Якщо ви хочете отримати багатий урожай, то необхідно правильно підійти до підготовки насіння до посіву. Дуже важливо передпосівне замочування насіння. Про це повідомляє "Город", передають Патріоти України.
Замочування у воді
Найпростіший і дешевий спосіб прискорити проростання насіння - це замочити його у звичайній воді. Але воду з-під крана краще не використовувати, тому що в ній міститься хлор.
Експерти радять найкраще взяти талий сніг, талу воду з морозильної камери або джерельну воду. Але якщо у вас цього немає, то хоча б дайте воді з-під крана відстоятися.
Різні насіння необхідно замочувати по-різному:
Насіння необхідно помістити в воду кімнатної температури, яка становить 20-25 градусів. Але через 4-6 годин треба міняти воду, інакше вона буде застоюватися.
Замочування в термосі
Такий спосіб замочування поліпшить сходження насіння. У термос необхідно налити гарячу воду (близько 50 градусів) і помістити туди насіння в марлевих мішечках.
Після цього потрібно закрити кришку і залишити на 20-25 хвилин. Потім насіння потрібно дістати і відразу ж опустити на 2-3 хвилини в стакан з холодною водою. Потім їх необхідно промити під струменем води і обсушити.
Замочування у воді з компресором
Даний спосіб називається барботування. У воду з насінням подається кисень. Вдома можна використовувати компресори для акваріумів. Завдяки цьому методу насіння будуть набагато швидше проростати.
Візьміть банку і налийте в неї воду, температура якої становить близько 20 градусів. Опустіть туди насіння і трубки від компресора. Компресор необхідно включити на 12-24 години.
Замочування в марганцівці
Таким способом можна знезаразити насіння перед посівом. Потрібно взяти 1 мг марганцівки і розчинити її в 100 мл води. Насіння треба помістити в марлевий мішечок, а після цього опустити в розчин.
насіння баклажанів, перцю, капусти, моркви, гарбуза і кабачків потрібно замочувати 15-20 хвилин;
насіння томату, цибулі, редису, селери, салату, квасолі, гороху і бобів - 30-40 хвилин.
Після необхідно насіння добре промити під водою, а потім їх треба і просушити.
Замочування в борній кислоті
Цей спосіб допоможе позбутися від личинок шкідників, які можуть бути на поверхні насіння. Дана процедура замочування рекомендується для насіння редису, буряка, капусти, селери, огірків, петрушки і цибулі.
Для приготування розчину необхідно 2 г порошку розчинити в 10 л води. Мішечок з насінням потрібно залишити на 12-24 години. Після цього насіння треба промити під водою і просушити.
Замочування в горілці
Городники кажуть, що даний розчин покращує проростання навіть самих туговсхожих культур. Рекомендують таким чином замочувати насіння петрушки, кропу, моркви, кореневого і черешкового селери, цибулі-чорнушки.
Замочування в стимуляторах росту
Вони повинні насінню допомогти швидше прорости, а також вони допомагають при нестачі світла, перепаді температур, і перезволоженні. Є різні препарати, одні з популярних - це Епін Екстра і Циркон.
Замочування в Фітоспоріні
Даний розчин допоможе позбутися від грибкових і бактеріальних захворювань. Один з найпопулярніших препаратів, які використовують для цієї мети - біологічний фунгіцид Фітоспорін-М.
Замочування в розчині добрива
Замочування насіння в такому розчині допоможе зменшити час проростання, а також поліпшить ріст і розвиток сіянців. Для різних культур потрібні різні поживні речовини:
Розчин меду
Візьміть склянку теплої води і розчиніть в ньому 1 чайну ложку меду. Залиште насіння на 24 години. Після цього добре промийте їх і висушіть.
Зольний розчин
Деревну золу (2 столових ложки) розведіть в 1 літрі теплої води і залиште настоюватися протягом 2-4 днів. Після чого розчин треба процідити і тільки після цього помістити насіння на 3-6 годин.
Сік алое
Алое (столітник) підвищує швидкість і відсоток схожості насіння і знезаражує їх. Для процедури треба взяти нижнє листя з рослини, якому більше 3 років.
Зрізані листя необхідно загорнути в темну тканину і помістити в холодильник на тиждень. Після цього подрібніть і відіжміть сік, використовуючи кілька шарів марлі.
Злегка прогріті насіння (покладіть їх перед замочуванням на батарею) помістіть в сік алое приблизно на добу. Для томатів досить 18 годин.
Якщо насіння свіжі, то можна використовувати не чистий сік, а його водний розчин: на 1 частину соку візьміть 1 частину води.
Важливо! Насіння цибулі селери, гарбуза і перцю не рекомендується замочувати в соку алое.
Грибний відвар
Візьміть сушені гриби і залийте їх окропом. Після чого все треба залишити поки вода не охолоне. Далі злийте рідину і помістіть в неї насіння на 6 годин.
Картопляний сік
Бульби картоплі гарненько помийте і відправте в морозилку на 24 години. Після цього нехай картопля відстоїться при кімнатній температурі. А далі вичавіть з бульб сік і залийте їм насіння. Все необхідно залишити на 6-8 годин.
Родзинки — це не лише смачна закуска, а й корисне джерело антиоксидантів, яке може покращити здоров'я травлення та серця. Їх зручно вживати у вигляді перекусу та легко додати до раціону, навіть у порівнянні зі свіжими фруктами, передають Патріоти Украї...
Православне свято 22 листопада за новим календарем (5 грудня за старим) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей (У народі - Прокоп'єв день, - Патріоти України). Українські віряни тако...