладкою поверхнею (без надрізів)
1 варений буряк середнього розміру (340 г)
200 г вершкового або плавленого сиру
10-20 г ріпчастої цибулі
1 цілий слабосолоний оселедець (350 г)
Кілька гілочок кропу
10 шт. корнішонів
50 г вершкового масла
2 курячих яйця
Спосіб приготування:
Буряк середнього розміру відваріть до готовності. Остудіть, очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці. З натертого буряка обов'язково вичавіть сік.
Відваріть яйця, охолодіть, очистіть і натріть на дрібній тертці.
У мисці з'єднайте вершковий сир, яйця і розм'якшене вершкове масло.
Розімніть виделкою, щоб маса стала однорідною. Розділіть сирно-яєчну суміш навпіл по двох мисках.
В одну додайте вичавлений буряк. Добре перемішайте.
В іншу сирну частину додайте нарізаний кріп, перемішайте.
Очистіть оселедець від тонкої плівки, голови, плавників і хвоста. Видаліть хребет і всі дрібні кісточки.
Візьміть багет і зробіть розріз уздовж, не прорізаючи його до самого кінця. Розкрийте і видаліть м'якуш, залишаючи стінки товщиною 1 см.
Нанесіть на багет рівномірним шаром бурякову масу, зверху намажте білу сирну масу з кропом.
Посипте дрібно порізаною цибулею. На одну частину багета покладіть філе риби.
Зверху викладіть в ряд доріжку з корнішонів.
Накрийте другою частиною багета і щільно притисніть. Добре загорніть його в харчову плівку і відправте в холодильник мінімум на 3 години.
Наріжте багет на скибочки і подавайте до столу. Закуску можна викласти на салатні листя і прикрасити зеленню.
Картопляні крокети з куркою
500 г картоплі
1 ч. л. солі
1 цибулина
1 варене яйце
400 г відвареного м'яса птиці без шкіри і кісток
1 ч. л. родзинок
1 ст. л. вершкового масла
1 ч. л. нарубаної зелені петрушки
1/4 ч. л. сушеного чебрецю
1 ст. л. м'ясного бульйону
1 жовток
2-3 ст. л. кукурудзяної муки
Олія – для смаження
Спосіб приготування:
Картоплю очистити, розрізати на четвертинки, варити 25-30 хвилин в підсоленій воді.
Лук, яйце і м'ясо птиці дрібно порізати. Ізюм сполоснути під теплою водою, обсушити.
На розігрітому вершковому маслі посмажити цибулю до прозорості, додати зелень петрушки, чебрець, родзинки і м'ясний бульйон, перемішати, додати рубані яйця і м'ясо птиці, зняти з вогню, дати охолонути.
Картоплю розім'яти, попередньо зливши воду, додати жовток, перемішати і також дати охолонути. У сотейнику розігріти олію для смаження.
Змоченими холодною водою руками зробити з м'ясного фаршу кульки розміром з невеликий волоський горіх і обліпити їх картопляним пюре.
Картопляні крокети обваляти в кукурудзяній муці і з усіх боків підрум'янити їх у гарячій олії.
Подавати картопляні крокети гарячими разом зі сметаною або вашим улюбленим соусом. Страву можна доповнити салатом зі свіжих овочів.
Фаршировані печериці з горіхами і журавлиною
Печериці – 450 г
Волоські горіхи – 1/4 чашки
Часник – 2 зубчики
Оливкова олія – 1 ст. л.
Лук-шалот – 1/2 чашки
Шавлія – 2 ст. л.
Розмарин – 2 ч. л.
Чебрець – 1/4 ч. л.
Морська сіль – 1/4 ч. л.
Чорний мелений перець – за смаком
Сушена журавлина – 1/3 чашки
Винний оцет – 1 ч. л.
Петрушка – 1/4 чашки
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 200 °С.
Велике деко застеліть папером для випікання.
Печериці помийте і видаліть ніжки.
