Це може здивувати! ТОП-12 факторів, які погіршують роботу серця

Виявляється, на здоров’я серцево-судинної системи впливають не лише хронічні хвороби, стрес і шкідливі звички, а навіть такі обставини, як робота у нічну зміну і невдалий шлюб, передають Патріоти України.

12 факторів, які погіршують роботу серця

1. Проблеми з яснами. За даними науковців, люди із захворюваннями ясен частіше страждають на серцеві проблеми.

Експерти вважають, що бактерії з ясен можуть потрапляти в кров і спричиняти запалення судин, що підвищує ризик серцевих проблем.

Регулярні візити до стоматолога кожні шість місяців допоможуть знизити цей ризик.

2. Гнучкий графік роботи. Згідно з дослідженням Західного університету в Канаді, ненормований робочий день, та нічні зміни підвищують ризик серцевого нападу через порушення циркадного ритму організму (тобто нашого внутрішнього годиннику).

Щоб уникнути проблем, науковці рекомендують більше ходити, хоча б двічі на тиждень займатися спортом, збалансовано харчуватися та регулярно відвідувати лікаря.

3. Дорожній затор.Навіть час, проведений у заторах впливає на роботу серця через стрес і високий рівень шуму.

Дослідження показують, що лише одна година затримки дорожнього руху здатна збільшити ймовірність серцевого нападу.

Тому фахівці радять не нервувати, а слухати спокійну музику або спілкуватися з попутниками.

4. Ранній клімакс. Якщо у жінки менопауза настала до 46 років, вона має вдвічі більші шанси отримати інфаркт або інсульт внаслідок дефіциту естрогену.

Цей статевий гормон зміцнює кровоносні судини, роблячи їх еластичними, мінімізує утворення холестерину та позитивно впливає на фізичний, емоційний та психологічний стан жінки.

Якщо турбують різкі зміни настрою, роздратованість та навіть депресивні розлади, слід звернутися до лікаря, пройти обстеження та визначити рівень естрогенів і холестерину.

5. Хропіння не лише заважає спати, а й блокує дихальні шляхи. Розлад, який називають апное, пов’язаний з високим кров’яним тиском, порушенням серцевого ритму та серцевою недостатністю.

Медикаментозна терапія або хірургічне втручання допоможе дихати на повну, знижуючи ризик інсультів і серцевих захворювань.

6. Гепатит С здатний вразити не тільки печінку. Вірус викликає запалення клітин і тканин у всьому організмі. Для своєчасної діагностики та лікування важливо проходити скринінг хоча б раз на рік.

7. Брак сну – одна з можливих причин підвищення артеріального тиску і рівня холестерину. Якщо спати менше шести годин, це завдає шкоди серцю та збільшує ризик ожиріння.

Але забагато спати також не варто. Відпочиваючи понад дев’ять годин, ви підвищуєте шанси захворіти на діабет та інсульт – основні фактори ризику серцево-судинних захворювань.

8. Нещасливий шлюб. За даними наукоців Мічіганського університету, люди похилого віку, які задоволені своїми союзами, мають нижчий ризик серцево-судинних захворювань.

Чому? Тому що вони не нервують. Коли людина перебуває в стані стресу, вона скоріше за все неправильно харчується або зловживає алкоголем.

Крім того, гормони стресу негативно впливають на серце. Психологічна підтримка може звести нанівець постійні сімейні конфлікти.

9. Самотність теж не варіант. Якщо ви проводите час із близькими, це запобігає стресу та допомагає залишатися активним.

Самотні люди схильні до серцевих хвороб. Тож якщо немає сім’ї чи друзів, допоможіть кому-небудь, хто цього потребує.

Або візьміть собаку чи кота. Доведено, що самопочуття власників свійських тварин значно покращується .

10. Жир на животі та зайва вага спонукають тіло виробляти гормони та інші хімічні речовини, які можуть підвищити артеріальний тиск і погано впливати на кровоносні судини та рівень холестерину.

Йога та інтервальні тренування є чудовими способами зменшити вагу та вісцеральний жир.

11. Надмірні фізичні навантаження. Фізична активність дуже корисна для серця. Але якщо займатися занадто довго та й ще інтенсивно, можна отримати серцевий напад через виснаження.

Не знаєте, що для вас безпечно? Почніть з легких вправ, як-от ходьба.

Якщо ви маєте хвороби серця, порадьтеся з кардіологом щодо використання засобіб, які відстежують серцкву діяльність під час тренувань.

12. Тривалий час перед телевізором на 20% збільшує ризик отримати проблеми з серцем. Найімовірнішим винуватцем є сидіння, яке спричиняє високий кров’яний тиск.

Поки дослідники не з’ясують, як і чому пов’язані телевізор і проблеми з серцем, спробуйте обмежити перегляд телепрограм.

Перевірте себе! Психологічний тест визначить, де ви знайдете своє щастя

середа, 7 серпень 2024, 11:10

Готові вирушити в захопливу мандрівку морями в пошуках свого щастя? Забудьте про повсякденні турботи і уявіть себе справжніми дослідницями щастя,, передають Патріоти України. Острови часто символізують унікальні місця, де ми можемо віднайти наше справж...

Це така смакота! Як приготувати картоплю з ребрами в духовці, щоб була така, як з печі

середа, 7 серпень 2024, 10:09

Ароматну та рум’яну картопельку, як колись готували бабусі в печі, можна приготувати і в духовці. Для цього треба купити хороші свинячі ребра, а ще обов’язково мати вдома посудину, про яку написали в подробицях, тоді картопля точно вдасться така, як із...