Тоді буде гарний урожай! Експерти розповіли, в чому замочувати насіння перед посівом - перевірені варіанти

Якщо ви хочете отримати багатий урожай, то необхідно правильно підійти до підготовки насіння до посіву. Дуже важливо передпосівне замочування насіння. Про це повідомляє "Город", передають Патріоти України.

Замочування у воді

Найпростіший і дешевий спосіб прискорити проростання насіння - це замочити його у звичайній воді. Але воду з-під крана краще не використовувати, тому що в ній міститься хлор.

Експерти радять найкраще взяти талий сніг, талу воду з морозильної камери або джерельну воду. Але якщо у вас цього немає, то хоча б дайте воді з-під крана відстоятися.

Різні насіння необхідно замочувати по-різному:

  • горох, квасоля - 5-10 годин;
  • огірки, гарбуз, диня, редис, капуста - 12-15 годин;
  • буряк - 24 години;
  • томат, перець - 24-36 годин;
  • морква, селера, щавель, петрушка, кмин, коріандр, спаржу необхідно замочувати не менше 48 годин.

Насіння необхідно помістити в воду кімнатної температури, яка становить 20-25 градусів. Але через 4-6 годин треба міняти воду, інакше вона буде застоюватися.

Замочування в термосі

Такий спосіб замочування поліпшить сходження насіння. У термос необхідно налити гарячу воду (близько 50 градусів) і помістити туди насіння в марлевих мішечках.

Після цього потрібно закрити кришку і залишити на 20-25 хвилин. Потім насіння потрібно дістати і відразу ж опустити на 2-3 хвилини в стакан з холодною водою. Потім їх необхідно промити під струменем води і обсушити.

Замочування у воді з компресором

Даний спосіб називається барботування. У воду з насінням подається кисень. Вдома можна використовувати компресори для акваріумів. Завдяки цьому методу насіння будуть набагато швидше проростати.

Візьміть банку і налийте в неї воду, температура якої становить близько 20 градусів. Опустіть туди насіння і трубки від компресора. Компресор необхідно включити на 12-24 години.

Замочування в марганцівці

Таким способом можна знезаразити насіння перед посівом. Потрібно взяти 1 мг марганцівки і розчинити її в 100 мл води. Насіння треба помістити в марлевий мішечок, а після цього опустити в розчин.

насіння баклажанів, перцю, капусти, моркви, гарбуза і кабачків потрібно замочувати 15-20 хвилин;

насіння томату, цибулі, редису, селери, салату, квасолі, гороху і бобів - 30-40 хвилин.

Після необхідно насіння добре промити під водою, а потім їх треба і просушити.

Замочування в борній кислоті

Цей спосіб допоможе позбутися від личинок шкідників, які можуть бути на поверхні насіння. Дана процедура замочування рекомендується для насіння редису, буряка, капусти, селери, огірків, петрушки і цибулі.

Для приготування розчину необхідно 2 г порошку розчинити в 10 л води. Мішечок з насінням потрібно залишити на 12-24 години. Після цього насіння треба промити під водою і просушити.

Замочування в горілці

Городники кажуть, що даний розчин покращує проростання навіть самих туговсхожих культур. Рекомендують таким чином замочувати насіння петрушки, кропу, моркви, кореневого і черешкового селери, цибулі-чорнушки.

Замочування в стимуляторах росту

Вони повинні насінню допомогти швидше прорости, а також вони допомагають при нестачі світла, перепаді температур, і перезволоженні. Є різні препарати, одні з популярних - це Епін Екстра і Циркон.

Замочування в Фітоспоріні

Даний розчин допоможе позбутися від грибкових і бактеріальних захворювань. Один з найпопулярніших препаратів, які використовують для цієї мети - біологічний фунгіцид Фітоспорін-М.

Замочування в розчині добрива

Замочування насіння в такому розчині допоможе зменшити час проростання, а також поліпшить ріст і розвиток сіянців. Для різних культур потрібні різні поживні речовини:

  • лук радять замочувати в хелаті міді;
  • насіння моркви, цвітної капусти, кабачка і салату - в суперфосфаті з додаванням молібдену або в молібдаті амонію;
  • редис, буряк, томат, білокачанну капусту - в розчині борної кислоти або в бормагнієвому добриві. Ці препарати підходять також і для моркви.

Народні способи замочування насіння

Розчин меду

Візьміть склянку теплої води і розчиніть в ньому 1 чайну ложку меду. Залиште насіння на 24 години. Після цього добре промийте їх і висушіть.

Зольний розчин

Деревну золу (2 столових ложки) розведіть в 1 літрі теплої води і залиште настоюватися протягом 2-4 днів. Після чого розчин треба процідити і тільки після цього помістити насіння на 3-6 годин.

Сік алое

Алое (столітник) підвищує швидкість і відсоток схожості насіння і знезаражує їх. Для процедури треба взяти нижнє листя з рослини, якому більше 3 років.

Зрізані листя необхідно загорнути в темну тканину і помістити в холодильник на тиждень. Після цього подрібніть і відіжміть сік, використовуючи кілька шарів марлі.

Злегка прогріті насіння (покладіть їх перед замочуванням на батарею) помістіть в сік алое приблизно на добу. Для томатів досить 18 годин.

Якщо насіння свіжі, то можна використовувати не чистий сік, а його водний розчин: на 1 частину соку візьміть 1 частину води.

Важливо! Насіння цибулі селери, гарбуза і перцю не рекомендується замочувати в соку алое.

Грибний відвар

Візьміть сушені гриби і залийте їх окропом. Після чого все треба залишити поки вода не охолоне. Далі злийте рідину і помістіть в неї насіння на 6 годин.

Картопляний сік

Бульби картоплі гарненько помийте і відправте в морозилку на 24 години. Після цього нехай картопля відстоїться при кімнатній температурі. А далі вичавіть з бульб сік і залийте їм насіння. Все необхідно залишити на 6-8 годин.

Пити чи не пити молоко дорослим? Експерти розставили крапки над "і"

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:56

Не бракує аргументів за і проти вживання молока в дорослому віці. Чи дійсно це здоровий варіант? Чи будемо ми здорові, якщо будемо регулярно пити молоко? Видання Czytelnia zdrowia зібрало аргументи з кожного боку, щоб відповісти на питання, чи можна пи...

От у чому секрет! Як без гарячої води та мікрохвильової печі розморозити великий шматок м’яса

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:10

Простий спосіб, який дозволить розморозити великий шматок м’яса із морозильника за 10 хвилин. Для цього не доведеться використовувати гарячу воду або мікрохвильову піч, передають Патріоти України. Спосіб підійде як для м’яса, а й риби, курки, фаршу. В...