В кухонний комбайн або в чашу блендера покладіть 1 склянку волоських горіхів, подрібніть в крихту.
Нагрійте великий сотейник на середньому вогні і додайте трохи оливкової олії, подрібнені волоські горіхи, дрібно нарізану цибулю-шалот, подрібнені шавлію, розмарин і чебрець. Посоліть, поперчіть. Готуйте 5-7 хвилин, часто помішуючи.
Зніміть з вогню, додайте журавлину і винний оцет. Посоліть, поперчіть.
Наріжте хліб невеликими кубиками і залийте молоком. Разморозьте листкове тісто.
Помийте качину грудку під холодною водою, обсушіть паперовим рушником і наріжте шматочками.
Подрібніть в м'ясорубці качине м'ясо, свинячий фарш і хліб, замочений в молоці. Молоко, що залишилося на дні миски, також влити в фарш.
Дрібно нарубати цибулину-шалот і кілька гілочок петрушки. Додайте у фарш порізану цибулю, петрушку, жовток, чорний перець, сіль і ретельно вимісити.
Візьміть вашу улюблену чашку (близько 150 мл), злегка присипте борошном. Відріжте від розмороженого тіста широку смужку. Такого розміру, щоб вона легко вмістилася в чашку, а краї, що звисають, досягали 2-3 см. Вистеліть чашку листковим тістом.
Ложкою викладіть фарш у чашку з тістом. Змастіть краї тіста жовтком і щільно закрийте.
Накрийте чашку однією рукою, а іншою – переверніть чашку так, щоб листковий "пиріжок" залишився у вас на руці. У такому положенні, не перевертаючи назад, покладіть листковий "пиріжок" на попередньо застелене пергаментом деко.
Змастіть "пиріжок" жовтком. Товстенькою трубочкою проколіть центр "пиріжка", щоб при випіканні з "пиріжка" виходила пара.
Для краси можна зробити ще й кришечку до "пиріжку": чаркою виріжте з тіста кружечок. Також проколіть центр кружечка трубочкою і покладіть на "пиріжок".
Випікайте качиний паштет в листковому тісті 20-25 хвилин при температурі 180 °С.
Порада: З тіста можна не робити порційні пиріжки, а приготувати закуску у вигляді рулету або кільця. Це дозволить вам істотно заощадити час.
М'ясні рулетики з чорносливом і грибним соусом
150 г чорносливу
3 курячих філе
300 г свіжих білих грибів
2-3 ст. л. борошна
2-3 ст. л. оливкової олії
1/2 склянки сметани
1 ріпчаста цибуля
Сіль, перець – за смаком
Спосіб приготування:
Свіжі білі гриби почистити і відварити, потім нарізати крихітними скибочками. Додати до них ріпчасту цибулю і сметану. Тушкувати близько 10 хвилин на слабкому вогні.
Чорнослив залити окропом. Куряче філе нарізати невеликими скибочками і відбити. У кожен шматочок філе загорнути чорнослив і зафіксувати рулетики з допомогою зубочисток.
Обваляти їх у борошні і смажити на оливковій олії протягом 10-15 хвилин. Коли вони обсмажилися до рум'яної скоринки, покласти їх у каструлю і залити грибним соусом.
Тушкувати на слабкому вогні 20 хвилин.
Страва найкраще поєднується з картопляним пюре: приготуйте його, посипте кропом і обкладіть навколо рулетами. Або відваріть картоплю у шкірці, очистіть, розріжте на великі шматки і полийте оливковою олією з додаванням часнику і зелені.
Не всі дрова однаково придатні для використання в різних типах опалювального обладнання, передають Патріоти України. Кожна порода дерева відрізняється характерною щільністю структури, тому не всі дрова однаково придатні для опалення. Які дрова найкраще...
Цей простий візуальний тест розкаже вам, чи збудуться ваші найзаповітніші бажання. передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Подивіться на картинку внизу і виберіть одну зі сніжинок. Так ви дізнаєтеся, чи стане 2025 рік тим, у якому здійсниться в...