Залежність від солодкого - поширене явище. І це не дивно, адже любов до цукерок виникає ще в ранньому віці, передають Патріоти України.
Солодощі – це вуглеводи, а вони стимулюють активне вироблення гормонів радості, знімають емоційну напругу. І водночас погано впливають на тіло та стан здоров’я. Перемогти залежність можна, лише зрозумівши та проаналізувавши свої помилки.
Нестача білка в харчуванні
Мінімальна кількість білка в харчуванні призводить до низького вироблення енергії, яку організм намагається заповнити найпростішим методом: закликом з’їсти вуглевод.
Рівень цукру в крові через нестачу жирів та білка нестабільний, підвищуючись та знижуючись різкими стрибками. Тіло починає вимагати цукру, щоб цьому запобігти.
Надлишок вуглеводів у харчуванні
Будь-які прості вуглеводи, потрапляючи до організму, миттєво підвищують концентрацію інсуліну. Відсутність жирів, клітковини та білка не робить людину ситим, а значить, вона постійно відчуватиме голод.
Організм неусвідомлено починає хотіти дедалі більше вуглеводу, намагаючись хоч якось підтримувати вироблення гормонів радості.
Життя у постійному стресі
Через стрес в організмі підвищується вироблення гормону кортизолу. Він у великій концентрації небезпечний тим, що змінює рівень інсуліну та глюкози у крові.
Через стрес людина швидше втрачає енергію та жирові запаси. А організм, відчуваючи швидку витрату, намагається заповнити його найшвидшим і найпростішим способом, а саме, вимогою солодкого.
Дефіцит корисних елементів
Часта причина потягу до солодкого — це дефіцит вітамінів і мікроелементів: вітамін A, E, C, D, групи B, мідь, кальцій, цинк, магній і т.д.
Організм, щоб вижити, посилає сигнали про необхідність вживання цукру як елементарне джерело енергії. Чим довше зберігається дефіцит мікроелементів, тим більше розвивається залежність від вуглеводів.
Аналізуючи причини залежності від цукерок та тістечок людина може почати виводити себе з цього стану доступними та простими способами:
• правильний питний режим, де воду можна збагачувати ягодами та лимоном, роблячи її кориснішою та смачнішою;
• початок дня із щільного сніданку з мінімумом цукру;
• робота з емоційним станом, яка допоможе позбутися стресу та нервової перенапруги, що змушують їсти солодке;
• зміна меню, внесення максимальної кількості корисних продуктів із числа овочів, ягід та фруктів, спецій;
• вживання кислих продуктів у момент гострого бажання вжити цукор;
• завчасне планування харчування на весь день, що допоможе уникнути спонтанного вживання небажаних продуктів із цукром;
• заміна десертів на смузі домашнього приготування з корисними складами.
Відмова від солодкого часто зумовлює поганий настрій та тривалу роботу над собою. Однак, всі зусилля принесуть користь, звільнивши тіло від залежності.
Православне свято 23 листопада за новим календарем (6 грудня за старим) - день пам'яті святителя Амфілохія. Також сьогодні поминають усіх, в Україні голодом заморенних. За юліанським календарем - день пам'яті апостолів від 70-ти - Іродіона, Ераста, Олі...
Правильне харчування допомагає зміцнити здоров’я серцево-судинної системи, судин та запобігти хворобам. Нутриціолог назвала корисні продукти, які мають бути у раціоні,. РБК-Україна (проект Styler) повідомляє про 20 продуктів харчування, які допомагають...